azgar 30 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2020 2 godziny temu, romanxx2 napisał: Witam. Zdjęcie zbiornika. Pozdrawiam jeszcze napisz co i w jakiej cenie kupione bo akwarium takie to 300 zł na aledrogo i bez komina itp. sól z 50 zł szafka z korona z 400+ a masz ładna szafeczkę pompa obiegowa pompa cyrkulacyjna hydraulika skała na pewno z 8-10 kilo nawet po 20 zł to około 200 bakterie odpieniacz lampa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bart1996 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2020 Ja starałem się po kosztach zrobić swoje 30l, w 1000zl bd ciężko tym bardziej jeśli ktos tak jak ja startuje i nie ma refraktometra, filtra RO, testów i innych niezbędnych rzeczy potrzebnych na start. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2020 (edytowane) Do autora - można kupić wszystko w dobrej cenie tylko musisz dać sobie czas, albo mieć pękaty portfel i kupować co się trafi, na samą cyrkulację z regulacją trzeba liczyć około 500 pln za jebao, do tego obiegówka jakieś 350pln, lampa od 350-2000 zależy jaka i w jakim stanie, odpieniacz od 500 w górę i to za używki, osmoza od 100 w górę, skała koło 1000 ceramika kolo 200, sól na start 100, bakterie np af koło 30 i już będziesz miał zalane szkło które musisz jeszcze doliczyć do tego, plus stelaż i obudowa o sumpie nie wspomnę. Ale dasz radę jak wielu z nas. Edytowane 19 Listopad 2020 przez andzior70 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romanxx2 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2020 (edytowane) Witam. Panowie po co te licytacje. Ja napisałem o swoim przykładzie. Akwarium kupiłem razem z szafką za 160zł. Lampa 150zł (i tu będzie jaka e to lipa i tak dalej), cyrkulator tunze 6045 (niezniszczalna) i kompletne RO w mojej miejscowości za 150 zł skałę pisałem iż odstąpił mi mój dobry kumpel bo miał, piasek oraz sól i bakterie 280 zł i odpieniek nowy 260 zł obiegówka pikuś 80 zł. Suma 1000zł. Rurki srurki miałem po starych baniakach bo pisałem iż jest to mój piąty baniak. Ja nie kupiłem tego w jeden tydzień na zasadzie o odpalę sobie akwarium i kupujemy. Oglądałem szukałem i zbierałem przez ponad 4 miesiące. A naprawdę można ludzi znaleźć takich co się napalili na morskie tylko nie mieli cierpliwość ale mieli kasę i po paru miesiącach baniak na sprzedaż. Pozbywamy się aby nie leżało. Naprawdę Panowie kupujemy co chcemy i na ile nas stać a w moim przypadku ile chcę wydać!!. Naprawdę nie chcę nikogo do niczego przekonywać. Pozdrawiam Edytowane 19 Listopad 2020 przez romanxx2 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar 30 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2020 8 godzin temu, romanxx2 napisał: Witam. Panowie po co te licytacje. Ja napisałem o swoim przykładzie. Akwarium kupiłem razem z szafką za 160zł. Lampa 150zł (i tu będzie jaka e to lipa i tak dalej), cyrkulator tunze 6045 (niezniszczalna) i kompletne RO w mojej miejscowości za 150 zł skałę pisałem iż odstąpił mi mój dobry kumpel bo miał, piasek oraz sól i bakterie 280 zł i odpieniek nowy 260 zł obiegówka pikuś 80 zł. Suma 1000zł. Rurki srurki miałem po starych baniakach bo pisałem iż jest to mój piąty baniak. Ja nie kupiłem tego w jeden tydzień na zasadzie o odpalę sobie akwarium i kupujemy. Oglądałem szukałem i zbierałem przez ponad 4 miesiące. A naprawdę można ludzi znaleźć takich co się napalili na morskie tylko nie mieli cierpliwość ale mieli kasę i po paru miesiącach baniak na sprzedaż. Pozbywamy się aby nie leżało. Naprawdę Panowie kupujemy co chcemy i na ile nas stać a w moim przypadku ile chcę wydać!!. Naprawdę nie chcę nikogo do niczego przekonywać. Pozdrawiam to nie licytacje tylko każdy chciał wiedzieć jak ale te twoje koszty to takie naciągane trochę może i kopiłeś tanio akwarium z szafka ale raczej takich okazji aż nie ma, a skały nikt nie dostaje na start ... a po starych baniakach czego ja nie mam by trzeba pytać Ale czasem idzie fajne duze akwarium kupić w zestawie za "niewielkie" pieniądze 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbpl 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2020 (edytowane) W dniu 18.11.2020 o 15:06, ZOnk napisał: Z mojej strony dzięki za info. Nie spodziewałem się ze można tak tanio zrobić zbiornik morski. A jednak można :). Edytowane 21 Listopad 2020 przez peterbpl 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2020 W dniu 17.11.2020 o 19:24, ZOnk napisał: Czy ktoś jest w stanie podpowiedziec ile by kosztowało założenie takiego akwarium? Co było by potrzebne - morszczak z okolicy z którym pogadasz, wypijesz nie jedną kawę lub piwo. Udowodnisz że chcesz zrozumieć na jakiej zasadzie to funkcjonuje i że chcesz naprawdę poprowadzić solniczkę tj zgłębiasz wiedzę a nie youtuberów którzy pokazali iż potrafią włożyć do kostki wszystko a niejednokrotnie nie wiedzą dlaczego to wkładają. I wówczas masz spore szanse złożyć taki zestaw za koszt 1000-2000zł... Lub kilku browarów dla morszczaka, czekolad. Co dostaniesz w składzie. Skałę wyciągniętą z sumpa lub z ogrodu (nie myśleć że ktoś zdemontuje skalniak) ale po kilku latach prowadzenia solniczki wielu z nas ma spore zapasy skały używanej, wysuszonej. Wodę - już zasoloną - tzn... odpad z podmian który zamiast do ścieku trafi do nowego akwarium. Odrobinę żywego piasku. Pompy cyrkulacyjne - cóż albo dostaniesz, albo kupisz, albo na początek wskaże ci tanie rozwiązanie w stylu JVP też się nada Odpieniacz... potrzebny lub zbędny bo tu można prowadzić na kilka sposobów. Czasami i takie sprzęty zalegają w piwnicach lub na strychach. Wiedzę - to uznał bym za coś bezcennego. Na forach, portalach jest tego sporo ale przebrnąć przez bezproduktywny bełkot czasami bywa trudno - zwłaszcza gdy się jest początkującym. Oświetlenie - tu powiedział bym iż najczęściej okazuje się iż jest to najdroższy element układanki... Czy to DIY czy też gotowiec licz na to około 1000+zł. I tu doszliśmy do etapu gdzie budżet 1000PLN może okazać się za niskim założeniem... Ale i w tej materii los bywa zaskakujący i łaskawy. Czasami możemy dostać belki 2x54W i świetlówki po półrocznym przebiegu, które leżały po poprzednich projektach - także słodkowodnych. Świetlówki półroczne u morszczaków dostaniesz za darmo lub za czekoladkę dla kogoś z domowników. glony do refugium - nie wiem jak to możliwe ale niektórzy je sprzedają, a dla innych to śmieci które i tak się wyrzuci Górnego budżetu niestety w tym nie ma przekonasz się jak załapiesz bakcyla. Wówczas też zrozumiesz skąd u morszczaków leżą sprzęty "zapasowe", lub takie ze starych systemów. Więc co chcesz osiągnąć? Staje się najważniejszym pytaniem... pokaż jakieś realizacje które chciałbyś mieć u siebie. Ułatwi to ustalenie ceny, złożoności systemu i zasiedlenia życiem... To już inna para kaloszy i nie liczył bym zamknąć się w kwocie 2000 z życiem choć przy pozytywnym morszczaku w okolicy i to może okazać się możliwe. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbpl 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2020 (edytowane) 3 godziny temu, chwialek napisał: Co było by potrzebne - morszczak z okolicy z którym pogadasz, wypijesz nie jedną kawę lub piwo. Udowodnisz że chcesz zrozumieć na jakiej zasadzie to funkcjonuje i że chcesz naprawdę poprowadzić solniczkę tj zgłębiasz wiedzę a nie youtuberów którzy pokazali iż potrafią włożyć do kostki wszystko a niejednokrotnie nie wiedzą dlaczego to wkładają. I wówczas masz spore szanse złożyć taki zestaw za koszt 1000-2000zł... Lub kilku browarów dla morszczaka, czekolad. Co dostaniesz w składzie. Skałę wyciągniętą z sumpa lub z ogrodu (nie myśleć że ktoś zdemontuje skalniak) ale po kilku latach prowadzenia solniczki wielu z nas ma spore zapasy skały używanej, wysuszonej. Wodę - już zasoloną - tzn... odpad z podmian który zamiast do ścieku trafi do nowego akwarium. Odrobinę żywego piasku. Pompy cyrkulacyjne - cóż albo dostaniesz, albo kupisz, albo na początek wskaże ci tanie rozwiązanie w stylu JVP też się nada Odpieniacz... potrzebny lub zbędny bo tu można prowadzić na kilka sposobów. Czasami i takie sprzęty zalegają w piwnicach lub na strychach. Wiedzę - to uznał bym za coś bezcennego. Na forach, portalach jest tego sporo ale przebrnąć przez bezproduktywny bełkot czasami bywa trudno - zwłaszcza gdy się jest początkującym. Oświetlenie - tu powiedział bym iż najczęściej okazuje się iż jest to najdroższy element układanki... Czy to DIY czy też gotowiec licz na to około 1000+zł. I tu doszliśmy do etapu gdzie budżet 1000PLN może okazać się za niskim założeniem... Ale i w tej materii los bywa zaskakujący i łaskawy. Czasami możemy dostać belki 2x54W i świetlówki po półrocznym przebiegu, które leżały po poprzednich projektach - także słodkowodnych. Świetlówki półroczne u morszczaków dostaniesz za darmo lub za czekoladkę dla kogoś z domowników. glony do refugium - nie wiem jak to możliwe ale niektórzy je sprzedają, a dla innych to śmieci które i tak się wyrzuci Górnego budżetu niestety w tym nie ma przekonasz się jak załapiesz bakcyla. Wówczas też zrozumiesz skąd u morszczaków leżą sprzęty "zapasowe", lub takie ze starych systemów. Więc co chcesz osiągnąć? Staje się najważniejszym pytaniem... pokaż jakieś realizacje które chciałbyś mieć u siebie. Ułatwi to ustalenie ceny, złożoności systemu i zasiedlenia życiem... To już inna para kaloszy i nie liczył bym zamknąć się w kwocie 2000 z życiem choć przy pozytywnym morszczaku w okolicy i to może okazać się możliwe. Hardcore na maxa ale można . Marny to byłby klient dla sklepu:)...ale można. Edytowane 21 Listopad 2020 przez peterbpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2020 7 godzin temu, peterbpl napisał: Marny to byłby klient dla sklepu:) Dlaczego... załapie bakcyla i zjawi się w sklepie jednym drugim trzecim gdzie docelowo zostawi więcej niż sam planował na początku. Takie hobby. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
peterbpl 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2020 7 godzin temu, chwialek napisał: Dlaczego... załapie bakcyla i zjawi się w sklepie jednym drugim trzecim gdzie docelowo zostawi więcej niż sam planował na początku. Takie hobby. tzw.„zdrowe uzależnienie”:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach