smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Z opisu wynika że ... naprawde potężne możliwości posiada to urządzenie do kontroli i sterowania akwarium morskim. No i cena, porównując do rozwiązań konkurencji dostajemy bardzo dużo w "zestawie" Występują modele ReefKeeper Lite: http://www.digitalaquatics.com/saltwater/RKL i instrukcja: http://www.digitalaquatics.com/downloads/RKL%20User%20Guide.pdf Podstawowy opis: Two levels to chose from: Level 1: ($99.99) 1 x Head unit 1 x PC4 (4 outlets) 1 x temperature probe Level 3: ($279.99) 1 x Head unit 2 x PC4 (total of 8 outlets) 1 x SL1 (Inputs: pH, ORP, Temperature, 2 x Switch Ports) 1 x Temperature probe 1 x FREE Digital Aquatics pH probe i pełne ReefKeeper Elite http://www.digitalaquatics.com/saltwater/RKE tutaj dokumentacja PDF http://www.digitalaquatics.com/downloads/RKE%20User%20Guide.pdf Podstawowy opis: Three Packages to choose from: RKE Basic: ($249.99) 1 x ReefKeeper Elite Head Unit (GC1) 1 x RKM-PC4 (total of 4 outlets) RKE Standard: ($399.99) 1 x ReefKeeper Elite Head Unit (GC1) 2 x RKM-PC4 (total of 8 outlets) 1 x RKM-SL1 (Inputs: pH, ORP, Temperature, 2 x Switch Ports) 1 x Temperature probe 1 x Digital Aquatics pH probe RKE w/NET: ($499.99) 1 x ReefKeeper Elite Head Unit (GC1) 2 x RKM-PC4 (total of 8 outlets) 1 x RKM-SL1 (Inputs: pH, ORP, Temperature, 2 x Switch Ports) 1 x RKM-NET 1 x Temperature probe 1 x Digital Aquatics pH probe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Niestety jedna przykra wiadomość odnośnie 220V i naszych gniazdek zasilania. O to odpowiedź jaką dostałem... "...Marcin, We currently have no plans to implement a EU version of our system. Sorry. Regards, Sebastian Scheiff Design Engineer Digital Aquatics Support Team www.digitalaquatics.com " Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 To chyba nie powinno być przeszkodą. Interesujący bardzo komputerek, nawet z wyglądu. Choć ja nie zmienię już sterownika, u mnie to tak jak z żoną, jeśli nie idzie się dogadać to "dostrajam" i działa na medal ale nie zmieniam :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Tomajk, bo masz ale dla tych co nie mają ... :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Na tą wielkość co widać na fotkach nie sądzę by zasilacz był wbudowany, więc w czym problem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 zasilacz masz w listwach zalaczajacych... ale moze faktycznie nie jest to problem oprocz przejscowek ktore trzeba uzyc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 oprocz przejscowek ktore trzeba uzyc... To jest akurat do dostania po 5zł prawie w każdym "ELEKTRYKU" na mieście Zasilacz w listwach powiadasz ? hmm no to może się nie obyć bez ingerencji w bebechy, wiec nici z gwarancji. :sad: Mimo to sądzę, że niebawem ukarze się wersja EU na 230V/50hz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Chyba ze ktos umozliwi mi testy :-) a tak serio, popytam jak to jest zrealizowane, patrzac na ilosc opcji... gra warta swieczki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miron 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 Może to być ciekawy temat ponieważ jak do obecnej chwili nasz rynek jest ubogi w te asortymenta a monopoliści Profilka mają w głębokim poszanowaniu serwis gwarancyjny i swoich jak by nie patrzeć klientów. Ja na przykład czekam od lata na dolewkę opti która się wysypała dwa razy w ciągu 6 m-cy i o kant d.. rozbić ich tłumaczenie że sprzęt jest w niemcowni. Są przepisy jest ustawa o warunkach rękojmi i gwarancji i są one totalnie zlewane. Ważne jest szanowanie klienta bo jeżeli kładzie się grubą kasę za sprzęta to chcę się też wymagać a nie zastanawiać się w pracy czy wtyczka dolewki włączona czy wyłączona, czy będzie sąsiad zalany czy nie. Ale dystrybutor Profilka ma te tematy głęboko i lubi sobie z buzi pupę robić. Temat nowych urządzeń sterujących byłby chyba dobrym tematem i znalazł by pewnikiem szersze grono zwolenników. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2009 To niestety znany problem, jednak ktos musialby to zaczac importowac. No a po co skoro mozna ciaganc drogi sprzet z niemiec I sie kolo zamyka, ale nic ciekawy pomysl... podraze go jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal07013 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 ReefKeeper Lite czy Elite jest ubogim krewnym chocby do APEX Neptuna. jezeli ktos szuka taka sobie zabawke - wylacz/wlacz swiatlo, zbadaj temeperature czy PH - to tak, ale inaczej to szkoda sie nad tym zastanawiac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 ale czego nie ma w porownaniu z profiluxem, nawet pomijajac cene... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal07013 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2009 mowiac prosto: jakoscia :-) to jakbys chcial porownac mercedesa do poloneza - jedno i drugie jezdzi, choc nie to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Nie no, sam konkret. Widze tu klasyczne opinie Deltec, Tunze najlepsze... bo tak Takie opinie to można sobie na rozmowy na imprezy zostawić. Jak już oceniasz ten produkt i rozumiem że go testowałeś lub chociaż miałeś w rękach to opisz różnice za wydaniem kilka razy więcej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal07013 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 ja mam uprzedzenie do RKE ze wzgledu na mojego kumpla, ktory sie meczy od 2 miesiecy z nim i ciagle mu nie pracuje - teraz podejrzewaja, ze mieszka pod jakas stacja nadawcza ktora psuje prace kontrolera. dla mnie to takze mozliwosci kontroli przez komputer, ktorej Elite nie ma a Profilux czy Apex maja. jezeli chodzi o detale to prosze ponizej wyciete z RC: Very attractive mechanical design High Quality Display with excellent clarity/contrast. - Costs less. - Easy to use configuration wizards. - Most expandable controller - up to 240 modules, thousands of outlets, hundreds of probes. - backwards compatible with older AquaController accessories. - More features - Some include: more flexible/sophisticate configuration season lighting control season temperature control - Integrated Ethernet (Optional $$$ on RKE) - Monitoring & Control & configuration on the webserver. - Only controller with web browser based configuration. - XML support - multiple head unit displays - not possible on RKE - multiple sound alarms. - Includes 6 digital inputs vs 2 on RKE. - Galvanic Isolation on probes result in accurate readings. RKE has no isolation and has major interference issues. - Includes built-in variable speed pump control. Not possible on RKE - Includes built-in 0-10V light dimming. Extra on RKE - Can name outlets, and modules - not possible on RKE - ORP input is modal - can be ORP or pH input on Apex - not possible on RKE - Default outlet state on Apex. On competition of a communication error occurs all outlets just shut off - RKE just shuts everything off - State of the Art 32 bit processor - not an 8 bit slow processor like RKE. - 5 times faster than competitor's controllers - 16 times more code space - much more expandable for future enhancements. Not code space limited like the RKE - 16 times more storage space for datalogs than the RKE. - Bus interconnect can be starred or daisy chain configuration. - Has Power failure detection/alarms/control - not possible on RKE. - EB8 has power failure detection/alarms/control - not possible on RKE - Don't have to disassemble controller to perform firmware upgrades - Reliable/High Quality buttons (No unreliable capsense) - Lowest cost per outlet control options - Robust communications protocol Bus Interface with error correcting. - EnergyBars have built-in AquaBus hubs - On RKE must purchase add-on. - Built in virtual outlets. On RKE must purchase announced but not shipping PC1. - Cable lengths can be much longer than RKE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 a to juz mamy konkrety. tylko mowiles o jakosci. Znam kolegę, nawet z tego forum któremu Porfik się dość często wiesza albo nie startuje... no ale to nie ogól tylko przypadek... Jak dla mnie brak obslugi przez PC to w sumie zaden problem bo wole ustawiac przez panel a nie podpinac sie PC , tym bardziej ze nie uzywam PC Co do opcji, trzeba by porównać też ceny bo w/w wystepuję w bundlach no a po za tym trzeba by porównać koszt danej funkcjonalności i opcji przy Profilux i RK elite bo inaczej to takie małe porównanie.... a to co wkleiłeś to porównanie z profiluksem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal07013 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 nie wkleilem porownania z profiluxem - a neptuna produktem Apex. w usa dominuja dwa kontrolery - Digital Aquatics "Elite" oraz Neptune "Apex" Wkleilem porownanie Elite vs Apex - pisane przez osobe z Apex - jak chcesz moge wkleic odpowiez osoby z Elite. Jeszcze raz otwarcie powiem - zalezy co chcesz miec. jezeli mowimy o basic rzeczach i cenie to Elite czy nizsza wersja Reefkeeper Lite wystarcza - jezeli zaczniesz dlubac bo chcesz wiecej - to wtedy zaczyna sie dzielenie skory na byku. to jest prawie jak z sola - wezmiesz 10 osob i kazda bedzie chwalic swoje. ja osobiscie nie mam ani Apex ani Elite wiec mi ciutke obojetne. ale gdybym mial wybierac miedzy jednym a drugim to napewno Apex bo bardziej ma to co potrzebuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 kumam :-) tylko teraz.. ja to porownuje do chorych cenowo profiluxow i am control... i jak wtedy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach