Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Brzydzi widzę że dostałeś mnóstwo wyczerpujących odpowiedzi na ten temat :).

Powiedz jak tak u Ciebie sytuacja z nalotem bo w jednym miejscu na skałce pojawiło mi się coś podobnego. Szukałem gdzie wklejałeś fotę z tym nalotem ale nie mogę znaleźć a chciałem sobie porównać czy mam to samo.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie :) same porady, ale cóż:). Jeśli chodzi o glon to myślę , że jest to zakwit bakteryjny i dlatego mam go równiez na skale. Nie wiem co z tym badziewiem robić:/.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może pokażesz zdjęcie tego glonu, bo ze zdjęć jakie są w linku nic nie widać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawiam zdjęcie. Ten nalot na skałach teraz wygląda inaczej. Może tak jest go duuuuuużo mniej. Zavząłem więcej dawac papu i przestawiłem lekko pompy. Niestety jeszcze jest, może nie jest bardzo widoczny, ale ja widzę :). No i ten biały nalot na szybach...:/.

Grzegorz

a oto zdjęcie nalotu, który był wcześniej:

dscf2049w.jpgw800.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to bakterie, zbyt dużo bakterii lub pożywki.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, więc co jest pożywką?. NO3 0:/. Nie daję żadnych bakterii. Jedynie balling i mrożonki koralom i rybom.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wygląda to podobnie ale nie w takim stopniu. Mam tylko w niektórych miejscach. Na razie zmniejszyłem dawkę ZS2 do 0,5 ml i nie karmię korali tylko ukwiały dostają prosto w paszczę.

Ciekawostką jest to że tectusom to smakuje.

Tak z innej mańki zastanawiam się jak zareaguje PO4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, może mógłbym pomóc, prosze napisz jeszcze raz co dozujesz z kz? bądz innych specyfików i w jakich proporcjach?

Być może własnie bakterii brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co dozuję z KZ to vitalizera, ale dopiero dałem go dwa razy po 3 krople więc to ne to. Nic innego nie dozuję z KZ. Mam zapasik zeobaka, aac i vitalizera oraz prodibio. Nie wim czy dodać bakterie czy nie:/

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrniew mi poradził łączyć ZS2 z cycle i właśnie tak leję. Teraz zmniejszyłem dawkę ZS2 o połowę a cycle leję 10 ml/tydzień. Baniak 450 lit, 570 w obiegu.

Nalot mam ale tylko w kilku miejscach na skale więc wolę już coś kombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moj gust to za mało bakterii w stosunku do tego co powinny rozkładac. Masz zapas zeoback tak jak pisałes wiec zacznij dozować przez tydzień. Żle nie zrobisz a może cos sie poprawi.

Obserwowałem temat od początku zalożenia wiekszego zbiornika tzn kwiecień? korale były bardzo jasne ( tzw zeovitowe) tylko stosowałes ballinga?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, korale zawsze robiły mi sie jasne:). Sam nie wiem dlaczego, ale nie martwiło mnie to:). Wsztstko ładnie rośnie, nie ciemnieje. Parametry w normie książkowej. No może to NO# 0 jest za małe. Zacznę dozowac zeobak ale ile??. Nie wiem czy tez na ten nalot nie ma wpływu cyrkulacja, mam jej troche chyba za mało 2 x 6tys i 1 x 4,5tys plus obieg:/. Aha kurde w niektórych miejscach mam zielony nalot, ale to chyba własnie jest spowodowane cyrkulacją:).

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra zaczynam dozowanie zeobaku, na razie dwa razy w tygodniu po 5 kropel. Akwa ma 470 literków, razem jakieś 580 litrów w obiegu. Zobaczymy jak się będzie achowywał zbiornik i ten nalot:).

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi