Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 smieszne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Nie wiem co napisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Brzydzi widzę że dostałeś mnóstwo wyczerpujących odpowiedzi na ten temat . Powiedz jak tak u Ciebie sytuacja z nalotem bo w jednym miejscu na skałce pojawiło mi się coś podobnego. Szukałem gdzie wklejałeś fotę z tym nalotem ale nie mogę znaleźć a chciałem sobie porównać czy mam to samo. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Faktycznie same porady, ale cóż. Jeśli chodzi o glon to myślę , że jest to zakwit bakteryjny i dlatego mam go równiez na skale. Nie wiem co z tym badziewiem robić:/. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Może pokażesz zdjęcie tego glonu, bo ze zdjęć jakie są w linku nic nie widać! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Wstawiam zdjęcie. Ten nalot na skałach teraz wygląda inaczej. Może tak jest go duuuuuużo mniej. Zavząłem więcej dawac papu i przestawiłem lekko pompy. Niestety jeszcze jest, może nie jest bardzo widoczny, ale ja widzę . No i ten biały nalot na szybach...:/. Grzegorz a oto zdjęcie nalotu, który był wcześniej: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Moim zdaniem to bakterie, zbyt dużo bakterii lub pożywki. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Oki, więc co jest pożywką?. NO3 0:/. Nie daję żadnych bakterii. Jedynie balling i mrożonki koralom i rybom. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 U mnie wygląda to podobnie ale nie w takim stopniu. Mam tylko w niektórych miejscach. Na razie zmniejszyłem dawkę ZS2 do 0,5 ml i nie karmię korali tylko ukwiały dostają prosto w paszczę. Ciekawostką jest to że tectusom to smakuje. Tak z innej mańki zastanawiam się jak zareaguje PO4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Dajesz cycle ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Witam, może mógłbym pomóc, prosze napisz jeszcze raz co dozujesz z kz? bądz innych specyfików i w jakich proporcjach? Być może własnie bakterii brakuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Jedyne co dozuję z KZ to vitalizera, ale dopiero dałem go dwa razy po 3 krople więc to ne to. Nic innego nie dozuję z KZ. Mam zapasik zeobaka, aac i vitalizera oraz prodibio. Nie wim czy dodać bakterie czy nie:/ Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Andrniew mi poradził łączyć ZS2 z cycle i właśnie tak leję. Teraz zmniejszyłem dawkę ZS2 o połowę a cycle leję 10 ml/tydzień. Baniak 450 lit, 570 w obiegu. Nalot mam ale tylko w kilku miejscach na skale więc wolę już coś kombinować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Na moj gust to za mało bakterii w stosunku do tego co powinny rozkładac. Masz zapas zeoback tak jak pisałes wiec zacznij dozować przez tydzień. Żle nie zrobisz a może cos sie poprawi. Obserwowałem temat od początku zalożenia wiekszego zbiornika tzn kwiecień? korale były bardzo jasne ( tzw zeovitowe) tylko stosowałes ballinga? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2009 Tak, korale zawsze robiły mi sie jasne:). Sam nie wiem dlaczego, ale nie martwiło mnie to:). Wsztstko ładnie rośnie, nie ciemnieje. Parametry w normie książkowej. No może to NO# 0 jest za małe. Zacznę dozowac zeobak ale ile??. Nie wiem czy tez na ten nalot nie ma wpływu cyrkulacja, mam jej troche chyba za mało 2 x 6tys i 1 x 4,5tys plus obieg:/. Aha kurde w niektórych miejscach mam zielony nalot, ale to chyba własnie jest spowodowane cyrkulacją. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2009 Ponawiam zapytanie:) Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2009 No dobra zaczynam dozowanie zeobaku, na razie dwa razy w tygodniu po 5 kropel. Akwa ma 470 literków, razem jakieś 580 litrów w obiegu. Zobaczymy jak się będzie achowywał zbiornik i ten nalot:). Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2009 a jaki masz redox Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach