Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2020 (edytowane) Witam Jak w temacie, co to za zwierzyna? Pozbyć się? Zostawic? Edytowane 18 Kwiecień 2020 przez Bart1996 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2020 (edytowane) Mam materiał na temat takiej kosteczki ? https://nano-reef.pl/forums/topic/60190-sześć-i-pół-roku/ Żeby nie było, że się nie da. Jak dla mnie „kozak” prawie 7 lat, bez tak modnych ostatnio przesiadek, restartów itp. Może warto się zainspirować ? Zaczynał tak jak Ty? @AniaWol książki to już przeżytek przecież? już się wiele zmieniło przez te lata, jak twierdzą forumowi Janusze - teraz zbiornik prowadzi się inaczej. Tylko z jakim rezultatem? Dlatego już nie udostępniam lektur i opracowań, zresztą sama wiesz że większość po „amerykańsku” pisana w dodatku nie posiadam ładnego akwarium☺️ Mam ten komfort, że jest nie widoczne i tylko moje?? Edytowane 19 Kwiecień 2020 przez Gość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2020 8 godzin temu, AniaWol napisał: Pewnie po to jest forum . Pytasz i dostajesz odpowiedz od ludzi, którzy przekazują swoje doświadczenia przy zakładaniu akwariów i chcą żeby twoje akwarium za jakiś czas wyglądało równie ładnie?. Zapytaj Osmodeusza o dobre materiały do przestudiowania na początek. Wiem, że facet ma dużą wiedzę i lubi czytać. Spróbuj zmniejszyć do 7h. wystarczy. Bardzo dobrze natleniaj wodę. Zmniejszyłem swiatlo do 6h/dziennie, zwiekszylem moc filtra dzieki czemu cyrkulacja jest lepsza, a już wiem ze musi być potezna :) odpieniacz mam, gdzies wyczytałem że on wystarczająco napowietrza wode, trzymać się tego czy macie jakis inny sposób? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 AniaWol 14 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2020 3 godziny temu, Osmodeusz napisał: Mam materiał na temat takiej kosteczki ? https://nano-reef.pl/forums/topic/60190-sześć-i-pół-roku/ Żeby nie było, że się nie da. Jak dla mnie „kozak” prawie 7 lat, bez tak modnych ostatnio przesiadek, restartów itp. Może warto się zainspirować ? Zaczynał tak jak Ty? @AniaWol książki to już przeżytek przecież? już się wiele zmieniło przez te lata, jak twierdzą forumowi Janusze - teraz zbiornik prowadzi się inaczej. Tylko z jakim rezultatem? Dlatego już nie udostępniam lektur i opracowań, zresztą sama wiesz że większość po „amerykańsku” pisana w dodatku nie posiadam ładnego akwarium☺️ Mam ten komfort, że jest nie widoczne i tylko moje?? jasne, wszytko na "nie" lol, to do Ciebie nie podobne:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2020 5 godzin temu, Bart1996 napisał: trzymać się tego czy macie jakis inny sposób? usiądź na rękach i będzie dobrze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2020 40 minut temu, Osmodeusz napisał: usiądź na rękach i będzie dobrze Siedze, ale skoro radzą to pytam, czy to jak jest wystarczy. A propo tych przydatnych lektur jeszcze ? I pytanie ktore zastanawia, bioceramax wrzucony do filtra. Kiedy wymieniamy? Na ile to może starczyć w moim przypadku? wiem, ze nie pozbywamy sie calosci, czesc musi zostać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2020 @Bart1996 wyluzuj przejdź z tym baniaczkiem przez dojrzewanie, potem pogadamy daj biologii robić swoje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Kwiecień 2020 Witam znowu :) Odrazu zaznaczam, ze nic przy baniaku nie robie ? po za dolewkami i pomiarem zasolenia. Wstaje rano a tu coś takiego na czubku glowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 karol86 20 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Kwiecień 2020 Aiptazja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Kwiecień 2020 57 minut temu, karol86 napisał: Aiptazja Mialem okazje juz ja poznac :) Bardziej mialem na mysli o wskazowki. Zostawic czy sie pozbyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 karol86 20 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Kwiecień 2020 Jasne że pozbyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2020 W dniu 18.04.2020 o 19:06, AniaWol napisał: O rzesz ty orzeszku, dojrzewanie u kolegi jest na całego. Rozumiem twoje zainteresowanie wszystkim co pojawi się na skale ale przy tak silnym dojrzewaniu to jedyne co musisz robić to być cierpliwym i poza mocną cyrkulacją, zmniejszeniem świecenia i regularnym laniem bakterii nic więcej nie robić. Nie rób żadnych podmian, daj zbiornikowi dojrzeć i nie ingeruj w zbiornik wsadzaniem rąk czy na siłę czyszczeniem glonów szczoteczką do zębów. Za parę tygodni kup Salariasa fasciatus a problem z łąkami zniknie. Jednak nie prędzej jak za parę tygodni wpuszczaj życie, bo cokolwiek wpadnie do wody wcześniej, na pewno nie będzie czuło się komfortowo a wielce prawdopodobne że padnie. Więc jak się dowiem, że przechwalasz się na forum za tydzień że masz nowe rybki to będzie obsztorc forumowy ?. Za 2 tygodnie, napisz jakie będą parametry No3, PO4, Ph, KH, Ca i Mg. Oczywiście na bieżąco poproszę żebyś pilnował zasolenie i aby była czysta po demi osmoza na odparowanie na tds. Jeśli nie masz tds to kup za 100 parę złotych na allegro z 2 czujnikami na wejściu i na wyjściu. Jak zobaczysz że skała i piach zaczynają być wolne od cyjano i dino, po tygodniu zrobisz małą 10% podmiankę. Następnie przez kolejny tydzień obserwuj parametry i czy nie ma nawrotu/większego rozkwitu plag. Jeśli będzie ok to możesz wpuścić salariasa, oczywiście pod warunkiem że nie będzie krytycznych wartości parametrów i będą jeszcze zielone glony dla Salariasa. To tyle na najbliższe 3 tygodnie. Salarias chyba nie będzie potrzebny, glony z dnia na dzień pomalu same znikaja, ale problem z cyjano mam, pochlonely mi trupa Pseudogorgonii i pokrylo ok 10% skaly. Odpieniacz smiga, produkuje coraz mniej piany, jeszcze tydz temu wymienialem codzien kubelek bo byl pelny. Bakterie 10ml/tydz,swiatlo 7h dziennie. Zycie które mam narazie zyje, Briareum rosnie, grzybek zmienil polozenie ale tez rosnie, Zoa rowniez maja się dobrze, nabieraja kolorow. No3 narazie zmierzylem i wyszlo 25. Czyli skok jest, ph 8.5,zasolenie 34ppt. Teraz pytanie, co z Pseudogorgonia ktora zjada cyjano? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Speedo1544 23 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2020 W dniu 25.04.2020 o 17:00, Bart1996 napisał: Witam znowu Odrazu zaznaczam, ze nic przy baniaku nie robie ? po za dolewkami i pomiarem zasolenia. Wstaje rano a tu coś takiego na czubku glowy Ostatnio ktoś na FB też wrzucał coś podobnego i stwierdzili że to dzika rurówka Mam apitasie u siebie w baniaku i mam też 1 takiego dziwaka u siebie na grzałce Nie ruszam tego i czekam co z tego większego wyrośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 Bart1996 27 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2020 8 minut temu, Speedo1544 napisał: Ostatnio ktoś na FB też wrzucał coś podobnego i stwierdzili że to dzika rurówka Mam apitasie u siebie w baniaku i mam też 1 takiego dziwaka u siebie na grzałce Nie ruszam tego i czekam co z tego większego wyrośnie Ja sie pozbyłem, odsaczylem i narazie nie ma zadnej,albo nie znalazlem jej jeszcze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0 AniaWol 14 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Maj 2020 W dniu 5.05.2020 o 14:40, Speedo1544 napisał: Ostatnio ktoś na FB też wrzucał coś podobnego i stwierdzili że to dzika rurówka Mam apitasie u siebie w baniaku i mam też 1 takiego dziwaka u siebie na grzałce Nie ruszam tego i czekam co z tego większego wyrośnie Jak masz coś takiego na grzałce to musi mieć rureczkę płasko przyklejoną do grzałki z której wychodzi "rurówka". Jeśli nie ma takiego tworu a jest pionowa, tęga nóżka/podstawa a czułka nie mają macek niczym dmuchawce latawce to aiptasia. Tyle w temacie. Na zdjeciu jest dosyć prześwietlony ten stworek, prędzej stawiam na aiptasie. Dzikiej rurówki miałbyś znacznie więcej w bliskiej okolicy niż jedną sztukę. Dlatego też obstawiam na aiptasie. W dniu 5.05.2020 o 14:11, Bart1996 napisał: Salarias chyba nie będzie potrzebny, glony z dnia na dzień pomalu same znikaja, ale problem z cyjano mam, pochlonely mi trupa Pseudogorgonii i pokrylo ok 10% skaly. Odpieniacz smiga, produkuje coraz mniej piany, jeszcze tydz temu wymienialem codzien kubelek bo byl pelny. Bakterie 10ml/tydz,swiatlo 7h dziennie. Zycie które mam narazie zyje, Briareum rosnie, grzybek zmienil polozenie ale tez rosnie, Zoa rowniez maja się dobrze, nabieraja kolorow. No3 narazie zmierzylem i wyszlo 25. Czyli skok jest, ph 8.5,zasolenie 34ppt. Teraz pytanie, co z Pseudogorgonia ktora zjada cyjano? Pytasz co z Pseudogorgonią? Dogorywa biedna w mękach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witam
Jak w temacie, co to za zwierzyna?
Pozbyć się? Zostawic?
Edytowane przez Bart1996Udostępnij tę odpowiedź
Odnośnik do odpowiedzi