Skocz do zawartości
  • 0
Bart1996

IDENTYFIKACJA. CO TO?

Pytanie

Witam

Jak w temacie, co to za zwierzyna? 

Pozbyć się? Zostawic? 

IMG_20200418_142244.jpg

Edytowane przez Bart1996

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość

Mam materiał na temat takiej kosteczki ? https://nano-reef.pl/forums/topic/60190-sześć-i-pół-roku/ Żeby nie było, że się nie da.

Jak dla mnie „kozak” prawie 7 lat, bez tak modnych ostatnio przesiadek, restartów itp.

Może warto się zainspirować ?

Zaczynał tak jak Ty?

@AniaWol książki to już przeżytek przecież? już się wiele zmieniło przez te lata, jak twierdzą forumowi Janusze - teraz zbiornik prowadzi się inaczej. 
Tylko z jakim rezultatem?

Dlatego już nie udostępniam lektur i opracowań, zresztą sama wiesz że większość po „amerykańsku” pisana

w dodatku nie posiadam ładnego akwarium☺️ Mam ten komfort, że jest nie widoczne i tylko moje??

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
8 godzin temu, AniaWol napisał:

Pewnie po to jest forum :). Pytasz i dostajesz odpowiedz od ludzi, którzy przekazują swoje doświadczenia przy zakładaniu akwariów i chcą żeby twoje akwarium za jakiś czas wyglądało równie ładnie?. Zapytaj Osmodeusza o dobre materiały do przestudiowania na początek. Wiem, że facet ma dużą wiedzę i lubi czytać.

Spróbuj zmniejszyć do 7h. wystarczy. Bardzo dobrze natleniaj wodę.

Zmniejszyłem swiatlo do 6h/dziennie, zwiekszylem moc filtra dzieki czemu cyrkulacja jest lepsza, a już wiem ze musi być potezna :) odpieniacz mam, gdzies wyczytałem że on wystarczająco napowietrza wode, trzymać się tego czy macie jakis inny sposób? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
3 godziny temu, Osmodeusz napisał:

Mam materiał na temat takiej kosteczki ? https://nano-reef.pl/forums/topic/60190-sześć-i-pół-roku/ Żeby nie było, że się nie da.

Jak dla mnie „kozak” prawie 7 lat, bez tak modnych ostatnio przesiadek, restartów itp.

Może warto się zainspirować ?

Zaczynał tak jak Ty?

@AniaWol książki to już przeżytek przecież? już się wiele zmieniło przez te lata, jak twierdzą forumowi Janusze - teraz zbiornik prowadzi się inaczej. 
Tylko z jakim rezultatem?

Dlatego już nie udostępniam lektur i opracowań, zresztą sama wiesz że większość po „amerykańsku” pisana

w dodatku nie posiadam ładnego akwarium☺️ Mam ten komfort, że jest nie widoczne i tylko moje??

jasne, wszytko na "nie" lol, to do Ciebie nie podobne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Gość
5 godzin temu, Bart1996 napisał:

trzymać się tego czy macie jakis inny sposób? 

usiądź na rękach :wink:

i będzie dobrze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
40 minut temu, Osmodeusz napisał:

usiądź na rękach :wink:

i będzie dobrze 

Siedze, ale skoro radzą to pytam, czy to jak jest wystarczy.

A propo tych przydatnych lektur jeszcze ?

I pytanie ktore zastanawia, bioceramax wrzucony do filtra. 

Kiedy wymieniamy? Na ile to może starczyć w moim przypadku?  wiem, ze nie pozbywamy sie calosci, czesc musi zostać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam znowu :)

Odrazu zaznaczam, ze nic przy baniaku nie robie ? po za dolewkami i pomiarem zasolenia. 

Wstaje rano a tu coś takiego na czubku glowy

IMG_20200425_162935.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
57 minut temu, karol86 napisał:

Aiptazja

Mialem okazje juz ja poznac :)

Bardziej mialem na mysli o wskazowki. Zostawic czy sie pozbyc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 18.04.2020 o 19:06, AniaWol napisał:

O rzesz ty orzeszku, dojrzewanie u kolegi jest na całego. Rozumiem twoje zainteresowanie wszystkim co pojawi się na skale ale przy tak silnym dojrzewaniu to jedyne co musisz robić to być cierpliwym i poza mocną cyrkulacją, zmniejszeniem świecenia i regularnym laniem bakterii nic więcej nie robić. Nie rób żadnych podmian, daj zbiornikowi dojrzeć i nie ingeruj w zbiornik wsadzaniem rąk czy na siłę czyszczeniem glonów szczoteczką do zębów. Za parę tygodni kup Salariasa fasciatus a problem z łąkami zniknie. Jednak nie prędzej jak za parę tygodni wpuszczaj życie, bo cokolwiek wpadnie do wody wcześniej, na pewno nie będzie czuło się komfortowo a wielce prawdopodobne że padnie. Więc jak się dowiem, że przechwalasz się na forum za tydzień że masz nowe rybki to będzie obsztorc forumowy ?.

Za 2 tygodnie, napisz jakie będą parametry No3, PO4, Ph, KH, Ca i Mg. Oczywiście na bieżąco poproszę żebyś pilnował zasolenie i aby była czysta po demi osmoza na odparowanie na tds. Jeśli nie masz tds to kup za 100 parę złotych na allegro z 2 czujnikami na wejściu i na wyjściu. 

Jak zobaczysz że skała i piach zaczynają być wolne od cyjano i dino, po tygodniu zrobisz małą 10% podmiankę. Następnie przez kolejny tydzień obserwuj parametry i czy nie ma nawrotu/większego rozkwitu plag. Jeśli będzie ok to możesz wpuścić salariasa, oczywiście pod warunkiem że nie będzie krytycznych wartości parametrów i będą jeszcze zielone glony dla Salariasa.

To tyle na najbliższe 3 tygodnie.

Salarias chyba nie będzie potrzebny, glony z dnia na dzień pomalu same znikaja, ale problem z cyjano mam, pochlonely mi trupa Pseudogorgonii i pokrylo ok 10% skaly. Odpieniacz smiga, produkuje coraz mniej piany, jeszcze tydz temu wymienialem codzien kubelek bo byl pelny. Bakterie 10ml/tydz,swiatlo 7h dziennie. 

Zycie które mam narazie zyje, Briareum rosnie, grzybek zmienil polozenie ale tez rosnie, Zoa rowniez maja się dobrze, nabieraja kolorow. 

No3 narazie zmierzylem i wyszlo 25. Czyli skok jest, ph 8.5,zasolenie 34ppt. 

Teraz pytanie, co z Pseudogorgonia ktora zjada cyjano? 

IMG_20200505_140958.jpg

IMG_20200505_140940.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 25.04.2020 o 17:00, Bart1996 napisał:

Witam znowu :)

Odrazu zaznaczam, ze nic przy baniaku nie robie ? po za dolewkami i pomiarem zasolenia. 

Wstaje rano a tu coś takiego na czubku glowy

IMG_20200425_162935.jpg

Ostatnio ktoś na FB też wrzucał coś podobnego i stwierdzili że to dzika rurówka

Mam apitasie u siebie w baniaku i mam też 1 takiego dziwaka u siebie na grzałce

Nie ruszam tego i czekam co z tego większego wyrośnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
8 minut temu, Speedo1544 napisał:

Ja sie pozbyłem, odsaczylem i narazie nie ma zadnej,albo nie znalazlem jej jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
W dniu 5.05.2020 o 14:40, Speedo1544 napisał:

Jak masz coś takiego na grzałce to musi mieć rureczkę płasko przyklejoną do grzałki z której wychodzi "rurówka". Jeśli nie ma takiego tworu a jest pionowa, tęga nóżka/podstawa a czułka nie mają macek niczym dmuchawce latawce :) to aiptasia. Tyle w temacie. Na zdjeciu jest dosyć prześwietlony ten stworek, prędzej stawiam na aiptasie. Dzikiej rurówki miałbyś znacznie więcej w bliskiej okolicy niż jedną sztukę. Dlatego też obstawiam na aiptasie.

W dniu 5.05.2020 o 14:11, Bart1996 napisał:

Salarias chyba nie będzie potrzebny, glony z dnia na dzień pomalu same znikaja, ale problem z cyjano mam, pochlonely mi trupa Pseudogorgonii i pokrylo ok 10% skaly. Odpieniacz smiga, produkuje coraz mniej piany, jeszcze tydz temu wymienialem codzien kubelek bo byl pelny. Bakterie 10ml/tydz,swiatlo 7h dziennie. 

Zycie które mam narazie zyje, Briareum rosnie, grzybek zmienil polozenie ale tez rosnie, Zoa rowniez maja się dobrze, nabieraja kolorow. 

No3 narazie zmierzylem i wyszlo 25. Czyli skok jest, ph 8.5,zasolenie 34ppt. 

Teraz pytanie, co z Pseudogorgonia ktora zjada cyjano? 

IMG_20200505_140958.jpg

IMG_20200505_140940.jpg

Pytasz co z Pseudogorgonią? Dogorywa biedna w mękach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi