mx3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 własnie bawie się płynnym rozjasnianiem diody przy pomocy atmegi 8 ale do power ledow trzeba bedzie zastosowac jakis mosfet sterowany prockiem. zamierzam dolorzyć do tego zegar pomiar temperatury i załączanie wentylatora. zobaczymy co z tego bedzie bo narazie soft mam w kawalkach od wszystkiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Skoro już zrobiłeś rozjaśnianie diody na atmega8 to już z górki. Do power ledów potrzebujesz driver do zasilania. Driver sterujesz pwm (ściemnianie i rozjaśnianie). Inaczej mówiąc driver traktujesz jak diodę. Te które ja będę stosował (z regulowanym prądem) potrzebują częstotliwość sygnału pwm 100Hz i napięcie zgodne z TTL. Widze że już masz 80% zrobione. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 MBI6650 albo MBI6651 - jeśli mowa o driverach od mr_elektronik z zallegro to najlepiej puścić mu PWMa 1kHz. Maximum 40kHz. Jeśli piszecie w bascom to częstotliwość PWM można obliczyć ze wzoru PWM=Kwarc/prescale/rozdzielczość Kolejna sprawa że ja bym se drivery odpuścił, można tak dobrać zasilanie całości i ilość ledów w łańcuchu żeby stosując mały rezystor nigdy nie przekroczyć max dopuszczalnego prądu, a resztę załatwisz PWMem. Kolejna sprawa Procesor dobierzcie tak, by można było wykorzystać PWM 10bitów. Robi różnicę zwłaszcza przy najmniejszym wypełnieniu. Wiatrak może iść na 8 bitach. Czujnik temperatury najszybciej w Bascom = Ds18B20 Mosfet = BUZ11 można sterować wprost z pinu procesora, można puścić prądy rzędu 2-3A bez chłodzenia radiatorem. Im mniejsza częstotliwość PWM tym mniej bedzie się grzał, chyba że użyjecie drivera mosfetów, no ale bez przesady Jeśli użyjecie driverów na MBI66xx no to sprawa jest jeszcze prostsza między procek a MBI wstawić jakiś bufor i po krzyku. RTC macie w procesorze, dołożyć tylko kwarc i baterię + dwie diody. Jeśli nie klawiatura i LCD to najfajniej będzie dołożyć FT232BM i macie w sterowniku port USB. Tanio i przyjemnie. Do tego prosta aplikacja na terminal (Hyperterminal) i już można lampe programować. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Loccutus, co jak co ale Buzz11 sie kompletnie nie nadaje akurat do sterowania z pinu procka atmega. Pelne otwarcie gate jest od 5V a na wyjsciu z nogi atmela z reguly jest troche mniej, jakies 4,8. Temat wielokrotnie walkowany na forach elektronicznych. Jak chcesz buz11 ( choc nie wiem po co bo sa lepsze mosfety tym bardziej do PWM ) steruj gate buz'a tranzystorem albo stosuj mosfety z niskim napieciem wypelnienia jak irlz ( bodajze od 2,5V ). To tak w ramach scislosci, Buz11 sie NIE NADAJE. Odpal i zobacz jak sie bedzie grzal przy normlanym uzytkowaniu prze nie pelne otwarcie:nono:. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Loccutus, co jak co ale Buzz11 sie kompletnie nie nadaje akurat do sterowania z pinu procka atmega Przyznaj sie - robiłeś kiedykolwiek coś w takiej konfiguracji czy powtarzasz za kimś kto tego mosfeta widział ale w PDFie ? Tak sie składa że mam za sobą dobrze ponad 300 tych tranzystorów gdzie bramke BUZ11 mam sterowaną prosto z pinu atmegi a tranzystor przełącza 3A obciążenia 24V @PWM 150Hz - Bez jakiegokolwiek radiatora i wyobraź se że w dotyku ciepła nie poczujesz. O kolejnym dobrze ponad 1000 sztuk Skalarów gdzie jest tak samo nie wspomnę. Powtórzę z całą odpowiedzialnością - do 80W obciążenia nieindukcyjnego tani, ogólnodostępny BUZ11/BUZ11A sterowany PROSTO z nogi procesora typu AVR, PWM@150Hz, działa jak należy i nie wymaga ZUPEŁNIE radiatora, co sprawdziłem w wielu egzemplarzach i nikt mi nie wmówi że jest inaczej. BUZ - dlatego że go lubie, dlatego że go kupisz w każdym sklepie, nawet tym za rogiem i tak naprawdę nic lepszego nie trzeba, ale oczywiście można użyć czegokolwiek innego - jest tego do koloru do wyboru. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Przyznaje sie - robilem. Ba nawet dziala u kilku osob z forum gdzie zalaczam mosfetem zawory. Tez pierwsze konstrukcje mialem na BUZie, potem irfz a teraz irlz. Jak juz cos pisze to nie teoretyzuje. Nie powtarzam po innych, raczej bazuje na doswiadczeniu i notach producenta. Lezy mi jeszcze 50szt BUZ'a. To ze uzyles go w 300 urzadzeniach nie zmienia dla mnie faktu że często się nie nasyca na 100% i dlatego dla sterowania bezpośrednio uważam że należy zastosować odpowiedniejsze mosfety. No dobra, ale to nie to forum... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Przyznaje sie - robilem. Ba nawet dziala u kilku osob z forum gdzie zalaczam mosfetem zawory. No to co mnie kurcze podpuszczasz jak sam wiesz że działa bo robiłeś. Musimy se pogadać nie zmienia dla mnie faktu że często się nie nasyca na 100% nie często tylko wcale :good: Dlatego napisałem że 80W i nie więcej a sam dobrze wiesz ile to może przez siebie przepuścić prądu jak jest prawidłowo wysterowany. Nie mniej do naszego świecenia wystarczy. No i na koniec - czy ja sie upieram że to MUSI być Buz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Wiesz jak to jest, poprawność polityczna :-) Po prostu kiedyś spędziłem 2 noce przy pewnym projekcie i nie wiedziałem o co chodzi - chodziło właśnie o to - dlatego mam awers :-) i mosfety low aby nie przezwac tego samego :-) Tak chucham na zimne Fakt, nie sa do dostania w kazdym elektronicznym i sa drozsze od BUZ'ow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 Rozmawiałem z przedstawicielem tej firmy z 1 postu i dowiedziałem się kilka rzeczy. Wersja z regulowanym czasem 1-99 min. nazywa się BT-4a. Częstotliwość PWM to 103Hz. Niestety napięcie sygnału PWM jest takie jakim zasilimy sterownik. Więc żeby nie robić osobnego zasilacza do sterownika należy użyć stabilizatora napięciowego 5V. Jest tez drugie wyjście. Pan od sterownika mówi że na płytce jest miejsce gdzie sygnał PWM jest w standardzie TTL. Autor drivera napisał mi że częstotliwość sygnały PWM tego sterownika jest wystarczająca do sterowania jego driverem (na jego stronie jest info że ma to być 100Hz). Trzeba tylko na wyjściu drivera dać filtr RC aby można było sterować w zakresie 0-100% wszystko jest na stronie autora drivera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 Dajcie siana z tym sterownikiem. Podawany był sterownik z linku na allegro - Nie trzeba żadnych filtrów. Driver ten jest robiony na bazie kości Macroblocka MBI6651/0, gość szlifuje kości żeby nikt się nie "kapnął" Można nim _PRAWIDŁOWO_ zasilić z 24V 6 ledów. Jeśli "olać" kwestie bezpieczeństwa ledów to można z 24V zasilić więcej - w zasadzie 9 sztuk @350mA, powyżej trzeba kombinowac z odprowadzaniem ciepła. Samemu można go złożyć za 7zł netto - scalak, cewka, shotka i 2x kondziołek. Do sterowania można użyć sygnału TTL z pinu procesora który podajesz na bazę zwykłego obojętnie jakiego tranzystorka np BC547 oczywiście ograniczając prąd bazy. Częstotliwość 103Hz nie ma najmniejszego problemu. Grunt żeby PWM był jak najwyższej możliwej rozdzielczośći bo to da efekt zwłaszcza przy niskich wypełnieniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mx3 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2009 Witam Macie moze jakis przykladowy schemat jak wysterowac tego irfz? Bo nie moge uzyskac pelnego otwarcia i zamkniecia mosfeta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2009 No bo nie uzyskasz prosto z pinu procesora - za niskie jest Vgs. Będzie działało ale przy większych prądach będzie się grzało. Musisz użyć mosfeta LogicLevel, bądź dołozyć driver (push-pull) bądź - z grubej rury - dać driver scalony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach