smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 No właśnie, coraz częściej można obserwować hybrydy świetlne dające to co tygrysy lubia naprawde. Jak wiemy od LED'ow white chcemy DUZO PAR i mało poboru mocy oraz zmniejszenie grzania. Blue i UV stosujemy dla barwy światła oraz aby dodać UV które przy zwykłych W i B ledach mamy braki. Niektórzy producenci idą na łatwizne ( i w sumie dobrze skoro mogą robić odpowiednie obudowy. na białych powerled'ach 3W robią "światło", a dopełniają je typowymi świetlówkami blue, actynic blu itp... No i... jednak 3W lub więcej a nie 1W :-) :dance3::dance3::dance3::dance3: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 Spoko rozwiązanie co nie zmienia faktu że świetlówki trzeba będzie zmieniać co 5 miesięcy a hardokorowcy zmieniają co 3. Koszt fakt dużo mniejszy niż wymiana większej ilości T5 ale zawsze jakiś koszt. A co ze zbiornikami mniejszymi do których popularne aktyniki nie pasują? Gdyby był jakiś Power Compakt o parametrach Ati blue plus, tl03 Philipsa to sam bym do swojej lampy led nie wrzucał niebieskich ledów tylko białe same. Ale spadek zużycia prądu jest na pewno spory. Ciekawe co zastąpi w przyszłości ledy? A jaka cena takiej lampy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 a jak sa piko i nano gdzie nie wchodza 8W lub 24W to.... to latwiej dac 8-12 LEDow i UV niż walczyć z T5 :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Witaj A może ktoś polecić jakieś konkretne diody UV (jak sądzę ok. 450nm). Jestem właśnie na etapie składania do kupy pomysłu na oświetlenie kawałka sumpa, w którym będę trzymał szczepki. Chcę zrobić ok 24 W w ledach 3W (Cree) (4 x Blue + 4 x RoyalBlue). Dodatkowo chciałbym dodać kilka watów w diodach UV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Ja dziś zakupiłem zestaw 20 szt diod 10mm UV. Niestety nie wiem w jakim widmie świecą. Sprzedawca nie wiedział nawet za bardzo jakim prądem są zasilane (na 99% 200 mA). IMO jeśli zastosujesz diody UV o niskim paśmie (poniżej 400 nm) to poparzysz korale. Te moje 10mm raczej takie nie są bo te poniżej 400nm ciężko dostać i drogie są. Po drugie jak zastosujesz więcej szt UV o mniejszej mocy to mniejsze prawdopodobieństwo że coś koralom się stanie. Do tego dokupiłem zasilacz 500mA, 3V (powinno starczyć). Jutro wezmę się za składanie więc dam znać co i jak. Aha ciężko znaleść UV o szerokim kącie świecenia (moje są ok 30 stopni). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 No i zrobiłem dzisiaj prowizorkę. Wstawiłem pod pokrywę obok świetlówek 20 szt w/w ledów. Trochę mało więc będę musiał kupić więcej i zmienić zasilacz na większy wtedy. Generalnie korale fajnie świeca pod tym światłem. Lepiej niż pod niebieskim. Oto foty: Aha diody nie są "selekcjonowane" więc chyba dlatego jedna świeci jaśniej niż inna. Zastanawiam się czy nie kupić 5mm z allegro. Ponoć są selekcjonowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2009 Moze dołóz kolimatorki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Generalnie ta prowizorka ma na celu sprawdzenie czy korale nie uszkodzą się lub nie zginą. Na razie nic złego się z nimi nie dzieje. Kolorki wręcz się podkreśliły nieznacznie ale zawsze coś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2009 Powiedzcie czy dobrze rozumiem , jeśli mam lampę rev 1 lub 2 , to wystarczy dodać świetlówki i UV zalatwione ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach