lysy2311 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 witam . dla wszystkich zainteresowanych . chcialbym przedstawic moje pierwsze małe akwarium . bardzo prosze o wypowiedzi czy cos jest nie tak . jakies zmiany mile widziane . dzieki . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Elvis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 Witam... Strasznie na tej fotce to wygląda...upchane...koral na koralu...walka chemiczna o miejsce ze strony miękkich jak i również parzydełek innych korali no a przez to w tak małej ilości wody stres dla korali... Z drugiej strony trudno miec lub jest to nawet niemożliwe aby w baniaku trzymac trzy korale i dwie rybki... Ja jakbym kiedyś zdecydował się na piko rafę to gdzieś ukryłbym 200 litrowego sumpa :good: To jest moje zdanie ,bo w tej całej naszej morszczyźnie najważniejsze jest dobro zwierzaków,co by im zapewnic jak najbardziej optymalne i ustabilizowane warunki... Pozdrawiam ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 Akwarium mi sie podoba, natomiast umieszczenie w nim ryb jest moim zdaniem pogwalceniem ich praw do posiadania odpowiedniej do ich maksymalnej wielkosci przestrzeni zyciowej, co powoduje zaburzenia rozwoju. Chromis to ryba stadna, frenatus rosnie do 14cm, kauderni 8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2009 lysy, ja nie będę krytykował (przy najmniej na początku) ale mam prośbę opisz co dokładnie masz w zbiorniku. Wygląda mi na to że zacząłeś tak jak ja czyli bez odpieniacza, bo w środku widać grzałkę. Jeśli się nie mylę, to musisz bardzo uważać na te ryby. Przyłącze się częściowo do opini Lionfish, że ryby trochę nie do końca dobrane do akwarium, ale jak piszesz jest to pierwsze akwarium morskie i rozumiem błędy i dobrą wiarę w to co mówią w niektórych sklepach akwarystycznych. Dlatego proszę opisz dokładnie co masz, to trochę więcej będzie można powiedzieć. Pozdrawiam Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Październik 2009 Lysy, mam pomysł - zamknij się w jakiejś komórce lub np. toalecie 1m x 1 m na 2-3 dni. Następnie opowiedz jak było i zastanów się co czują twoje ryby i korale. Jak już zwiększysz akwa to 5'ka za akwa, narazie jak dla mnie 2'ja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy2311 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 Witam klakier . W moim malym akwarium jest jak najbardziej odpieniacz . A grzalka jest w tylnym panelu . Akwarium dziala juz 8 miesiecy i wszystko zyje cudownie . Pierwszy raz z wami rozmawiam na forum odrazu zosatlem potraktowany jak najwiekszy matol ktory na niczym sie niezna . Niewiem czy widziales ale zyje u mnie od samego początku zułtek ktory wymaga o wiele!!!!!!!!!!!!!!wiekszego akwarium . Ale o dziwo czuje sie swietnie juz 8 miesiecy i nadal jest ok . Jak juz wspomnialem miale akwarium 240 litrow . Daj linka to ci przesle . W jeden wieczor robilem remont lazieni i wszystko zdechlo takie bylo zapylenie . Plakalem cakla noc 10000 w plecy . Panowie bardzo was przepraszam jestem tu pierwszy raz . Kazdy mnie gnoi jak moze . Ja tylko rady potrzebowalem -nie krytyki . W mojej 80 wszytko zyje pieknie . Nic zlego sie niedzieje . Ale jak juz macie byc tak surowi to ok . Zniose wszystko . Dziekuje naprawde . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 lysy2311 Boś zaczął tak pechowo,:nono: - pierwszy post - całkiem fajnie wyglądające akwa wyglądało to tak jakbyś nakupił towaru wyrośniętego, zalał świeżą solanką, szybko foteczka i ziiiut na forum Ale spoko, ja mam baniaczek dopiero 6 miesięcy, ale NAGADAŁEM się przy tym no i zgarnąłem też nieźle na początku, szczególnie za brak "pokory" Tak wiec wystartowałeś baniak bez "NASZEJ WIEDZY" no i zgarnęło ci się za tą samowolkę bo teraz jak już masz morszczyznę, a nie było ciebie tu od początku, to powinieneś coś na temat tego akwarium napisać. Co-jak-od kiedy itp. Takie uroki forum, ale ludziska tutaj życzliwi i po pierwszych batach masz szansę na "skruchę" :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy2311 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Październik 2009 WITAM .NIEWIEM JAK PROFESJONALNIE TO OPISAC . PEWNEGO DNIA MAJAC SLODKOWODNE POJECHALEM Z MOJA ZONA DO ZABRZ MA TAM SKLEP TOMEK . ZOBACZYLEM TO PIEKNE COS I ZACHOROWALEM . POPROSILEM GO O RADE . KUPILEM AKWARIUM 80 LITROW boyu . WSZELKIE PORADY MAM OD NIEGO . ZALAŁEM SOLANKA OD NIEGO I WŁOZYŁEM 10 KG ZYWEJ SKALY . JUZ PO PIERWSZYM DNIU CHCIALEM WPUSCIC RYBY . TAKI CHOLERNY CHARAKTER . NIESTETY MUSIALEM CZEKAC 4 TYGODNIE . GLONY , BĄBELKI TLENU . I NAGLE!!!!!!! WSZYSTKO NA FIOLETOWO . SAM TOMEK BYL W SZOKU . KUPIŁEM KORALE . USTAWIŁEM JAK NAJBARDZIEJ BY ZAPEŁNIC ZBIORNIK . POTEM RYBKI . PRZYZNAJE BEZ BICIA I WYPOWIEDZI WAS CZYLI FOCHOWCÓW . MIALEM JESZCZE JAPONIKUSA ALE MI ZDECHL . CALA RESZTA JEST O . ŻÓŁTEK W JAK NAJLEPSZEJ FORMIE . CALA RESZTA OK . PANOWIE BARDZO DZIEKUJE WAM ZA PRZYSZŁĄ POMMOC . I MAM JEDNA PROSBA . MAM JUZ WSZYSTKO DO METODY BALLINGA . W TEJ CHWILI STOSUJE 8 KROPEL aragamilk . CZY PRZY MOJEJ OBSADZIE JEST SENS ZMIENIAC NA BALLING . BARDZO DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZI . POZDRAWIAM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2009 Tak na marginesie pisanie duzymi literami, jest traktowane jakol krzyk. Pozatym zle sie czyta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Listopad 2009 Oz ty w m...., tam jest zoltek? Teraz to Ci sie dostanie... A tak na serio to nie bierz tych uwag za bardzo do siebie. Spytales o nasze opinie wiec je dostales. Nie kryrykujemy Ciebie jako osoby tylko wyrazamy swoje niezadowolonie z pewnego rodzaju traktowania zwierzat. Chociaz jakby sie nad tym zastanowic to jest to lekka hipokryzja bo sama podroz z tropikow jest dla tych zwierzat olbrzymim stresem i duza i czesc zdycha w ogromnych mekach. Jakby na to nie patrzec to sa pewne granice i uwazam ze ryby ktore trzymasz powinny miec wiecej miejsca wiec moze pomysl o wiekszym zbiorniczku. Ja sam mam wyrzuty sumienia ze trzymam zebrasome scopas w akwarium 360 litrow. Po prostu widze ze sie w nim nudzi i potrzebuje wiecej miejsca. Tak jak napisalem akwarium mi sie podoba ale wygladalo by jeszcze lepiej i o wiele naturalniej z innym zestawem ryb. Np. moglbys trzymac w nim cos z mniejszych babek (razem z symbiotyczna krewetka)i parke kolorowych garbikow lub parke occelarisow. Jesli chodzi o ballinga to zmierz w odstepie tygodnia kh, mg i ca i zobacz w jakim tempie ubywaja. Mysle ze z takim litrazem o wlasciwy poziom tych skladnikow mozna zadbac odpowiednio duzymi cotygodniowymi podmianami wody, tym bardziej ze bedziesz raczej takich potrzebowal z ta obsada... Pozdrawiam Piotr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Ten żółtek w takim litrazu to nieporozumienie, ale było zapewne tak jak jest zawsze w sklepie. Rybka wpadła Ci w oko w braku wiedzy o wymaganiach żółtka zapytales sprzedawcę czy może być do Twojego zbiornika. Zapewne była to odpowiedz twierdząc i jest żółtek w Twoim akwa. W żaden sposob nie jest to atak na sklep Tomka poprostu wszędzie tak jest niezależnie od branży czy sklepu. Także ja mam swoją teorie jak kogoś urazilem to przepraszam:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Nie wszedzie tak jest moim zdaniem, znam wlasciciela sklepu w Warszawie ktory nigdy nie sprzedalby pokolca wiedzac ze idzie do takiego akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2009 Lionfish takie informacje cieszą. Jak wiemy od każdej reguły są wyjątki:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Listopad 2009 Jesli przełozyć to wszystko do 300 l bedzie ok, póki co to raczej zgroza dla ryb. Można by pomyślec o magnifice, gobichm mandarynie, ale nie Flava. Powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach