Skocz do zawartości
smithpl

MAX-S LED kolejny ciekawy projekt dla nano rafek

Rekomendowane odpowiedzi

@tomajk,na rodzimego BLACK PYTHONA raczej mnie stac nie bedzie,zas ta biala lampa rownierz od pana przemka ostatnio znikla ze sklepu[jej nazwy juz nie pamietam-ale na pewno wiesz o ktora mi chodzi],mam akwa 126L , i ponoc ta 90 watowa jest za silna na to akwa[po odjeciu panela 61x35x44],a do swietlowek t5 tez nie za bardzo chce wracac,pozdrawiam

@fisher1,ten link ktory podales,z ciekawosci zapytam,czy orientujesz sie na terenie jakiego kraju dziala ten sklep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzegorz tak jak pisałe najprawdopodobniej w HongKongu o ile mnie pamięć nie zawodzi (dziśz tym może być różnie %) :-)

tutaj jeszcze panele led alternatywne dla świetlówek led gdzieś już było na tym forum o produkcie weipro ale podaję:

http://www.fish-street.com/weipro_led_lighting_led-c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry, że zupełnie nie na temat, ale w sklepie z linku nie tylko led'y są fajne/tanie.

eduktory, założone na powrót z obiegu głównego, znacząco zwiększają mieszanie wody w akwarium ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym filmiku widac iz te belki nie sa jedynym oswietleniem nad akwarium,ciekawe czy te samo akwa mogloby tak funkcjonowac WYLACZNIE na tych ledach?jedna nawet swieci nad refugium,kolejna sprawa ta beleczka ma TYLKO 7CM SZEROKOSCI, wiec takiego akwa jak moje jedna sztuka raczej by nie uciagla prawda?,prosze o jakies odpowiedzi,pozdrawiam

na mysli mialem oczywiscie ta WEIPRO::ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wazne te diody Max spec ver2 maja diody ktore mozna samemu wymienic, a jak wynika z obliczen producenta diody tez sie zuzywaja wiec taka opcja jest przydatna. Jakos nie widze opcji wysylania lamp co 2-3 lata do producenta do innego kraju na wymiane diod.

1.Czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego te lampy mialyby swiecic 2x mniej efektywnie od black pythonow? Bo to wynika z wypowiedzi locuttusa.

W kazdym razie z pomiarow na reef central wynika ze sa znacznie efektywniejsze od t5.

2.

Widać, już, że ludzie PRZELICZYLI i wyszło, że NIE OPŁACA się sprowadzać, lepiej kupić na miejscu i po kłopocie.

Ja przeliczylem i za modul 230watt z dostawa wyszlo mi 700 euro to o 2000zl mniej niz dwie lampy black python lub 2800 zl mnie niz "Phobos" - 2x100W + 2x39W T5 lub 1700zl mniej niz za lampe 200w reefrepublic.

Dla mnie to znacznie mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1 - z prostej matematyki i dostępu do danych technicznych:

Lampa MaxSpect 110W

LED Source : 18PCS x 3W White LED, 18PCS x 3W Blue LED(SemiLED Chips)

Brightness : 3W White LED - 160LM/PC, 3W Blue LED - 40LM/PC

ile to daje światła? - 18*160+18*40 = 3600 lm

Lampa Pacific Sun v2 - 120W

Ledy Białe 71 sztuk - 85lm/szt

Ledy Niebieskie 48 sztuk- 27lm/szt

Ile to daje światła - 71*85+48*27=7331 lm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tej stronie http://www.fish-street.com/product_details.php?category_id=118&item_id=454&currency_code=EUR podaja inna specyfikacje.

Dla ledow bialych 3w jest 180 lumenow, dla ledow 30w po 2000lm, dla niebieskich i fioletowych nie podaja.

Biorac pod uwage ledy 30 watt sytuacja zmienia sie na korzysc lamp max spec.

Przyjmujac 40lm dla ledow niebieskich i fioletowych wychodzi ze lampa 230 watt daje 11620lm (4x2000lm+15x180lm+15x40lm+8x40lm) vs 14662lm dla dwoch lamp black python ktore na pelnej mocy wszystkich ledow (barwa 16000K)ciagna tak naprawde po 160watt, czyli razem 320 watt. Daje to 50,5 lm/watt w przypadku Max spec i 45,8 lm/w wypadku ledow Black python.

Mysle ze sila tych lamp sa wlasnie ledy 30 watowe, ktore jednak troche szybciej zuzywaja sie niz 3watowe ale za to mamy mozliwosc samodzielnej ich wymiany. Jedyne czego tej lampie brakuje to lagodne zciemnianie ale biorac pod uwage roznice w cenie nie jest to jej minusem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccotus muszę Cię troszeczkę sprostować blac phyton 120 W daje na max (pomiary przemka podał o na swoim forum) 6600 lm przy płnym gwizdku na kanale niebieskim i białym (to są wg informacji dane z pomiarów)

Podał też info że ta lampka ze sterowaniem świeci ok 7500 PLN (wynika to z jego doświadczenia ponieważ pomiary robił tylko wsp. PAR a nie strumienia dla BTX.

I potwierdzam też info, żę te ledy w maxpecie wg danych producenta tracą do 30% po ok 2 lub 3 latach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam oczywiście 7500 lm

i jeszcze jedno - fakt w linku który podałem towar jest na pierwsze wrażenie nadzwyczaj tani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem szczerze, ze nie rozumiem was w tym temacie. serio. macie 2 dobrych producentow LED lamp w Polsce a szukacie cuda i cudenka na koncu swiata. owszem, mozemy debatowac do rana kto kogo lubi lub nie lubi ale nie powinien to byc warunek zakupu lampy a czytajac wypowiedzi to powiem szczerze wszystko do tego schodzi - lubie RS lub nie.

pomysl o problemach takich jak gwarancja, obsluga techniczna, czy cokolwiek zwiazanego z tym.

przepraszam oczywiście 7500 lm

i jeszcze jedno - fakt w linku który podałem towar jest na pierwsze wrażenie nadzwyczaj tani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie Przemka lubie, gdyby mnie bylo stac juz bym mial nad akwa dwa pytongi. Czynnikiem decydujacym bylaby w tym przypadku roznica w cenie ok 2000zl. Dla mnie to duzo, szczegolnie teraz kiedy jestem bezrobotny. A efektywnosc swiecenia podobna. Co do gwarancji to jest na okres 18 miesiecy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7300-7500 to jest max ilość lm produkowana przez typową matrycę 120W stosowaną w BP. Nie wiem skąd ta niższa wartość średnia być może Przemkowi chodziło o pracę przy współczynniku wypełnienia PWM mniejszym niż 100% - ludzie nie świecą na 100% od razu po powieszeniu nad akwarium - przeważnie zaczynają od 70-75. Zapytam go i wyjaśnię co miał na myśli.

Nie mniej w dniu kiedy liczyłem te strumienie, według danych ze strony Maxpecta i swoich, strumień lampy MS wychodził niecałą połowę mniejszy od naszej przy zbliżonej mocy elektrycznej. I o to mi chodziło tylko i wyłącznie.

Sytuacja od tamtego czasu niestety (albo i "stety"), uległa radykalnej zmianie. Pochwalić się mogę że dzięki zastosowaniu od niedawna - naprawdę najnowocześniejszej technologii jaka istnieje do zasilania ledów - sprawność całej lampy wzrosła znacznie. Sam driver LED który stosujemy w obecnej chwili osiąga sprawność 90-92% co znacznie przekłada się na sprawność całego systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje obliczenia dotyczyly lamp bez diod 30w i w glownej mierze stad ta roznica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał, o jakich dwoch producentach piszesz? Jeden to Przemek, a drugi? Chyba nie chodzi Ci o tą "rewelację" z radiatorem wystawioną przez niejakiego Hepatusa? Hepatus = Kostia, i choćby cokolwiek przez tego człowieka firmowane dawali mi za darmo, to bym nie wziął...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :D wiesz przecież że nie:) chodziło mi o nick sprzedawcy z Alle.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi