klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Z góry uprzedzam, że wątek będę uzupełniał stopniowo. Na początek spis tego co jest a jak znajdę chwilkę na zabawę z aparatem i zwierzakami to dojdą fotki Przepraszam za ewentualne literówki lub błędy w pisowni. Miłej lektury Sprzęt Akwarium 110 x 65 x 60h Zabudowa Riff Keramik ściany bocznej, komina i tylnej + jedna wieżyczka i dodatkowa gałąź 8 kg żywej skały ~21 kg żywego piasku Samoa Pink Pompy: 2 x OR 3500 1x Tunze 6055 sterowalna 1x Tunze 6025 (w przyszłości wymiana na drugą 6055 sterowalną) Plus inne zasilające do urządzeń w sumpie Odpieniacz Deltec APF 600 Deltec FR 500 Aqua Medic UV 18W Groteh TEC III NG (plan rozbudowy o 4 dodatkowe pompy niedługo) Profilux II Plus (elektroda PH i temperatura, docelowo sterowanie cyrkulacją oraz światłem) Wiatraczki Profiluxa (5 sztuk do chłodzenia przez parowanie nad taflą do odpychania ciepłego powietrza spod lampy) Dolewka Tunze z 2 czujnikami Oświetlenie: Ati Powermodule 10 x 39 W Świetlówki: 4 x ATI Blue Plus 2 x ATI Aquablue Special 2 x ATI Actinic 2 x Coral Light New Generation Przy wymianie ATI Actinic zostaną zastąpione Blue Plusami Zwierzęta Wężowidło pomarańczowe Rozgwiazda piaskowa 4 x ślimaki (2 x Astrea i 2 jakieś inne ) 4 x Lysmata Ambroinensis 1 x Chelmon Rostratus 1 x Paracanthurus Hepatus 2 x Błazny (samica ze starego akwarium a samiec nowy bo poprzedniego wredna małpa zestresowała i zginął śmiercią głodową) 10 x Chromis virdis 1 x Chelichores I od wczoraj mały Borsuk i Tominensis Korale : Zoanthusy (ale nie liczyłem ile sztuk ) Skałka Clavularia virdis (polipów też nie liczyłem ) 2 x Euphylia (w tej chwili trochę podrosły i trzeba część oddzielić to się gdzieś jeszcze wciśnie) 1 x pseudogorgonia 2 polipy Tubastrea czarna (niestety przez moje zaniedbanie wygląda ostatnio marnie ale dojdzie do siebie) 5 x ogryzek acropora od kilku dni bo poprzednie twardziele niestety skończyły w kilka dni żywot. Generalnie Akwarium zalane od maja natomiast dopiero teraz startuje, ponieważ na początku przechodziłem przez jakąś zmutowaną chorobę u ryb i UV musiała chodzić 3 miesiące non stop. Choroby nie przetrzymała żółta Zebrasoma niestety, chociaż zeszła w dziwnych okolicznościach. Przez około miesiąc mieszkał także mandaryn, który jadł zawsze z toni i wypływał do góry z innymi rybami gdy karmiłem, niestety skończył jako suszka obok akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Wrzuc foty a moze okaże się że ceramika wcale nie jest taka zła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Dany on ma ceramike Riff Keramik a to jest całkiem co innego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Co do ceramiki to tak mam co innego bo to jest ta niemiecka a nie ta Polska marnota z dziurkami od długopisu i śrubokręta Obiecane zdjęcia zatem. Niestety nie wszystko dało się dzisiaj zrobić, bo część się bała i ryby uciekały. Dlatego kilka zdjęć starszych jest. Jak na przykład z zalewania czy mandaryna, którego już nie ma. I na początku kot akwariowy:biggrin: (obecnie już tak nie robi) Miłego oglądania i komentowania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2009 Skiba moje niedopatrzenie Ale wiesz tyle się teraz pisze o ceramice pomyślałem, że jak zwykle chodzi o Balonowa Akwarium ciekawe tylko trzeba ja pokolorować koralami Klakier skąd wiesz, że produkuję się polską ceramikę za pomocą śrubokręta? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2009 Klakier skąd wiesz, że produkuję się polską ceramikę za pomocą śrubokręta? Widziałem jak wygląda Jak popatrzysz na te wszystkie wgłębienia to wyglądają tak jakby przed wypalaniem ktoś robił specjalnie dziurki śrubokręcikiem małym, albo długopisem. Moim zdaniem zbędne to jest, bo w końcu jak mają to skolonizować robaczki, które w normalnej skale robią tunele, to w ceramice też zrobią. U mnie nie ma takich "bajerów" i dzięki temu nie musze przyklejać szczepek jak wstawiam. Obawiam się, że na tamtej bez kleju nie dasz rady bo zleci od razu. Dodatkowo słyszałem, że ostatnio kilka akwari się na tej "Balonowej" ceramice wywalilo. Moje ma się całkiem dobrze, ostatnio nie dozuje ABC tylko KH, CA, VitAmino M i z ręki MG więc korale trochę mniej mi się pompują, ale dopuki nie będzie dodatkowych pomp dozujących a CA i MG będzie tak spadać nie ma mowy o dozowaniu ABC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2009 Akwarium z dużym potencjałem, szczególnie jak zasiedlisz koralami ceramiczne tło. Kilka Acropor talerzowych zrobiłoby super efekt UV chodzi non-stop? Jeżeli ryby już czyste, to bym wyłączył. Szczególnie, że zbiornik niedojrzały, a UV w bakterie bije. Jak kiedyś się wproszę, to mogę Ci cyknąć kilka fotek zbiornika. Mam tylko kompakta, ale jakoś nieźle nim zdjęcia akwariów wychodzą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2009 I na początku kot akwariowy:biggrin: (obecnie już tak nie robi) Ja właśnie mam pytanie odnośnie tego Kota Widzę, że nad wodą masz kratkę. Jak znosi to kot? Masz jakieś zamachy na ryby? Moje pytanie jest stąd, że mój uwielbia siedzieć na moim obecnym akwarium. Mam jeszcze słodkowodne, a nad nim półkę z oświetleniem i otworem do karmienia. Bywa, że do tej dziury wkłada głowę i obserwuje życie w zbiorniku. Zastanawiamy się w domu jaka będzie jego reakcja bo też myślę o takiej kratce nad nowym akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Październik 2009 @ocelocik Acropory będą, tylko narazie marnie kończyły, u Łukasza mam już talerzowe montipory odłożone i jakieś inne korale. Co do UV to nie działa od jakichś 2 tygodni bo hepatus jeszcze lekko zsypany był (raczej stresowo, ale 2 dni więcej nie wielka różnica), a jak chodziła to lałem regularnie co jakiśczas Cycle żeby bakterii nowych dostarczyć. Teraz natomiast zaczyna się wzrost, bo MG i Ca spada jak głupie i coraz więcej glonów wapiennych widze. A jak te szczepki Acry, które są się utrzymają ładnie jeszcze trochę to przyjdą kolejne twardziele. @Geralt kot nie wchodzi na kratkę, ona jest po to żeby chelichores nie wyskoczył i nie skończył tak jak mandaryn. Raz spełniła swoje zadanie jak czyściłem szybę, tak się zestresował że w nią łupnął i wróćił od razu do akwa. Od tamtej pory jak czyszczę szybę chowa się w ceramice. A tak na marginesie to powiem Ci jak zrobić żeby kot nie interesował się, bo mój na poprzedniej 60 leżał na pokrywie. Jak widzisz zdjęcie kot wchodził do akwarium przed zalaniem, nawet byłem tak perfidny że się z nim tam bawiłem z zewnątrz Wyjąłem kota posprzątałem sierść i zalewam wodę zwykłą do poziomu około 6 - 7 cm. Biorę kota i chcę włożyć do środka, a kot chce jak głupi. Jak dotknęła wody to myślałem że na mojej ręce nie zostanie skóra tak chciała wyjść Ale odczekałem 10 minut i kota na ręce i ten sam manewr. Efekt taki, że kot już przy akwarium piszczał że nie chce. Przy całym zalaniu manewr powtórzony dla sprawdzenia i kot też nie chce. Obecnie siedzi co najwyżej na komodzie obok, albo na fotelu i ogląda, albo ma to gdzieś Powodzenia z Twoim kotem, mam nadzieję że będzie się bał wody tak samo jak moja kotka Kot oczywiście testował także lampę która wisi na linkach nad akwarium, ponieważ obok na ścianie jest okienko po którym chodzi. Najpierw odganiałem, potem przestałem niech sie sama nauczy. I zadziałało skoczyła z góry lampa poszła w bok, kot uskoczył odbijając się od krawędzi akwarium i do końca dnia nie weszła nawet do pokoju z akwarium. Dzisiaj jest całkowity luzik z kotem. Natomiast druga kotka którą mam na przetrzymanie ciągle lapą smyra po szybie i chce włazić na kratkę. Karcenie nie pomaga. A więc jak chcesz mieć akwarium i kota to najpierw kot a potem akwarium, bo inaczej nie nauczysz już Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2009 Z tym manewrem to mi się podoba :nono: Muszę go tylko zmodyfikować, tak by przeprowadzenie go wykonać sam na sam z kotem. Moje kobiety by mi to potem wypominały. Tak to już czasami bywa, ktoś musi kota wychowywać, a ktoś pieścić - co nie znaczy, że u mnie na kolanach nie poleguje. Z drugiej strony nim coś rybiego do akwarium wpuszczę to minie długi czas. Dzięki @klakier za opowieść jest super. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Październik 2009 @ Geralt powodzenia z kotem, niech Cie nie podrapie za mocno W ramach tematu 4 nowe zdjęcia zrobione dzisiaj na szybko, przy pełnym świetle na ustawieniach auto aparatu. Tominensis dał się sfotografować, ale niestety za mało ostre żeby się pochwalić. Ale jeszcze bestję uchwycę :nono: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2009 Nowy mieszkaniec w akwarium i jego zdjęcie :nono: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2009 Nowy mieszkaniec w akwarium i jego zdjęcie :nono: Dobrze, że zrobiłeś mu zdjęcie, bo będziesz go raczej nieczęsto widywał;-) Ja swoją superbe widziałem może ze 3 razy w cięgu roku, a teraz ok kilku tygodni znalazła sobie jamkę z przodu skały i mogę ją nawet bezpośrednio dokarmiać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2009 Bardzo ciekawie ta ceramika wyglada jaki koszt ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Październik 2009 @kosek o dziwo widze je cały czas, ale tak jak piszesz poprzednie widziałem tylko w momencie wpuszczania i raz o 3 w nocy jak się przechadzało po zbiorniku. To jak narazie leży sobie tak że je trochę widzę. @ R@F@l z tego co ja pamiętam to moja kosztowała chyba 2 z kawałkiem, ale musiałbyś zapytać o konkretną już zabudowę Łukasza to powie Ci na pewno więcej. Jak kiedyś porównywałem to praktycznie wychodziło na to że jest w takiej samej cenie jak dobra żywa skała, a niewątpliwy plus taki że masz pod swoje zamówienie zrobioną. Jak się znudzi to klej i młotek i zrobisz nową W temacie mojego akwa natomiast, to na dniach powinna zostać wymieniona pompa cyrkulacyjna na większą, bo niestety twardziele nadal nie są w stanie się u mnie utrzymać. Jutro zrobię jeszcze podmianę, a we wtorek wykonam komplet testów to może się czegoś więcej dowiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Październik 2009 Wyniki dzisiejszych testów : NO3 = 10 ppm kH = 11,5 dkH ph = 7,9 Ca = 340 ppm Mg = 1230 ppm P = 0,008 ppm PO4 = 0,024 ppm zmniejszone dawkowanie kh o 1/3 i zwiekszona dawka Ca 2 krotnie. Wieczorem będzie dłubanie w ceramice żeby wymienić starą Tunze 6025 na Tunze Turbelle stream 6105. Mam tylko nadzieję że nie połamie nic a pompa się zmieści. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Październik 2009 Uważaj, żeby nie przegiąć z płynem na Ca. Jeżeli robisz tak jak wiele osób, czyli roztwór możliwie nasycony to zwiększając gwałtownie dawkę Ca-płynu możesz łatwo rozjechać parametry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach