Skocz do zawartości
MAWO

Wzmocnienia w akwariach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie do speców od szkła!

Czy w akwarium o wymiarach 60cmx40cm i wysokości 40cm wykonanego ze szkła o grubości 10 mm konieczne są wzmocnienia wzdłuż dłuższego boku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli nie strzelileś byka w podawaniu wymiarów, i akwa ma mieć rzeczywiście 60 X 40 X 40 i grubosci szkła 10mm, to nie potrzebujesz wzmocnienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem prawdopodobne jest, że warto jednak robić akwarium z jak najcieńszego szkła jak to tylko możliwe, przekonałem się na własnej skórze, że im cieńsze szkło, tym lepsze fotki wychodzą i łatwiej jest je zrobić, przy 6mm to nawet można sobie pozwolić na dość ostry kąt względem szyby. Do takich wymiarów, poleciłbym 8mm albo nawet 6mm z porządnie przemyślanymi wzmocnieniami.

Ja mam 15mm i klnę gdy przyjdzie się robić zdjęcie, TYLKO I WYŁĄCZNIE obiektyw prostopadle do szyby, a wiadomo, że nie zawsze tak wyjdzie dobra fotka.

Zapomniałbym dodać, że przy cieńszym szkle nawet samo oglądanie też jest przyjemniejsze.

PS. teraz tak się dopiero zastanowiłem, że ja mam akwarium z 6mm z delikatnymi wzmocnieniami o wymiarach 100/40/50h i trzyma na medal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź.

Pomyłki w wymiarach nie ma. Po miesięcznych bojach ze szklarzami w Poznaniu. tylko takie poniżej 300 PLN mogłem zamówić.:-(

Wzmocnienia to "prezent" od szklarza (cala reszta ok.,szlif piękny, ale spoina trochę za gruba).

Jutro rano żyletka w rękę i wycinamy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten szklarz to chyba dopiero zawodu sie uczy ;) przy takich wymiarach szyba 10mm i jeszcze wzmocnienia

Mam nadzieje ze chociaz front z opti ci dal w tej cenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe pewnei kupiłes w skorpionie? Czyżby opti? Ktoś na nano-reef już takie raz kupił i o ile się nie mylę to skorpiona właśnie :):D Ja w domu mam 100*40*50 firmy juwel bez wzmocnień z szyby myślę 6-8mm ( może tak korona co jest ściągnięta po środku ma robić za wzmocnienie ale niewiem). Nie zalewałem ale wcześniej 2 lata robiło za morskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi