MAWO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2009 Witam Pytanie do speców od szkła! Czy w akwarium o wymiarach 60cmx40cm i wysokości 40cm wykonanego ze szkła o grubości 10 mm konieczne są wzmocnienia wzdłuż dłuższego boku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2009 jesli nie strzelileś byka w podawaniu wymiarów, i akwa ma mieć rzeczywiście 60 X 40 X 40 i grubosci szkła 10mm, to nie potrzebujesz wzmocnienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
willyfog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 10mm dla 60x40x40 to duzo za duzo, 8 mm bedzie ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 ja miałem 90x45x45 z 8mm bez wzmocnien i było ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2009 Całkiem prawdopodobne jest, że warto jednak robić akwarium z jak najcieńszego szkła jak to tylko możliwe, przekonałem się na własnej skórze, że im cieńsze szkło, tym lepsze fotki wychodzą i łatwiej jest je zrobić, przy 6mm to nawet można sobie pozwolić na dość ostry kąt względem szyby. Do takich wymiarów, poleciłbym 8mm albo nawet 6mm z porządnie przemyślanymi wzmocnieniami. Ja mam 15mm i klnę gdy przyjdzie się robić zdjęcie, TYLKO I WYŁĄCZNIE obiektyw prostopadle do szyby, a wiadomo, że nie zawsze tak wyjdzie dobra fotka. Zapomniałbym dodać, że przy cieńszym szkle nawet samo oglądanie też jest przyjemniejsze. PS. teraz tak się dopiero zastanowiłem, że ja mam akwarium z 6mm z delikatnymi wzmocnieniami o wymiarach 100/40/50h i trzyma na medal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAWO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2009 Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź. Pomyłki w wymiarach nie ma. Po miesięcznych bojach ze szklarzami w Poznaniu. tylko takie poniżej 300 PLN mogłem zamówić.:-( Wzmocnienia to "prezent" od szklarza (cala reszta ok.,szlif piękny, ale spoina trochę za gruba). Jutro rano żyletka w rękę i wycinamy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2009 Ten szklarz to chyba dopiero zawodu sie uczy przy takich wymiarach szyba 10mm i jeszcze wzmocnienia Mam nadzieje ze chociaz front z opti ci dal w tej cenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grafipl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Październik 2009 hehe pewnei kupiłes w skorpionie? Czyżby opti? Ktoś na nano-reef już takie raz kupił i o ile się nie mylę to skorpiona właśnie Ja w domu mam 100*40*50 firmy juwel bez wzmocnień z szyby myślę 6-8mm ( może tak korona co jest ściągnięta po środku ma robić za wzmocnienie ale niewiem). Nie zalewałem ale wcześniej 2 lata robiło za morskie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach