Skocz do zawartości
blue.wave

skimer by blue.wave

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów z forum. Obiecałem przesłac fotki odpieniacza własnej konstrukcji. Kolejne zdjęcia przedstawiają skimer 15min,30min,45min i 60min po wymianie 10% wody oraz podczas pracy między wymianami. Skimer pracuje na OR 3500 z wirnikiem i dyszą mojej konstrukcji. Wbrew opiniom pompa jest prawie niesłyszalna- ok.14dB.Pęcherzyki na moje oko 0,3-0,5mm-mleko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto wytwór o który prosiłeś. Co prawda zdjęcie jest z ubiegłego roku i bez pompy, ale odpieniacz pozostał ten sam. Przez rok opracowałem pompę OR 3500 na tip top- całkiem nowy wirnik dyskowy(108 igieł) oraz dysza(nie zwężka) o liniowym przepływie. Dzięki kolegom z forum zmieniłem dolot powietrza(fi 12mm)-w oryginale dolot ma na tłumiku śmieszne 1,8mm. Efekt jak widziałeś- wali pianą z tuby reakcyjnej 11cm. Średnica reaktora 20cm, wys. 57,5cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fiu, fiu. Piękne cako ;-)

Ciekaw byłem właśnie średnicy rury reakcyjnej i rodzaju sit na dole.

Szacun :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ukończyłem nowy wirnik igłowy na łożysku wolframowo-ceramicznym z polaryzatorem grafitowym. Pracuje super mieszanka 780l pow/ 1800 wody-pracuje 6h i wszystko wskazuje na to, że pompa będzie niezła jak na swoją cenę i super trwała. Jak sprawdzę, prześlę fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@blue.wave ... a mógłbyś napisac coś więcej o tym cacku? wymiary odpieńka (coby można było sobie podpatrzyc od ciebie konstrukcje:) ) no i coś więcej nt. pompy i wirnika, jak i z czego go zrobiłeś-stuningowałeś?:smile:

byłbym niezmiernie wdzięczny za taki dokładniejszy opis:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super :smile: Nie ma to jak home made :smile: Napisz coś więcej o tej dyszy liniowej, czym się różni od zwężki i jakie widzisz korzyści na plus dla Twojej dyszy?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie napisałem odpowiedź na pytania kolegów, ale co próbuję ją wysłac, to wywala mnie do ponownego logowania. Co jest grane???

Już nie chce mi się więcej pisac. Przepraszam, ale nie mam czasu na ponowne pisanie i tak w kółko. Piszcie na blue.wave@wp.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postanowiłem spróbowac jeszcze raz, może mnie nie usunie z forum.

Wymiary:24/44/58cm w 100% z najwyższej jakości akrylu oraz kompozytu (zwężenie, pokrywa kubka, wirnik) klejone żywicą uv(85% wytrzymałości) jak zbiornik na Okinawie.

Wirnik wielowarstwowy w technologii back-corona(plazmy niskotemperaturowej) na elektrodzie biernej następuje rozpad węglowodorów i związków azotu. W polu elektrycznym wytwarza pole torsyjne ponad 1000 razy większe od ziemskiego( technologia nigdzie jeszcze nie dostępna)

Dysza o linearnym przepływie nie wytwarza mieszanki, tylko podaje powietrze bezpośrednio na elektrodę, a mieszankę rozbija wirnik. Efekt: cisza, niewrażliwy na poziom wody i skoki napięcia, niskie zużycie energii(do35%), większa wydajnośc i sprawnośc o 37% w porównaniu do najwyższych standardów.

U mnie przetacza 1250l, u kolegów 2000l i ponad 2500l wody. Jest kryształ, ozonator tego nie potrafi. Podbija redox do ponad 450, ale z tym jak wiecie jest huśtawka.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Postanowiłem spróbowac jeszcze raz, może mnie nie usunie z forum.

Wymiary:24/44/58cm w 100% z najwyższej jakości akrylu oraz kompozytu (zwężenie, pokrywa kubka, wirnik) klejone żywicą uv(85% wytrzymałości) jak zbiornik na Okinawie.

Wirnik wielowarstwowy w technologii back-corona(plazmy niskotemperaturowej) na elektrodzie biernej następuje rozpad węglowodorów i związków azotu. W polu elektrycznym wytwarza pole torsyjne ponad 1000 razy większe od ziemskiego( technologia nigdzie jeszcze nie dostępna)

Dysza o linearnym przepływie nie wytwarza mieszanki, tylko podaje powietrze bezpośrednio na elektrodę, a mieszankę rozbija wirnik. Efekt: cisza, niewrażliwy na poziom wody i skoki napięcia, niskie zużycie energii(do35%), większa wydajnośc i sprawnośc o 37% w porównaniu do najwyższych standardów.

U mnie przetacza 1250l, u kolegów 2000l i ponad 2500l wody. Jest kryształ, ozonator tego nie potrafi. Podbija redox do ponad 450, ale z tym jak wiecie jest huśtawka.

pozdrawiam.

No i wszystko jasne... A tak naprawde to nic nie kumam! Weż yo rozłóż nz czynniki pierwsze (zrozumiałe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T.Z.N. że musiałem być na zlocie aby coś kumnąć o tym odpienku ? a może to jakaś tajemnica? jak nie to może coś więcej,jakieś fotki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:good:Dokładnie jak mówi Włodek.

Rozwodzenie się na temat teorii nie ma sensu. Trzeba trochę poczytac i takie tam, potem projekt, realizacja i kilkanaście miesięcy testów. Powielanie stożków ATB lub inne innowacyjne projekty mija się z celem i nie wnosi do akwarystyki nic nowego poza długim błądzeniem po omacku w oczekiwaniu na upragnioną "eurekę". Wolałbym, żeby ktoś podzielił się się wskazówką niż gotową receptą na wykonanie skimera z kubła na śmieci i wycieraczki do butów. Jak Byś trochę poczytał, to lot odpieniaczem na Księżyc jest teoretycznie możliwy. Spróbuj tego dokonac, a nie będziesz musiał męczyc się ze zbiornikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co sie orjentuje wyladowanie wsteczne jest pomocne przy oczyszczniu gazów wiec moze przybliz troche co to ma wspolnego z oczyszczniem wody morskiej, no jak na razie piszesz w taki sposob ze ciezko zlapac sens chyba ze to jakas tajemnica handlowa czy patentowa to wtedy lepiej nic nie pisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoria jest ciężka a wręcz niemożliwa do ogarnięcia dla osoby nie mającej kontaktu z podstawami fizyki kwantowej. W grę wchodzi teoria spinu, magnetyzm wody, teoria na temat pól magnetycznych. A wszystko sprowadza się do tego, że te odpieniacze działają. Najciekawsze jest jednak to, że na wirniku po wyjęciu go z pompy była różnica potencjałów tzn. napięcie ~1,5 V jak się nie mylę. Są świadkowie,którzy to widzieli i sprawdzali nawet multimetr. Dziwne ale działa :D;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włodek wie więcej niż nieprzeciętny umysł potrafi ogarnąc. :P A swoją drogą Włodziu, możeby tak Koledzy popracowali nad antygrawitacją, która u każdego z Nich w domu w maleńkim stopniu istnieje:shocked:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi