Skocz do zawartości
Gość Muniek

babka aurora

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Muniek

Mam pytanie bo nabyłem dwa tygodnie temu babkę aurore i mam trudnosci z karmieniem jej. Babka siedzi sobie na piasku przy skałce obok norki i gapi sie przed siebie. Praktycznie nie wykazuje zainteresowaniem pokarmem. Chyba ze jakis kawalek zarcia walnie ją prawie w pysk wtedy lapie. Sytuacja jest o tyle trudna ze jak probuje jej wrzucic troche zarcia to chowa sie do norki i zanim wylezie to zarcie dawno sobie popłynie. Dodam tylko ze babka niestety nie szuka jedzenia, nie ryje w piachu.

Czy ktoś ma jakis pomysl jak to glupitkie stworzenie bez checi przetrawania karmic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Babki chyba mają słaby wzrok, moim też jedzenie musi prawie wpaść do pyska, jednak ganiają za jedzonkiem i potrafią naprawdę duży kawał połknąć, oprócz tego ryją w piachu i najwyraźniej dają sobie radę. Jak jest żwawa ro powinna zacząć normalnie jeść, chyba nie ma co jej dodatkowo zachęcać. Ułóż na piasku taki kawałek skały żeby mogła sobie pod nim zrobić domek, jak będzie miała własne M1 to zrobi sie bardziej odważna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Muniek

niestety u mnie nie ryje tylko siedzi przed norka i gapi sie Jak podaje zarcie ucieka zanim znowu wylezie zarcie unoszone jest przez wiry ewentulanie foksik jej zjada ( choc jest gruby jak beka takiego spaslaka to chyba nikt nie ma w akwarium) Zastanawiam sie czy nie kupic jescze drugiej babki moze rozruszalaby sie ta pierwsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada przy chowie babkach ( a i przy mandarynach działa): przyzwyczaić do podawania pokarmu z pipety/strzykawki/reki. Może potrwać, ale w wypadku posiadania innych, bardziej aktywnych ryb bardzo pomaga "upaść" rybkę. Sprawdzane na dwóch gatunkach babek i kilku mandarynach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Muniek

ocelocik bylem kiedys u Ciebie i mi pokazywales jak karmisz mandaryna ze strzykawki naprawde super tylko jak ja nauczyc tez probowalem ale spyla o razu w skaly i tyle

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbowac ułożyc na piasku muszlę w kącie akwarium, taką co by się w nią zmieściła i miała widok nacały zbiornik, to się nie będzie stresowac, że ją coś zajdzie od tyłu. Umnie poskutkowało tylko, że popadła w skrajnośc. Ryje cały dzień, aż się muszla zapada w piachu i wk...ia mnie, bo sypie piaskiem na korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi