Skocz do zawartości
SEWERYN_S

1056 L - marzenie się spełnia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Może zdjęcia nie oddają tego zbyt dobrze ale mama wrażenie że poziom wody po wklejeniu grzebienia będzie dość wysoki.

Też mam takie wrażenie, trójnik od DURSO powinien CHYBA być poniżej dolnej krawędzi grzebienia, inaczej nie pójdzie woda. Ale to może tylko tak wyglądać a faktycznie jest tak jak trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobre pytanie @tomajk zadał... no i czy na kolanku od DURSO jakiś wężyk i zaworek dasz, czy sama dziura?

no i odważny ten poziom w akwarium, ja bym się bał, ale do odważnych świat należy:)

no i czy nie "utopisz" listw wzdłużnych, jak zalejesz wodą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, zbiornik przygotowany do zalewania - co potrwa dobry tydzień. Zostały dodane jeszcze dwie listwy wzmacniające na dole, szkło pomalowane oraz osmoza. Myślę , że fotki odpowiedzą na pytania. pozdr i wszystkie podpowiedzi mile widziane.

99a2e30c46ac6a45med.jpg

020fc9b88f69c211med.jpg

607c3826332c17damed.jpg

fda15a3982ceade3med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przez 4 lata zbiornik 720litrów który stał na podobnym stelażu tak jak u kolegi a nawet miał mniej poprzecznych wzmocnień i nic się stało ale rożnie to bywa a jedyna zaleta takiego rozwiązania to możliwosc obserwacji zycia jakie jest pod żwirkiem i skałami i nie uwierzycie jakie tunele kopią krewetki pistoletowe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie po patrzeć od dołu życie z dna (kozak) myślę że ja bym leżał cały czas pod akwa pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, ja też wychodzę z takiego założenia, popatrzeć od spodu co tam się dzieje - wspaniale, a uważać trzeba - no cóż, coś za coś - będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zamontowaliśmy parę zabawek :

Pompy 2szt Tunze model 6105 - 13000l/h.

Lampa Aqua Medic Ocean Light Plus : 180 cm , 3x150W + 2 x 80W T5 Ocean Blue Actinic

Odpieniacz ATI 200

Pompa AQUA MEDIC OCEANRUNNER OR3500 - 1szt

dalszy sprzęt w drodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swiatla to zes dowalil 610w na ponad 1000l zbiornik,co tam bedziesz trzymal,chyba same grzybki i xenie,bo na inne korale to marna szansa.No chyba ze to ma byc FO.Pompa obiegowa tez cieniusienka.

I nie pisze tego zlosliwie,ale sam serwisuje akwarium 720l nad ktorym wisi taka lampa(nie ja zakladalem to akwarium)i naprawde swiatla jest za malo.Niedlugo wymieniam na 3x120w LED.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na korale miękkie starczy, do twardych i tak długo by było czekać, więc czas na zmiany nadejdzie za około 2 lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kolejne modyfikacje : żywa skała, w sumie została włożona 3,5 tygodnia temu , ale nie miałem jak fotek zrobić ponieważ pożyczyłem aparat. Woda dojrzewa, ma już prawie 4 tygodnie, czekamy jeszcze 2 tygodnie i robimy badania, wszystko pieknie chodzi. Żywej skały 200kg, w sumpie 80kg żywego piachu i trochę skały, piach jeszcze dojdzie do drugierj komory. W zbiorniku wyrówbawczym doszedł automatyczny dozownik - utrzymuje stały poziom wody w zbiorniku. Piachu w zbiorniuku głównym nie dajemy na razie, ponieważ glon go momentalnie zapaskudzi, zostanie dodany za jakieś 2 - 3 tygodnie. Jutro dodam kolejne fotki - stojak będzie zabudowany przez stolarza + nakładka na górę na akwarium ok 10cm.

f0d63f9a37849fe3med.jpg

16d1f0251e13e108med.jpg

46fc091148ea3e48med.jpg

3b9cfa900d781a22med.jpg

4abe32e0d702ff0fmed.jpg

ccface2105dcd8a8med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie za duzo skały...zrobiło sie bardzo ciasno...ale to tylko moje odczucie...życze powodzenia.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym dał trochę mniej skły,może część zmieściła by się w sumpie.

W sumie to kwestia gustu:)

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

?Czy skałe położyłes na PCV bez osilikonowania? Jak tak, to moga być z tego problemy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że powinieneś popracować jeszcze nad ułożeniem skały. Taki stok jest na pewno wygodny przy obsadzaniu koralami, ale trochę mało efektowny, no i skała jest słabo wentylowana, chyba że dałeś jakieś pompki pod skałą. Jeśli teraz dopracujesz ułożenie skały, to masz szansę w przyszłości uniknąć całodziennej przebudowy, którą paru z nas przechodziło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
?Czy skałe położyłes na PCV bez osilikonowania? Jak tak, to moga być z tego problemy!

Pomyśl co cię stanie jeśli jakiś kamyk wciśnie się głęboko między PCV a dno wywołując nacisk punktowy wywołany przez LR która leży na PCV ? Nie chce Cię straszyć ale... lepiej poukładaj skałe bezpośrednio na dnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi