Andrzej 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2009 Witam wszystkich Jestem w trakcie zakladania akwarium morskiego , czytalem gdzies kiedys na internecie ze odpieniacz moze za bardzo wyjalowic wode . Mam akwarium ok280 l + komin30 l + sump70 l wszystko po slodkiej wodzie . Jaki odpieniacz bylby najlepszy ? Czy wystarczy odpieniacz na kostke lipowa? Zgory dzieki za odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2009 Dobrze byloby zlapac uzywanego AP600, a najlepiej APF600. Za dobre pieniadze dostaniesz naprawde solidny sprzet. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2009 odpieniacz taki do 600 l. albo taki jak ocelocik napisal albo np deltec MCE600, badz cos innego co ktos bedzie sprzedawal. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2009 mi w 400 l nie wyjałowił apf600, to tobie w 600setce tym bardziej nie wyjałowi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2009 @juwewaldi, ale u Andrzeja jest niecałe 300 l plus sump Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2009 na www.algaescrubber.net jest forum ludzi, ktorzy stosuja filtr glonowy specjalnej konstrukcji i odpieniacza nie maja wogole, a no3 i po4 niewykrywalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2009 Dzieki za odpowiedzi . Szczeze piszac liczylem na cos tanszago ale i tak DZIEKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2009 Andrzej odpieniacz jest najwazniejsza czescia systemu filtracji w morkim akwarium wiec naprawde nie warto na tym oszczedzac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KIDULT 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2009 Gdyby ludzie powtarzali 100 lat temu, ze żywy koń jest sercem środka lokomocji, to do tej pory jezdzilibysmy furmanka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2009 hehe @KIDULT słusznie powiedziane, bo nie ma to jak ciągłe powtarzanie ze odpieniek to cudowne medium... zwłaszcza że zaczynaja osiągać takie ceny, że ludzie pomału zaczynają szukać alternatywy... jak np. Ci forumowicze, z podanego przez ciebie linka. @Andrzej... kup sobie midiflotora i zacznij przygode od tego... przez najbliższy rok czasu, nic mocniejszego nie będzie Ci potrzebne (o ile nie zaszalejesz z rybami i bedziesz ich mial z 7 to luz). Zobaczysz co, jak i z czym się "je" i będziesz wtedy wydawał kase na drogie pienidła, lub szukał ich alternatywy. Nie ma co ze sprzętem przesadzać na początek. Moim pierwszym odpienkiem był wlaśnie taki midiflotor (cudem zdobyty, kilkanascie lat temu), zamontowany w akwarium 400litrów, skały mialem może z 20kg i żwir na dnie, i wsio było ok. To samo sie tyczy lania rożnych mikroelementow, bakterii i uzdatniaczy... Podmianki wody 2 X w miesiącu załątwią sprawe:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2009 Dominik mawet nie wiesz jak mnie twoja odpowiedz ucieszyla . Dostalem odpowiedz na nastepne jeszcze nie zadane pytanie ktore mnie nurtowalo a mianowicie dozowanie tych specyfikow, a co do ryb to myslalem o 2-3 amfiprionach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2009 @Andrzej, wszyscy na początku chcą 2-3 rybki, ale nie oszukujmy sie, apetyt rośnie w miare jedzenia ( i nie tyczy się to wcale posiłków;) ) ale jak zaczniesz z glową i cieszyć cie będą korale miekkie i może jakieś latwiejsze twarde, to nie zniechęcisz się, jak miało już wielu, którzy pokupowali sprzęt z "wysokiej półki" i myśleli że sam sprzęt wystarczy. Jak pisałem, ucz sie, pytaj doświadczonych kolegów o rade. Jest ich tu wielu. I pamietaj, nie wariuj na początku z mikroelementemi i kosmicznym sprzętem... bo i tak za jakiś czas, majac swoje akwarium przekonasz się, czy i co Ci sie najbardziej podoba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2009 Dzieki za wszystko . Jak bede blizej kupna jakichs zwierzat to zapytam , ale na razie jeszcze troche mi zejdzie z kompletowaniem sprzetu. Mam nadzieje ze mi nie przejdzie to morskie . Zabieram sie juz drugi rok ,ale konczy sie na czytaniu ksiazki ,artykulach w gazetach i powrot do slodkiej wody -wiadomo chodzi o kasiore. A wmojej branzy kryzys , strata pracy , zarobki w dol itd. ale na razie sie nie daje . DZIEKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2009 Jak coś to śmiało dawaj na priva. I nie rezygnuj z morszczyzny, bo to piękne hobby i wcale nie tak drogie, jak się może wydawać.... podam Ci jeszcze mały przykład, który zobrazuje Ci to, że akwarystyka morska i potrafi być bardzo przyjazna dla jej właściciela:) miłej lektury, bo warto (choć nie polecam od razu bez odpieńka:) ) http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=7897&d=0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach