Skocz do zawartości
SEWERYN_S

Jakie światełko do solniczki 1056l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Właśnie przygotowuje swoją solniczkę 1056L 220x60x80 (szerxwysxgł). Zastanawiam się jakie światło tam zastosować, czy robić samemu coś i kombinować, czy dostanę gotowy sprzęt do tego typu akwarium. Dziękuje za podpowiedzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz smykałkę do DIY to warto pokombinować :smile:zawsze parę złoty w kieszeni zostanie. Nad zbiornikiem powinno się świecić jakieś 1000 wat., a wiec 3x HQI 250 w. + 4 x t5 80w. Można tez wykorzystać żarniki 150wat i dołożyć więcej t5 lub zrobić oświetlenie z samych świetlówek.Możliwości jest dużo,w tej chwili na rynek wchodzą lampy LED, które dają naprawdę fajne światło, co prawda zdania są podzielone co do takiego oświetlenia, ale myślę ze warto się rozejrzeć za tego typu oświetleniem.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz wykorzystać metody "tradycyjne" to tak, jak pisał Piotr - 3x250W HQI + 4xT5 80W będzie bardzo OK. Myślę jednak, że 150W-owe żarniki możesz sobie odpuścić jeśli chcesz w akwarium trzymać coś bardziej wymagającego niż miękasy i LPS-y, to jednak zbiornik o 60cm wysokości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie chodzi mi o coś dobrego, co się sprawdzi i da radę podołać wymaganiom akwa o wysokości 60cm w odniesieniu do mniej i bardziej wymagającyh koralów. Napewno w akwarium będzie dużo skały - tylko skała żywa, żadna inna, nastawiam się na stworzenie pięknej ściany rafy koralowej z plażą do pływania. Jeśli chodzi o budżet to myślę podołam - mam przeznaczone na początek 25-30 tyś zł wtym roku. Potem zobaczymy. Ale rzeczy takie jak cała aparatura, oświetlenie - wybieram z najwyższej półki. Ile kosztują takie ledy i gdzie można je kupić, bo nie mam pojęcia i piszecie , że zdania są podzielone co do ledów więc czy zastanawiać się nad nimi czy też nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szukasz informacji o ledach to zajrzyj do działu elektronika i oświetlenie są tam tematy, które powinny Ci wyjaśnić troche sytuacje. Lampy i nie tylko możesz zobaczyć tutaj www.thcskiba.com .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka moim zdaniem to nie wkręcaj się w ledy to są dopiero testy kup sprawdzone światło T5 zrób jak najwięcej świetlówek ja mam 60 cm wysokości zbiornik mam 10x80w ATI i wisi nad baniakiem 30cm i jest super moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebastain przyjedz do mnie i zobacz co sie dzieje z koralami po miesiacu swiecenia ledami. jak dla mnie to jest kosmos po prostu i to nie placebo bo musialem zwiekszyc dawke ballinga o 40%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hejka moim zdaniem to nie wkręcaj się w ledy to są dopiero testy kup sprawdzone światło T5 zrób jak najwięcej świetlówek ja mam 60 cm wysokości zbiornik mam 10x80w ATI i wisi nad baniakiem 30cm i jest super moje zdanie

i tak kolego zrobie, zasięgnąłem także opini wieloletniego akwarysty morskiego i doradził mi tradycyjne światło T5. Dziękuje za wszystkie podpowiedzi i opinie. Niebawem założe nowy post i będe prezentował kolejno prace nad akwa. pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj @SEWERYN_S ... a tak z ciekawości, to możesz napisac czemu ten wieloletni akwarysta morski powiedział Ci czemu LED'ów nie stosowac i jak to uzasadnił? (parktyk czy teoretyk i powiedział "nie bo nie, nawet nie próbując ich stosowac)

Ja na twoim miejscu jednak bym miks zrobił T% z LED'ami właśnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak kolego zrobie, zasięgnąłem także opini wieloletniego akwarysty morskiego

Poczylem sie dotkniety ;-) pierwsze akwarium morskie mialem 12 lat temu ;-) czy nie jestem wieloletni i pelnoletni?

IMHO dalbym 3 x 250 (20 K - BLV) plus 6 x 80 watt t5), 3blue 2specjal i 1 fiji.

Ale jesli masz mozliwosc zdecydowanie sprobuj LED plus T5.

Pozd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówki T5 nawet się nie umywają do paneli LED, już minęło parę miesięcy testów i korale, szczególnie SPS rosną pod tym światłem jak na drożdżach, do tego "bliki" jak przy HQI no i połowę mniej prądu, czy ciepła. T5 dają mdłe, jednorodne światło, ot takie jest bo jest, jak na hali produkcyjnej.

Na taki baniaczek, zdecydowanie LED bez mieszania z T5 bo i po co ? Panele w nowej partii będą miały sterowniki (ściemnianie, aktynika, fazy księżyca, błyski i inne bajery)

Następnym godnym polecania rozwiązaniem jest mieszanka HQI ale właśnie warto pomyśleć o 20kK z dodatkiem 13kK no i do tego jakaś aktynika, może na świetlówkach LED.

Oświetlenie LED jest uzasadnione też ekonomicznie, większa kasa wydana na starcie zwraca się po około 2 latach, a świecić toto będzie przez co najmniej 8 lat bez znaczącej utraty efektywności, no i dużo mniejsze nagrzewanie baniaka latem, z pewnością obejdzie się bez zakupu chłodziarki.

Tak a propo kasy, to te 25-30koła na start, jak mierzysz w graty z najwyższej półki, to trochę mało, zakładając w tej cenie obsadę.

Szczepki SPS czy LPS po 50zł to pitolki, a podrośnięte korale to leciutko od 150zł wzwyż, do tego porządna skała, (nie warto ryzykować odkupowania z działającego akwarium, chyba że WYJĄTKOWA OKAZJA)

Tak czy siak na zasiedlenie 1000L to spokojnie pójdzie 20tyś, nie wiem czy drugie tyle starczy na sprzęt.

Koniecznie skontaktuj się z Rafałem, na temat klamotów nie ma lepszego speca :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym ostrożny z wyrażeniem, że SPS rosną jak na drożdżach pod oświetleniem LED. Mam dwie seriatopory zielone jedną pod lampą DYI 250HQI 14000K BLV (elektroniczny zapłonnik Elball 250W) i drugą pod panelem LED 120W ver.1 (od pani która zaopatruje Wielką Łapę). Po miesiącu używania panelu LED co obserwuję tipsy seriatopory pod tym źródłem światła wyraźnie uległy skróceniu do ok. 1mm, a tipsy seriatopory pod HQI długie na ok. 10mm. Polipy obu koralowców ładnie napompowane. Gałązki obu korali wyginają się w stronę HQI. To co trzeba przyznać, że pod oświetleniem LED koralowce nie umierają. Moje małe szczepkarium oświetlam LEDami i jest OK, koralowce polipy wypuszczają,kolorów nie straciły, a zużywam tylko 33W zamiast 150. Myślę, że minimum po roku świecenia LEDami będziemy mogli coś więcej powiedzieć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosną i to dobrze, może różnica wynika z ver1 ver2.

Uważałbym jednak przy polecaniu LED-ów do każdego nowego baniaka. Nie miałem okazji widzieć żadnego! akwarium, które na diodach by wystartowało. Nie wiadomo jak wygląda choćby dojrzewanie akwarium. Jeśli ktoś wyraża chęć poeksperymentowania to proszę bardzo, ale trzeba mieć tego świadomość.

Powiesiłem LED-y nad dość gęsto zarośniętym koralami akwarium. Jestem zadowolony, ale to, co dzieje się z KH i Ca to jakaś masakra. Codziennie sypię łyżkę buforu. Spadek KH był widoczny już po jednym dniu świeceniu lamp (z 8 na 6). Dozowanie wapnia zwiększyłem po tym o 100%. Po dwóch tygodniach było OK, wapń trzymał się na poziomie 420mg/l. Przestałem robić testy i wczoraj z przerażeniem odczytałem wynik w tabeli - 305mg/l !! test powtórzyłem i wyszło to samo. Każdemu, kto ma sporo korali i przechodzi na LED mogę napisać jedno - sprawdzaj regularnie KH i Ca!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli korale rosną :)

Po obejrzeniu i wysłuchaniu tego co masz ty i Przemek do powiedzenia no i oczywiście do pokazania, wątpliwości nie mam, LED to obecnie jedynie słuszne rozwiązanie. Mdłe światło T5 choćby było nawet i lepsze nie umywa się do paneli które widziałem. HQI jest OK nie mam nic przeciwko, oprócz temperaturki i zużytej energii, ach zapomniałbym, ja mam unoszona pokrywę z lampami, więc waga tez ma znaczenie, czyli jeszcze jeden choć mały ale jednak plusik :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem jedyne słuszne i najtańsze już na etapie zakupu nowej lampy ze sklepu (nie licząc pozostałych korzyści o których koledzy napisali poniżej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moim zdaniem jedyne słuszne i najtańsze już na etapie zakupu nowej lampy ze sklepu (nie licząc pozostałych korzyści o których koledzy napisali poniżej)

Co do tego czy jedyne sluszne to czas pokaże ja osobiście jutro zapalam u siebie 2 moduły 90w

Widziałem jak świecą i jakie dają efekty dlatego sie zdecydowałem na wymiane T5 na led

Napewno minusem jest "mocne-przenikliwe" światło pod którym lps-y i grzybkie mogą nie czuć się najlepiej trzeba im bedzie znaleść odpowiednie miejsce

Innym mankamentem może być brak uv wiem że będą dostępne moduły z takimi diodami ale cena będzie zaporowa

Jeśli bedzie faktycznie brak uv i korale to odczują pomyśle o założeniu 1 świetlówki TL03 Philipsa

Odpowiednio z czasem zdam relacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do braku UV to tez zastanawialem sie nad powieszeniem albo swietlowki UV lub zrobienia dodatkowego oswietlenia z uzyciem diod UV. Nie wiem tylko czy zdadzą one egzamin. Dlatego chciaęłm poruszyc ten wątek, bo może ktoś ma już z nimi jakieś doświadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi