JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Witam @KACZOR Moim zdaniem ta krata to zły pomysł, ponieważ pod wpływem temperatury skruszeje, obym się mylił Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2009 Fajny zbiorniczek . Ja po cichu myślę o takiej kosteczce dla koników które mi się marzą . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Ta kratka nie powinna skruszeć chyba że będzie na nią ostro padało światło UV ale to też zależy z jakiego materiału jest zrobiona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Jerzy świetlówki świeca po 11 godzin dziennie no i na razie żadnych odkształceń i spękań nie ma. Wszystkie dławiki od świetlówek osadziłem na belce aluminiowej, która pochlania ciepło. Belka jak również świetlówki są z dylatowane od kraty na jakieś 3 mm co zapobiega bezpośredniemu stykowi, dzięki czemu krata nie nagrzewa się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Projekt, rewelacja! Oklej sobie blat (ten w środku) bo z czasem spęcznieje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 a koronę do akwa robiłeś też sam?? jeżeli tak to z jakich elementów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Patent z kratką bardzo dobry, szczególnie jak będziesz chciał np. wargatki trzymać, bo cholery skaczą często. Co do dozowania czegoś - kup testy na Ca, kh, Mg i utrzymuj Ballingiem odpowiednie poziomy. Nie ma sensu lać "na ślepo", bo więcej szkody zrobisz niż pożytku z tego wyniknie. W mojej opinii GroTech'a A,B,C na chwilę obecną nie potrzebujesz. Wszystkie mikroelementy załatwisz póki co podmianami. Możesz rozpocząć suplementację jodu, albo przez płyn Lugola, albo jakimś firmowym preparatem. Ale pamiętaj, żeby jod dodawać ostrożnie - za duża dawka szkodzi bezkręgowcom, szczególnie krewetkom. Jeżeli chodzi o inne preparaty to pasować będzie chyba tylko jakiś pokarm dla koralowców - substytut fitoplanktonu czy jakieś aminokwasy. Tylko ostrożnie z tym, bo przesadzić łatwo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Koronę zrobiła mi firma aquboro na zamówienie dopasowane co do milimetra :smile: Dzisiaj 30 min temu zacząłem dozować ballinga w ilościach po 5ml każdego roztworu + grotecha ABC w podobnej ilości. Hmm.... zobaczymy co będzie się działo :smile:. W przyszłym tygodniu dorzucam do sumpa węgiel + rowaphos ktory bedzie w filtrze przepływowym na wyeliminowanie NO3 i PO4. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Kaczor, absolutnie Nie dawaj tyle ABC! Podziel sobie dawkę producenta przez 10 i od tego zacznij, jeśli będzie trzeba zwiększysz. Przy ilości o jakiej piszesz nie wyjdziesz z glonów i brązów do Wielkanocy Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 SEB 5ml ABC raz na tydzień to dużo? czy lepiej dozować codziennie go w mniejszej ilości ?? Moj całkowity obieg wody w akwarium to 120 litrów. Z korali jakie posiadam to: 1.Pseudogorgonia 2.Caulastrea Curvata 3.Xenia egipska 4.Xenia umbellata 5.Zoa 6.Xenia pulsująca 7.Seriatopora hystrix różowa 8.Montipora talerzowa zielona 9.Montipora digitata czerwona 10.Montipora niebieska 11.Seriapopora caliendrum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Po podzieleniu na dawki dzienne wychodzi jakieś 0,7 ml... Ja lałem w szczycie formy mojego baniaka, kiedy spsy "buzowały" 0,6 ml na jakieś 450 litrów w obiegu... Przy dawce 0,8 ml już pojawialy się brązy na koralach i glony. Moim zdaniem lejesz dużo za dużo, ale może niech się jeszcze inni wypowiedzą. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Mam duzo mniejszy baniaczek jak seb i daje po 1-2 kropelki dziennie. IMO to co chcesz lać to na taki baniaczek kolosalna dawka. Tez na poczatku przelałem ABC+M i teraz mam za swoje - ciemne koraliki (pewnie przez aminokwasy). Zawsze na poaczatku lepiej dac mniej niz wiecej. Jak to mówią lepiej zapobiegać niż później leczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2009 Kaczor na Twoim miejscu wstrzymałbym się jeszcze z podawaniem ABC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2009 Dziękuje za rady Posłucham się Was i zmniejszę dawkę na 1,0 ml na tydzien. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2009 Właśnie zainstalowałem dziś filtr przepływowy, w którym umieściłem węgiel aktywny "EHFI AKTIV". 50 gram wsadziłem na początek. pomiędzy wata a gąbką. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2009 Witam Normalnie podziwiam Cię , jak Ty to wszystko zmieściłeś w tak małej szafce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Grudzień 2009 Normalnie sam się dziwie hehehe.... lubię jednym słowem miniaturyzacje i wszystko to co jest z tym związane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2009 Mam pytanko. Czy wie ktoś tutaj od czego to może być ? i czym to spowodowane jest cyjano? Po środku oczywiście mała aptasia haha... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach