Skocz do zawartości
mazand

LEDy z Chin

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj miałem okazje pobawić się tą chińską lampą, przy okazji rozkręciłem i dokonałem kilku pomiarów.

Faktycznie świeci imponująco, ale

po pierwsze obudowa jest z malowanej blachy stalowej więc korozja w wkrótce ją zacznie podżerać.

Po rozkręceniu widać że to kitajskie ( musi być najtaniej).

Do blachy aluminiowej (nie ryflowanej) przykręcone trzy sekcje połączonych ze sobą szeregowo jedno watówek to znaczy że jak jedna walnie to jak na choince reszta z sekcji też nie świeci, a wymienić trudno bo wokoło dużo sylikonu, bez brutalnej operacji nożem nie da rady.

Odprowadzanie ciepła to też porażka, rozkręćcie, przyklejcie do blachy końcówkę pomiarową termometru cyfrowego skręćcie i włączcie, a potem popatrzcie w tabele na stronach producentów np CREE temperatura-żywotność, wnioski wyciągniecie sami.

Sprawdziłem jaszcze ile to żre prądziku i wyszło jakieś 150-160W czyli minus trzy wentylatory wypada po 1W na diodę co oznacza, że są ustawione na maksymalny prąd i na pewno dobrze to nie wróży dla żywotności.

Jedynie co w tej lampie mi się podoba to ilość światła jaką produkuje i może cena, reszta do przeróbki tylko nie wiem czy to opłacalne.

Poadrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... no to ciekaw jestem, czy korozje uwzględni dystrybutor na polske tych lamp, no i z tego co piszesz, wynika ze żywotnośc tych lamp nie jest aż tak duża jak reklamuje... dając 3 lata gwarancji na to, mamy spokój pod jednym warunkiem... jak się jasno i wyraznie dowiemy, na co dokładnie importer daje gwarancje...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A mozesz napisac jak bardzo poszybowaly?

lampa u chinoli dostaniesz za ok 1000zl + transport . Dla porównania na tej samej lampie w pl ok 1300zl wielka lapa zarabia prawie 1000 zl

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm....Marqo jak to policzyłeś bo nie bardzo kumam...u chinoli 1000+transport w Polsce w "wielkiej łapy" kosztuje 1300 to jak można zarobić 1000 albo Ja nie umiem odejmować albo Tobie cyferki......... ły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lampa u chinoli dostaniesz za ok 1000zl + transport . Dla porównania na tej samej lampie w pl ok 1300zl wielka lapa zarabia prawie 1000 zl

:sad:

a moglbys troche jasniej? bo u hinoli 1000, u nas 1300, to jakim cudem RS zarabia 1000, bo z matematyki wynika, ze 300?

hmmm musze poszukac podrecznika do matematyki do 1 kl. podstawowki

@grzegorzakwa, a nie zrobiles przypadkiem zdjec? bo mi nikt nie da do rozebrania takiej lampy, a chetnie bym ja zobaczyl od srodka;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmm....Marqo jak to policzyłeś bo nie bardzo kumam...u chinoli 1000+transport w Polsce w "wielkiej łapy" kosztuje 1300 to jak można zarobić 1000 albo Ja nie umiem odejmować albo Tobie cyferki......... ły

Po tyle teraz żółci bracia sprzedają te lampki szarakom . Jak to oni ujęli , muszą dbać o interesy swojego agenta w Polsce . On dostaje te lampy za grosze .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj @marqo... nie w tym rzecz, choc nie bardzo zrozumialem, skąd to wyliczenie Twoje... niech zarabia na tym nawet i 2 tys. bo przecież on robił testy jako jeden z pierwszych, sprowadził partie pierwszą lamp itd... chwała i cześc mu za to, bo wiemy że jest ciekawa alternatywa od zwyklych T5 czy HQI (jak ja zaczynalem przygode z morszczyzna, to jedyna słuszną i dostępna lampą, była T8... HQI to przedmiot porządania i zachwytu był)...

mnie chodzi o to, żeby ceny tej nowości były jeszcze troszke mniejsze... no i to co wyzej napisałem... co będzie a czego nie będzie obejmowała gwarancja.

narazie to się skłaniam ku koledze @smithpl... samemu lepiej to zrobic... zwlaszcza ze nie wygląda to naprawde na nieskąplikowane:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie chodzi o to, żeby ceny tej nowości były jeszcze troszke mniejsze...

i właśnie dzięki takiej rozmowie ceny te spadają . Jak myślicie dlaczego cena tej lampki spadła kilka dni temu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można na przykład kupić taka lampę powiesić nad akwa, poświecić z pół roku jak coś się będzie działo nie tak ( na pewno coś się spieprzy) albo diody stracą powera to dla pewności podłączyć pod trójfazówkę 380V zjarać ją konkretnie i do reklamacji z awanturą że pokopała, prawie dom z dymem puściła, teściowa dostała zawału itd.. a że na tą lampę nikt normalny nie wystawi CE to poddenerwowany dystrybutor szybko zdejmie nową z pólki i zabawa od nowa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pani z Chin uprzedzala mnie ze beda podnosic ceny aby pomoc przedstawicielowi w Polsce.

Z taka polityka podbija rynek w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze robi, myslicie ze chinole nie maja co robic tylko na sztuki sprzedawac? normalni klienci to biora setki/tysiace sztuk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą ciekawe ile wielka łapa kupuje takich lamp w jednej parti :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś jest zainteresowany to będę miał 2 lampy 120W na zbyciu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i właśnie dzięki takiej rozmowie ceny te spadają . Jak myślicie dlaczego cena tej lampki spadła kilka dni temu ?

to popatrz sobie na kurs Euro i $ to będziesz wiedział dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajeczne lampy a światło bardzo mocne (prawie oślepłem jak patrzyłem na ledy jak świecą ) :(

Jak co to walić na pw , wkrótce będę mieć kolejną dostawe , ceny atrakcyjne .

snc00131.th.jpg

snc00130.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi