Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was, mam maly problem z filtrem ro, filtr funkcjonuje okolo 3 miesiace, zalalem zbiornik 600l, i reszta na dolewki czyli jak mysle  malo co uzywany, ale od kilku dni gdy automatyczna dolewka sie uruchamia i woda zaczyna leciec filtr zaczyna buczec i co zauwazylem ze te buczenie jest tak mi sie wydaje jak leci do filtra z zywica, czy jest jakies rozwiazanie na wyciszenie tego filtra ?

to moj filtr

post-4692-0-84806800-1436309433_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopisz drugą połowę info o RODI > co stanowi automatyczną dolewkę .... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja dolewka plywal i przed tym 2 zawory, plywak bardzo podobny(jestem w pracy nie mam moziwosci pokazania na juz mojego. )post-4692-1436367864,1779_thumb.pngpost-4692-1436367876,6632_thumb.png

Wczoraj jeszcze po tym jak napisalem sprawdzilem ten filtr i ten najwiekszy mi buczy a z niego woda idzie na zywice i do sumpa. Odkrecilem dolna czesc ale nie wiedzialem czy moge srodek wyciagnac czy jest wyymienny i zakrecilem. Dalej mam te buczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapytałem o dolewkę bo założyłem, że używasz elektrozaworu > buczeć mogłaby cewka na przykład tegoż zaworu ...

mam u siebie dolewkę na takiej samej zasadzie zrobioną tylko 1'en elektrozawór między filtrem mechanicznym i węglowym > zero akustyki   :)

widzę jednak pewną różnicę > nie mam restryktora zrzutu > to ten 'wisiorek' na końcu czerwonego przewodu. może to ta część rezonuje ...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jezeli sciagne ten restryktor zrzutu i bedzie ok, nie bedzie buczec moze to dzialac bez niego ? A co wogole robi ten restryktor ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sama nazwa wskazuje ogranicza przepływ wody na zrzucie membrany > to ten 'najgrubszy' pojemnik z zakrętką, który w/g Ciebie buczy właśnie.

w moim modelu RO już leciwym, mam do regulacji zaworek po prostu ...

koszt restryktora to kilkanaście pln'ów > kup nowy i z nim spróbuj.

jednak zanim zrobisz nowy zakup przyłóż ucho do teraz używanego > to potwierdzi lub zaprzeczy, że jest on źródłem buczenia ...

oczywiście uruchom przepływ wody przez RODI przy odsłuchu   :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzilem i wydaje mi sie ze to bedzie na zrzucie membramy na tym duzym pojemniku bo nawet troche rurka drzy, ale jest pytanie, jezeli elektrozawor za filtrem zatrzyma wode do sumpa (dolewke) to czy woda te odpady lecace do kanalizacji tez sie zatrzyma czy nie bo u nie leci ? i teraz nie wiem czy mam dac elektrozawor przed filtr czy jest cos uszkodzone. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze to chyba membrama swiruje w tym duzym pojemniku, jak zaczyna buczec poruszam rurka i przestaje, jest mniej teraz buczenia o 50 % kiedy dalem elektrozawor przed filtr ro i po , na poczatek wymienie restryktor bo jest najtaniej i jest dostepny, pozniej zobacze jezeli nie to  bede chyba musial kupic membrame. Na dana chwile to poczekam az przyjdzie ten restryktor i zobacze i zaraz tu napisze czy mi pomoglo pozdrawiam i dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

endriu, elektrozawór powinien być przed membraną > fota pokazuje, że korpus jest z mosiądzu ... !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi