zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 Akwaium 200l , T5 8x39 świetlówki jak u wszystkich , odp H&S 150 , 2x 6045, OR 3500, około 20kg LR , 18gk LS i nie wiem co jeszcze. zbiornik ma niecałe 5 miesięcy i założony został nie tak jak powinien czyli dojrzewanie z koralami i troche dostały po d....e Wygląda to jakoś tak: i na koniec jest ich 6 szt i wszystkie jednakowe i ta własnie skałke chciałbym oświetlić 70W i prosze nie piszcie ze przesadziłem z rybami bo wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 A co z reszta spsow?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2009 upcham dookoła co wejdzie, a reszta pewnie gdzieś powędruje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2009 Jako że to mói wątek to moge sobie w nim pisać ile mi się podoba , prawda? Więc na początku chciałem sprostować to dojrzewanie w moim zbiorniku. Pewnie wiekszośc z Was (jak nie wszyscy) pomyślała " kolejny idiota założył akwarium i na drugi dzień wypchał je sps-ami" i tu niestety musze Was rozczarować, najpierw kupiłem korale a pózniej założyłem akwarium A było to tak Akwarium mam od dwóch lat i pewnego dnia stwierdziłem że też chcę mieć takie śliczne kolorowe akwarium sps-owe,więc nakupiłem korali jak głupi gwoździ, zapakowałem do akwarium i porażka. Nie dało się tego oglądać , aż wykręcało głowe w drugą strone. Któregoś dnia nie wytrzymałem , rozłożyłem folie na podłodze i cała skałe wywaliłem z akwarium.Ile się dało włożyłem do sumpa a z tych 40kg które leżało nadal na podłodze wybrałem kilka kawałków, pozostałą skałe spakowałem do boksów i wyniosłem do piwnicy (kiedyś się przyda) Te kilka kawałków trafiło do gara i na gaz. Po dwóch godzinach gotowania do wanny i tam przy pomocy dłuta stolarskiego zdarłem z calej powierzchni około 2-3mm. Wszystkie szczeliny i otwory zostały rozwiercone i wygładzone. Wydawało mi się że nie bedzie się wtedy zbierał na skale syf , i faktycznie ... wydawało mi się Nastepnie przy pomocy szlifierki kątowej wycinałem w skałe zatrzaski i inne dziwadła by spasować kawałki do siebie. Na widok tego co zbudowałem morda usmiechała mi sie od ucha do ucha, wieć całość trafiła do akwarium , gdzie po wstepnym ustawieniu cyrkulacji wiekszość szczepek poodrywałem od podstawek i poprzyklejałem na stałe do skały. Byłem świadomy tego co robie i co mnie i korale czeka , stad tez zostawiłem sobie żywą skałe w sumpie by pomóc troche w filtracji gdy to co ugotowałem zacznie gnić. Z drugiej strony skała pozbawiona światła w sumpie tez pewnie troche dołozyła od siebie. Sam proces dojrzewania nie był straszny , dwa kubki z odpieniacza codziennie pełne ( tu troche pomógł zbyt duży odpieniacz) Pojawil się tylko jeden garunek glonu ( nie tak jak przed dwoma laty) jednak pokrył całośc skały i zaczął rosnąć na koralach. W momencie kiedy poleciały acropory te długopolipowe a po nich wszystkie czerwone montipory miałem dość, ale o dziwo po tym zaczęło sie wszystko normować . Od samego początku lps-om nic nie było i wyglądały na zadowolone, montipora talerzowa rosła cały czas i tak jakoś to przetrwało do dnia dzisiejszego. W pewnym momencie zachciało mi się ryb więc skała z sumpa trafiła do zbiornika głównego żeby miały się gdzie schować, dlatego teraz nie wygląda to najlepiej ale jeśli mój plan wypali i nad akwarium zawiśnie hqi to to co dołożyłem trafi do piwnicy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2009 faktycznie, lekko niestandardowe podejście przy zakładaniu zbiornika zew, czy mógłbyś dać fotkę zbiornika, tylko ciut bliżej niż ta poprzednia ? z pojedyńczych zdjęć widać, że masz fajnych mieszkańców ale chętnie zobaczyłabym całość na jednej fotce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2009 No własnie nie moge zrobić fotki całosci bo ryby za szybko pływaja i wygodzi jeden buchomaz. w nastepnym tygodniu bede miał lustrzanke to napewno poświęce kilka godzin żeby zrobić jakąś możliwą fotke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 W miedzy czasie stałem sie posiadaczem zaczątków refugium i małe pytanko . Czy do oświetlenia glonów wystarczy mi lapka T5 8W ? bo taka akurat mam. Czyli dochodzi nastepna filtracja poza węglem i absorberem fosforanów w filtrze który widać dodatkowo na zdjeciu ( własnej produkcji) wywaliłem gąbki i zastosowałem wate akwarystyczną. Filtr się tak szybko nie zapycha i przepływ jest o wiele mocniejszy i nowe zwierzaki , przepraszam za fotke bo małża szaleje i wszystko fruwa Las Gorgonios to jest ich narazie 6 ( 7 jak by liczył briareum asbestinum) i powoli się otwierają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 Czesc. Przede wszystkim musze powiedziec, ze podoba mi sie wpasowanie akwarium w inne meble w kuchni :smile: Podpisuje sie pod prosba niki o fotke calosci, tak zeby dalo sie ocenic akwarium w calosci. Co do procesu zakladania akwarium - coz, Twoj wybor, jednak najlepszym przyjacielem akwarysty morskiego jest cierpliwosc. Wtedy mozna uniknac wielu niepotrzebnych problemow. Ale jednak widac, ze akwarium na prosta wychodzi. Korale nie wygladaja na niezadowolone :good: 8W w refugium moze byc odrobine za malo, u siebie mam 15W i gdybym mial mozliwosci dalbym troche wiecej. Caulerpa i Chaetomorpha beda rosnac, ale powoli. Pozdrawiam, M. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 Dzieki ocelocik Fotka całości najpózniej w nastepnym tygodniu , nie chce robić jej kompaktem bo nie wygłąda to tak jak w rzeczywistości ( chyba ze lustrzanką tez nie wyjdzie ) to wstawie takie jakie uda mi się zrobic. Czy do oświetlenia moge użyć zwykłej żarowki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 O kurde mikrofali na akwa jeszcze nie widziałem :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 jest pod ręką do rozmrażania mrożonek :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 Zarowke odradzam - tyle swiatla co ta T5 8W to da pewnie zarowka 30W. Poszukaj moze jakis kompaktowych swietlowek lub sproboj np. z 2 8W. Jezeli chodzi o mikrofalowke to jak mozna sobie takim akwarium umilic czekanie na cos do jedzenia :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 Dzieki , nad oświetleniem pomyśle , lampka się przyda bo mam do niej świetlówke UV Korzystając z okazji popisze sobie troche :smile: Poniżej centrum elektryczne (prowizorka) które zostanie jeszcze troche przebudowane bo brakuje kilku wyłączników ( niedoskonałość skalara) w zwiazku z planowanym jeszcze osprzętem . Dojdą conajmniej dwa zegary sterujące i panel skalara ( chyba że zbuduje tego nowego z palmtopem do obsługi który będzie przyklejony gdzieś na zewnątrz) Każdy wyłącznik ( 6A) odpowiada za jakieś tam urządzenie , chwilowy brak opisów jest związany z rozbudową , ale ja wiem co do czego jest :good: i jako że karmiłem pozwoliłem sobie na cyknięcie fotki. Na foty ogólnie jest zbyt wczesna pora bo wszystko odbija się w przedniej szybie , więc bardziej czytelne troche później będą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 Lepiej się chyba nie da, farfocle latają i tak napewno będzie przez jakiś czas. kilka fotek by zamilknąć na jakiś czas ( no chyba że coś dojdzie nowego:smile: ) na fotkach widać montipore talerzową zieloną która bardzo ucierpiała podczas dojrzewania i od niedawna jest zielona nowe gorgonie: Pozdrawiam Robert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 Super zbiorniczek :smile: Korale bardzo ładne :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 bardzo fajnie prezentuje się Twoje akwarium. życzę aby problemy i konsekwencje "nietypowego" startu były juz za Tobą. i powodzenia z nowymi miszkańcami :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 Bardzo ładne akwa.. Życzę powodzenia ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Maj 2009 bardzo ładny zbiornik, mam nadzieję że już tylko będzie coraz lepiej pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach