Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Akwaium 200l , T5 8x39 świetlówki jak u wszystkich :) , odp H&S 150 , 2x 6045, OR 3500, około 20kg LR , 18gk LS i nie wiem co jeszcze.

zbiornik ma niecałe 5 miesięcy i założony został nie tak jak powinien czyli dojrzewanie z koralami i troche dostały po d....e

Wygląda to jakoś tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

i na koniec

Dołączona grafika

jest ich 6 szt i wszystkie jednakowe i ta własnie skałke chciałbym oświetlić 70W

i prosze nie piszcie ze przesadziłem z rybami bo wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upcham dookoła co wejdzie, a reszta pewnie gdzieś powędruje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że to mói wątek to moge sobie w nim pisać ile mi się podoba , prawda?

Więc na początku chciałem sprostować to dojrzewanie w moim zbiorniku.

Pewnie wiekszośc z Was (jak nie wszyscy) pomyślała " kolejny idiota założył akwarium

i na drugi dzień wypchał je sps-ami"

i tu niestety musze Was rozczarować, najpierw kupiłem korale a pózniej założyłem akwarium :)

A było to tak

Akwarium mam od dwóch lat i pewnego dnia stwierdziłem że też chcę mieć takie śliczne kolorowe akwarium sps-owe,więc nakupiłem korali jak głupi gwoździ, zapakowałem do akwarium i porażka. Nie dało się tego oglądać , aż wykręcało głowe w drugą strone. Któregoś dnia nie wytrzymałem , rozłożyłem folie na podłodze i cała skałe wywaliłem z akwarium.Ile się dało włożyłem do sumpa a z tych 40kg które leżało nadal na podłodze wybrałem kilka kawałków, pozostałą skałe spakowałem do boksów i wyniosłem do piwnicy (kiedyś się przyda) Te kilka kawałków trafiło do gara i na gaz. Po dwóch godzinach gotowania do wanny i tam przy pomocy dłuta stolarskiego zdarłem z calej powierzchni około 2-3mm. Wszystkie szczeliny i otwory zostały rozwiercone i wygładzone.

Wydawało mi się że nie bedzie się wtedy zbierał na skale syf , i faktycznie ...

wydawało mi się:)

Nastepnie przy pomocy szlifierki kątowej wycinałem w skałe zatrzaski i inne dziwadła by spasować kawałki do siebie. Na widok tego co zbudowałem morda usmiechała mi sie od ucha do ucha, wieć całość trafiła do akwarium , gdzie po wstepnym ustawieniu cyrkulacji wiekszość szczepek poodrywałem od podstawek i poprzyklejałem na stałe do skały.

Byłem świadomy tego co robie i co mnie i korale czeka , stad tez zostawiłem sobie żywą skałe w sumpie by pomóc troche w filtracji gdy to co ugotowałem zacznie gnić. Z drugiej strony skała pozbawiona światła w sumpie tez pewnie troche dołozyła od siebie. Sam proces dojrzewania nie był straszny , dwa kubki z odpieniacza codziennie pełne ( tu troche pomógł zbyt duży odpieniacz)

Pojawil się tylko jeden garunek glonu ( nie tak jak przed dwoma laty) jednak pokrył całośc skały i zaczął rosnąć na koralach. W momencie kiedy poleciały acropory te długopolipowe a po nich wszystkie czerwone montipory miałem dość, ale o dziwo po tym zaczęło sie wszystko normować . Od samego początku lps-om nic nie było i wyglądały na zadowolone, montipora talerzowa rosła cały czas i tak jakoś to przetrwało do dnia dzisiejszego. W pewnym momencie zachciało mi się ryb więc skała z sumpa trafiła do zbiornika głównego żeby miały się gdzie schować, dlatego teraz nie wygląda to najlepiej ale jeśli mój plan wypali i nad akwarium zawiśnie hqi to to co dołożyłem trafi do piwnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie, lekko niestandardowe podejście przy zakładaniu zbiornika :wink:

zew, czy mógłbyś dać fotkę zbiornika, tylko ciut bliżej niż ta poprzednia ? z pojedyńczych zdjęć widać, że masz fajnych mieszkańców ale chętnie zobaczyłabym całość na jednej fotce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie nie moge zrobić fotki całosci bo ryby za szybko pływaja :) i wygodzi jeden buchomaz. w nastepnym tygodniu bede miał lustrzanke to napewno poświęce kilka godzin żeby zrobić jakąś możliwą fotke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miedzy czasie stałem sie posiadaczem zaczątków refugium i małe pytanko . Czy do oświetlenia glonów wystarczy mi lapka T5 8W ? bo taka akurat mam.

Czyli dochodzi nastepna filtracja poza węglem i absorberem fosforanów w filtrze który widać dodatkowo na zdjeciu ( własnej produkcji) wywaliłem gąbki i zastosowałem wate akwarystyczną.

Filtr się tak szybko nie zapycha i przepływ jest o wiele mocniejszy

Dołączona grafika

i nowe zwierzaki , przepraszam za fotke bo małża szaleje i wszystko fruwa

Las Gorgonios

Dołączona grafika

to jest ich narazie 6 ( 7 jak by liczył briareum asbestinum) i powoli się otwierają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc.

Przede wszystkim musze powiedziec, ze podoba mi sie wpasowanie akwarium w inne meble w kuchni :smile: Podpisuje sie pod prosba niki o fotke calosci, tak zeby dalo sie ocenic akwarium w calosci.

Co do procesu zakladania akwarium - coz, Twoj wybor, jednak najlepszym przyjacielem akwarysty morskiego jest cierpliwosc. Wtedy mozna uniknac wielu niepotrzebnych problemow. Ale jednak widac, ze akwarium na prosta wychodzi. Korale nie wygladaja na niezadowolone :good:

8W w refugium moze byc odrobine za malo, u siebie mam 15W i gdybym mial mozliwosci dalbym troche wiecej. Caulerpa i Chaetomorpha beda rosnac, ale powoli.

Pozdrawiam,

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ocelocik

Fotka całości najpózniej w nastepnym tygodniu , nie chce robić jej kompaktem bo nie wygłąda to tak jak w rzeczywistości ( chyba ze lustrzanką tez nie wyjdzie ) to wstawie takie jakie uda mi się zrobic.

Czy do oświetlenia moge użyć zwykłej żarowki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest pod ręką do rozmrażania mrożonek :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zarowke odradzam - tyle swiatla co ta T5 8W to da pewnie zarowka 30W. Poszukaj moze jakis kompaktowych swietlowek lub sproboj np. z 2 8W.

Jezeli chodzi o mikrofalowke to jak mozna sobie takim akwarium umilic czekanie na cos do jedzenia :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki , nad oświetleniem pomyśle , lampka się przyda bo mam do niej świetlówke UV

Korzystając z okazji popisze sobie troche :smile:

Poniżej centrum elektryczne (prowizorka) które zostanie jeszcze troche przebudowane bo brakuje kilku wyłączników ( niedoskonałość skalara)

w zwiazku z planowanym jeszcze osprzętem . Dojdą conajmniej dwa zegary sterujące i panel skalara ( chyba że zbuduje tego nowego z palmtopem do obsługi który będzie przyklejony gdzieś na zewnątrz)

Każdy wyłącznik ( 6A) odpowiada za jakieś tam urządzenie , chwilowy brak opisów jest związany z rozbudową , ale ja wiem co do czego jest :good:

Dołączona grafika

i jako że karmiłem pozwoliłem sobie na cyknięcie fotki.

Na foty ogólnie jest zbyt wczesna pora bo wszystko odbija się w przedniej szybie , więc bardziej czytelne troche później będą.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej się chyba nie da, farfocle latają i tak napewno będzie przez jakiś czas.

kilka fotek by zamilknąć na jakiś czas ( no chyba że coś dojdzie nowego:smile: )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

na fotkach widać montipore talerzową zieloną która bardzo ucierpiała podczas dojrzewania i od niedawna jest zielona

nowe gorgonie:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pozdrawiam

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super zbiorniczek :smile: Korale bardzo ładne :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajnie prezentuje się Twoje akwarium. życzę aby problemy i konsekwencje "nietypowego" startu były juz za Tobą. i powodzenia z nowymi miszkańcami :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładne akwa.. Życzę powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo ładny zbiornik, mam nadzieję że już tylko będzie coraz lepiej

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi