luk102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 NO to juz trzecia. Choc ta ostatnia zyła najdłużej ponad 2 tygodnie. Nie wiem co jest nie tak ale krewetki (lLysmata amboinensis) w moim akwa sie dobrze nie mają. Wodę w baniaku wymieniałem tydzień temu, wczoraj dolewałem troche RO. Wieczorem szlała po całym baniaku a dziś rano na boczku dogorywała na skale. Czy może być to związane z jaością wody, bo jeżeli tak to chyba zainwestuje w filtr RO i nie będę dolewał kilku dniowej RO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Może za szybko i za dużo dolałeś RO i padła w wyniku zmiany zasolenia. Krewetki ponoć wrażliwe bardzo są na takie rzeczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Wodę w baniaku wymieniałem tydzień temu, wczoraj dolewałem troche RO. Wieczorem szlała po całym baniaku a dziś rano na boczku dogorywała na skale. Czy może być to związane z jaością wody, bo jeżeli tak to chyba zainwestuje w filtr RO i nie będę dolewał kilku dniowej RO. Cześć Wymieniałeś wodę w baniaku?? Cała wodę?? Kilkudniowa woda RO jak najbardziej nadaje się na dolewkę. Krewetki są wrażliwe na parametry wody myślę ze to właśnie przyczyna problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 nie wymieniałem całej wody jedynie 10 litrów. i było to juz ponad tydzien temu, doelwka wczoraj 1 litr przez filtr. reszta obsady w zbiorniku ma sie dobrze. jedyne co rurowka schowala się ale podobno to nie problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Pisałeś ze twój zbiornik działa od ponad miesiąca ,wiec krewetki wylądowały u Ciebie pewnie już po dwóch trzech tygodniach od zalania. Za bardzo się spieszysz z zasiedlaniem zbiornika! Podmieniłeś 10lit. a ile ma pojemności twoje akwarium? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 mam baniak dokładnie od początku kwietnia - tyle że był on kupiony od innego akwarysty (działał u niego ok. 3 miesięcy). więc chyba nie za szybko. Pozatym brygada z acropory dobrze zna moj zbiornik. A i poj. mam baniak all-in-one Aquael 80. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Jeśli jesteś pewien ze wszystkie parametry są ok. i przez przypadek nie zmieniłeś na przykład zasolenia w jakiś drastyczny sposób to może masz po prostu pecha. Nie wszystko układa się po naszej myśli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Ja mam pytanie ,a ile tych krewetek masz w akwarium naraz,bo jesli trzymasz jedna sztuke to napewno nie pozyje dlugo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Ja mam pytanie ,a ile tych krewetek masz w akwarium naraz,bo jesli trzymasz jedna sztuke to napewno nie pozyje dlugo. A skąd taki wniosek, jeśli można spytać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Sam zaczynalem z jedna szt,i dlugo nie pociagnela,a potem kupilem 2 szt. zyja do dzisiaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luk102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Sam zaczynalem z jedna szt,i dlugo nie pociagnela,a potem kupilem 2 szt. zyja do dzisiaj. ja zacząłem od 2 szt i tez padły jedna po drugiej. później przyszedł czas na jedną, zobaczyć co jest. I też nie wyszło. ale się nie poddaje. Myślę że poczekam jeszcze i kupie kolejne dwie. Może ma ktoś na zbyciu chętnie przyjmę lub odkupię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Sam zaczynalem z jedna szt,i dlugo nie pociagnela,a potem kupilem 2 szt. zyja do dzisiaj. Tak bywa, ale to nie powód by wyciągać tak daleko idące wnioski. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2009 Dokładnie. U mnie żyła pojedyńcza szt. dopóki nie padła z powodu przyduchy w baniaku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach