Skocz do zawartości
smithpl

Odpieniacz z ozone generatorem - warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam sobie w necie morskie przypowiesci i czesto natykam sie na opisy ozonatora podpietego do skimmera.

Co o tym sadzicie? Warto?

A jak tak to jak to sie realizuje?

No bo teraz przez tlumik odpieniacz zasysa tyle powietrza ile potrafi, wiekszosc ozonatorów "tloczy powietrze" - jak to ze soba polaczyc?

:frown:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam na stale podlaczopny ozon do zbiornika FO 720 l. Scieki sa zdecydowanei ciemniejsze ( w zasadzie czarne) a woda mna ladny krystaliczny poblask. Mi chodzilo o dodatkowo sterylizacje, docelow ma tam byc zatrzesienie ryb. Ozon przez trojnik podja na odpieniacz nei stosuje wegla na wyjsciu ozon jest tak nietrwaly ze do zbiornika juz nic nie trafia. W rafie nie stosowalem, boje sie ze redox skoczy powyzej 500 i poparze koralowce. W rybach mi to nei grozi moja jasnoplama stawi kupy jak neidzwiedz. i redox stale mam na 380-400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jedno pytanie, w zwiazku z tym ze na rynku jest ozonator AM i... reszta swiata.

Mam pytanie jakich ozonatorow uzywacie ?

Czy ktos uzywa cos po za AM Ozonator 50 ?

Widzialem z nie drogich heilea ... ale nie wiem czy to sie nadaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim musisz się zapytać siebie: po co mi ozonator? Tak jak pisze kostia, w większości typowych akwariów rafowych ozonator jest zwyczajnie zbędny. Zażółcenie i inne związki organiczne z wody usunie nam skutecznie węgiel, azotanów pozbędą się bakterie, a liczba patogenów zazwyczaj jest tak mała, że nie są one problemem. A wszystko to bez ryzyka jakie jednak niesie ze sobą ozonator ( Wysoki redox uszkadza nie tylko korale, ale tez wszystkie inne organizmy żywe. I o ile po koralach poznasz, że coś jest nie tak, to np. nadmiernej eradykacji bakterii ze zbiornika okiem nie rozpoznasz, a równowaga biologiczna pójdzie w diabły).

Oczywiście ozonator właściwie użyty do dobre urządzenie. Ale sądzę, że większość akwarystów morskich się bez niego obejdzie.

Co do samego urządzenia: większość ozonatorów się nada. Raczej nie ma sensu przepłacać za AM. I tak odpala się go na kilka-kilkanaście minut dziennie. Działający prawidłowo ozonator zawsze rozpoznasz. Zapachu ozonu chyba nie da się pomylić :D

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... ozon tylko do baniakow FO, w rafowych wyjalowicie wode i baniak padnie. Mowie to z wlasnego doswiadczenia i naprawde odradzam ozon.

Po drugie jezeli nie masz dobrej wentylacji przy baniaku z ozonem to sam siebie trujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi