smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2009 To kolejne pytanie z serii "moje nowe akwarium morskie " :smile: Planując sumpa zastanawiam się czy nie pozbyć się z jego wnętrza pomp obiegowych .... i umieścić je z boku. Oszcędzam wtedy miejsce w sumpie, pompy nie grzeja wody i nie syfią się oraz ich serwis jest prostrzy.... Przeglądając fotki amerykańskich akwarii jest to dość często stosowana opcja. Jednak w wiekszości przypadków nie mają oni mieszkań które mogą zalać bo mieszkają w domkach :-) Jednak chciałbym poznać wasze opinie - za i przeciw takieo rozwiązania... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2009 Mozesz dac spokojnie pompe na zewnatrz sumpa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian28 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Maj 2009 na zewnatrz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Też o tym myślałem, przy ostatniej zmianie sumpa, ale zdecydowałem, że gra nie warta świeczki. Ile Ci ta pompa wodę nagrzeje? 0,5oC? Dlaczego miałaby się pompa syfić? Chodzi Ci o obudowę? Jak dla mnie to nie ma znaczenia, pompa ma pompować a nie się prezentować. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 No grzeje pewnie tyle ile ma Wat, mysle ze pompa 3500l/h grzeje wode ja 50W grzalka - no chyba ze jest to RD :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Większość walczy z grzaniem się wody w akwarium, a u mnie grzałka cały czas podgrzewa wode nawet w ciepłe dni. Zastanawiam się nad wymianą pompy na wydajniejsza, grzałka krócej będzie pracować a przy okazji miałbym większy przepływ wody przez sump. Ciekawe czy pobór prądu zostanie na takim samym poziomie czy wzrośnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbitek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Na czym miałaby polegać prostota ich serwisowania? Sam mam pompę na zewnątrz w malawi i jak jest wszystko ok to nie widze minusów a same plusy. Ale gdyby mi się zepsuła to odłączenie takiej pompy jest operacją bardziej skomplikowaną. Trzeba zatkać otwór w sumpie a i woda z powrotu, już za pompą, też trochę poleci. Robiąc hudraulikę trzeba o tym pomyśleć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Miedzy pompa i sumpem trzeba dac zawor i za pompa tez.Wtedy nie ma problemu z odlaczeniem pompy do czyszczenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Maj 2009 Mam wewnatrz sumpa, ale gdybym mial wiecej przestrzeni w szafce to chetnie bym zainstalowal pompe zewnetrzna. Jezeli dobrze sie to rozplanuje to mamy spora oszczednosc miejsca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Maj 2009 technicznie jak to powinno być zrobione? otwór w bocznej ściance sumpa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2009 dokladnie, jak popatrzysz na akwa w US to wiekszosc tak ma, Wychodzisz na dole sumpa przelotem ( takim samym jak w dnie akwa ) Za nim montujesz zawór, potem pompa i zawór. Zawory sa stale otwarte, jak serwisujesz to zamykasz oba zawory cos takiego tylko usytuowane bardziej kompaktowo :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2009 Taki pomysł nie jest zły, tylko pod baniakiem 120 cm jak zrobisz sump i osobno pompę to juz niewiele miejsca jest na inne graty,a to i pewnie jakis komputer sie pojawi, a tak pompa do sumpa i jest troche wiecej miejsca;) a ile ona wodę podrzeje, bez przesady, jak odpalisz diody to jeszcze bedziesz musiał grzałkę włączyć, a tak zawsze pompa trochę ciepła odda;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2009 silver200, miejsce sie nie zmieni, czy w sumpie czy na zewnatrz to i tak miejsce pod pompe musi byc. ja nie zamontuje tak jak na zdjeciu tylko na kolanku wzdluz bocznej sciany sumpa. Po za tym zastanawiam sie czy nie zrobic "suchej" komory gdzie bedzie tylko pompa. eliminuje wtedy problem gdy pompa pusci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2009 W poprzednim akwarium miałem pompę na zewnątrz,ale nie miałem otworu w sumpie. Pompa była połączona na zasadzie "naczyń połączonych" rurą w kształcie odwróconej litery "U" działało to bez problemowo ponad rok czasu. Teraz zastanawiam się nad większą pompą i też ją tak podłączę. Ps. Co do grzania wody przez pompę to chyba wyjęcie jej z akwarium niewiele zmieni,bo przepływająca przez nią woda dalej będzie odbierać jej ciepło. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jerry 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2009 Ja mam w tej chwili na zewnątrz, ale w nowym akwarium daję do środka do sumpa. Pompa pracuje prawie dwa lata i w tym czasie kilka razy zdarzyło się, że puścił zawór za pompą i nieco zalał mi podłogę. Za każdym razem wymieniałem go na nowy i za każdym razem na Efast. Może VDL był by lepszy Poza tym zawsze jak rozłączam pompę to wylewa się trochę wody - zlatuje to co jest w pompie i w rurce do zaworu. Dodam jeszcze, że mam pompę to Eheima i mimo, że stoi na gąbce to nieco ją słychać. Zalana wodą jest praktycznie niesłyszalna. To tyle jeśli idzie o moje doświadczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Maj 2009 Jestem za tym aby w typowych akwariach gdzie sump mieści się w szafce pod akwarium montować pompy wewnątrz sumpa. Pompy montowane zewnętrznie to strata około 20-25cm miejsca , niewielka oszczędność na grzaniu wody ( bo pompa przecierz oddaje dużą część ciepła do wody którą tłoczy) chyba że mówimy o pompach chłodzonych aktywnie jak Iwaki ale wtedy zapomnijmy o ciszy. Jeżeli mamy do dyspozycji osobne pomieszczenie pompy zamontowane zewnętrznie to fajny pomysł ale zawory koniecznie techniczne lub VDLa -niestety są 2 razy droższe od Efasta który jest dobry póki się go nie używa. Pozdrawiam Lukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach