Skocz do zawartości
lysy2311

---moc oświetlenia--

Rekomendowane odpowiedzi

Nie skaczę a mam możliwość używania takiego czy innego produktu. Razora uważam za dobrą lampę ale do słodkowodnych zbiorników dlatego radziłem coś innego np. Kessila nic innego na bazie LED nie jest godne uwagi no chyba, że komuś się te bajery burze i inne takie podobają. Jeżeli za rok Kessil wypuści nową wersję dajmy na to A430 :) i stwierdzę, że ma to czego mi brakuje w A360 to zmienię lampę na wyższy model. Na pewno nie wrócę do Razora (chyba, że ponownie postawie jakiś słodki baniak) a tym bardziej do Mazarry.

Według mnie Razor do morskiego zbiornika jakby nie patrzeć jest po prostu za słaby i bez doświetlenia 2x T5 nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Edytowane przez Prospero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prospero, ja będąc przedtawicielem Razorów na Polskę oddał bym Cię do sądu.

@lysy, światło led ma dużą energetykę ale słabo widoczną "jasność", w mojej ocenie ustawienie ledów masz prawdłowe a przynajmniej porównywalne z innymi użytkownikami tych lamp. Spróbuj pokombinować z wysokością lampy nad lustrem wody, cetralnie pod źródłami led będziesz miał dostatecznie światła aby trzymać spsy. Dobrze te lampy spisują się po dodaniu 2 szt T5 - pomyś o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prospero, ja będąc przedtawicielem Razorów na Polskę oddał bym Cię do sądu.

Bo prawdę napisałem? Że trzeba doinwestować aby miało sens jej używać? Zobacz co sam napisałeś. Sam napisałem dokładnie to samo. Dokupić T5? Dokupić soczewki 120 st?! Wybacz ale Razor jest bardzo  ładną lampą wizualnie i zawsze mi się podobała z wyglądu ale w wersji morskiej jest to słaby model. 120W na 80cm jest za krótka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakich ledach są kessile? to jest chip led ale sklada sie z pojedynczych cree?  Czy jest to cos całkiem nowego?

Co do K. Tryca to wypowiedzial sie na temat ledow w swoim temacie na nr, zreszta mozna tez z nim o nich pogadac osobiscie, testował i wrócił do t5. Mi to wystarczy żeby narazie nie zmieniac t5, trzeba sobie jakiś cel ustalić i do n iego dążyć a nie być testerem jakiejkolwiek technologi, za drogo to wychodzi ;p.

Edytowane przez LukaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikogo nie namawiałem na zmianę T5 na LED tylko zwracałem uwagę na lampę, która moim mniemaniu lepiej się spisuje jeżeli chodzi o modele w tej technologii.

Co do Kessila i ledchipa to gdzieś kiedyś mi się obiło, że są tam też między innymi ledy CREE (nigdzie specjalnie tego nie widzę aby na 100% to były CREE) ale nie wiem ile na ile %. Firma sobie na podstawie badań odpowiednio dobrała poszczególne elementu tego chipa i to działa. 

Kessil sprawdza się lepiej na tle innych z prostego powodu. Jest tam wszystko odpowiednio zbilansowane i dobrane tak aby to się trzymało kupy. Z punktu widzenia nawet statystycznego Kowalskiego - Podłącza i działa. W innych produktach ew. trzeba każdy kanał odpowiednio ustawić ale tutaj już jest znacznie większa zabawa, która niekoszenie musi się udać. Stąd właśnie pytania takie a nie inne - Jak ustawić np. Razora.

Przykładowe ustawienie dla Razora:

TP: 1
9.00 A:0% B:1%
TP: 2
10.00 A:75% B: 85%
TP: 3
11.00 A: 100% B:100%
TP: 4 
15.00 A:100% B: 100%
TP: 5
18.00 A 75% B: 100%
TP: 6
21.00 A: 0% B: 1%

Edytowane przez Prospero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z przyczyn technicznych mogę chętnie dodac ale tylko jedną świetlówke -jaka polecacie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi