lysy2311 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2015 (edytowane) Witam wszystkich . Mam pytanie co do mocy oświetlenia w akwarium .Czy jest szansa żeby ktoś z Was określił jak można stwierdzić czy oświetlenie jest zbyt słabe -idelne - czy zbyt mocne ????????. Czy są tego jakies widoczne oznaki ????? . posiadam akwarium o wymiarach 80cm dl 45 cm wysokie i 45 głębokie . Oświetlone jest lampą MAXSPECT R420R 120W . Ustawione przezemnie tryby to 10.00 -niebieski 0 , reszta 0 11.00 - niebieski 80 , reszta 60 13.00 - niebieski 90 , reszta 65 15.00 - niebieski 80 , reszta 60 20.00 - niebieski 70 , reszta 45 21.00 -niebieski 0 , reszta 0 Mam nadzieje ze opisałem to dość wyraźnie . Bardzo proszę o pomoc . Dziekuje . Dodam ze w akwarium są miękasy , lps , sps . Edytowane 17 Luty 2015 przez lysy2311 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2015 R120 i 80cm? O SPSach zapomnij. Zginąć nie zginą ale raczej nie urosną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 U kumpla po Razorem 160 w 250l, sps y ledwo co rosły,dopiero po dołozeniu 4xt5 39w ruszyły,ogólnie lepszy wzrost tych korali jest pod t5. Za to miekkie,zoa i lps nie narzekały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 SPSy będą bardzo zachwycone z ledów pod warunkiem, że to będą Kessile. Nie wiem na czym polega fenomen tej lampy ale działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylwekg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 SPSy będą bardzo zachwycone z ledów pod warunkiem, że to będą Kessile. Nie wiem na czym polega fenomen tej lampy ale działa. ta jasne tylko seb na swoim forum zrobił test pod kessil i wyszło zupełnie do d*py spsy padały.Ja mam cree i rosną i są zadowolone więc nie pisz takich stwierdzeń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 ta jasne tylko seb na swoim forum zrobił test pod kessil i wyszło zupełnie do d*py spsy padały.Ja mam cree i rosną i są zadowolone więc nie pisz takich stwierdzeń Tez widziałem zdjęcia akwa pod kessilami i sps wyglądały marnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy2311 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 A ja jeszcze tą lampe ograniczam w swieceniu . Czyli lepiej będzie jak włącze pełną moc ?????? . Kanał A i B na maksa przez te 10 h ????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 (edytowane) ta jasne tylko seb na swoim forum zrobił test pod kessil i wyszło zupełnie do d*py spsy padały.Ja mam cree i rosną i są zadowolone więc nie pisz takich stwierdzeń Cóż... zrobił jak umiał w owym czasie. A Seb to jakiś synonim jakości testów? Jako jedynemu źle mu poszło a inni sobie chwalą z farmami korali włącznie. Gdyby te lampy były takie złe to sam by ich nie kupował Gdybyś był kumaty to sam byś wiedział, że korale zwłaszcza SPS trzeba aklimatyzować do światła to raz a dwa nie jest problemem je popalić gdy się nieumiejętnie ustawia moc lamp. Z cały szacunkiem dla Seba ale w tym teście to dał ciała i tyle. BTW. Klasycznie, najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy lamp na oczy nie widzieli a baniaki oceniają po... fotkach. Kup, powieś i przetestuj. Miej własne zdanie a nie klepiesz głupoty. Edytowane 18 Luty 2015 przez Prospero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 Dla mnie jest prosty wyznacznik - jak Krzysztof T. Powiesi te wasze ledy to w tedy uznam, że jest mega Prawda jest z gola inna, pod ledami nie wyciągniesz wszystkich barw spsów chyba, że dodasz do nich t5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylwekg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 (edytowane) Cóż... zrobił jak umiał w owym czasie. A Seb to jakiś synonim jakości testów? Jako jedynemu źle mu poszło a inni sobie chwalą z farmami korali włącznie. Gdyby te lampy były takie złe to sam by ich nie kupował Gdybyś był kumaty to sam byś wiedział, że korale zwłaszcza SPS trzeba aklimatyzować do światła to raz a dwa nie jest problemem je popalić gdy się nieumiejętnie ustawia moc lamp. Z cały szacunkiem dla Seba ale w tym teście to dał ciała i tyle. BTW. Klasycznie, najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy lamp na oczy nie widzieli a baniaki oceniają po... fotkach. Kup, powieś i przetestuj. Miej własne zdanie a nie klepiesz głupoty. To pokaż mi tych wszystkich którym poszło dobrze z tymi lampami tylko od początku wkładania korali a nie urosły wcześniej pod innym oświetleniem a zmienił lamę pół roku temu i twierdzi że rewelacja,konkrety czyli foty baniaków.A to czy jestem kumaty panie kolego to wydaje mi się że trochę się zagalopowałeś bo jesteś jeszcze tutaj za młodziutki i nie będziesz mnie pouczał bo wydaje mi się że około 8 lat w morszczyźnie to chyba wiem to i owo.Co do Seba to wszyscy go znają i wiedzą jakie ma korale i co potrafi z nich wyciągnąć i to pokazuje.Pochwal się Ty fotkami takimi świetnymi koralami(kolorami)co seb. A ty przetestowałeś cree że klepiesz takie bzdury? Edytowane 18 Luty 2015 przez sylwekg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 Niczego nie będę tu pokazywać na zawołanie. Przewaliłem wiele lamp i te wszystkie inne CREE były po prostu do bani a szczególnie te garażowe. Każdej z nich używałem min. 10 miesięcy (Zetlighty, Mazarry i Razory) i niestety ale żadna z nich nie nadawała się pod SPSy. A co do innych baniaków to ...Bozia rączki dała to poszukaj jak rosną SPSy pod Kessilami. Seba znam i wiem co potrafi a z czym dał ciała. Pisałem, że w tym teście się nie popisał. Jeżeli uważasz, że staż na forum o czymś świadczy to się grubo pomyliłeś szczególnie jak się jest tylko pasożytem (22 posty przez 7 lat). Człowiek pytał o ustawienie Razora to dostał odpowiedź. Ty niczego pozytywnego do tematu nie wniosłeś. Co do Krzysia Tryca - To jest to marka sama w sobie. Jeżeli przez 20 lat człowiek wypracował sobie metodę, która się sprawdza to po co ma od tak zmieniać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylwekg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 Niczego nie będę tu pokazywać na zawołanie. Przewaliłem wiele lamp i te wszystkie inne CREE były po prostu do bani a szczególnie te garażowe. Każdej z nich używałem min. 10 miesięcy (Zetlighty, Mazarry i Razory) i niestety ale żadna z nich nie nadawała się pod SPSy. A co do innych baniaków to ...Bozia rączki dała to poszukaj jak rosną SPSy pod Kessilami. Seba znam i wiem co potrafi a z czym dał ciała. Pisałem, że w tym teście się nie popisał. Jeżeli uważasz, że staż na forum o czymś świadczy to się grubo pomyliłeś szczególnie jak się jest tylko pasożytem (22 posty przez 7 lat). Człowiek pytał o ustawienie Razora to dostał odpowiedź. Ty niczego pozytywnego do tematu nie wniosłeś. Co do Krzysia Tryca - To jest to marka sama w sobie. Jeżeli przez 20 lat człowiek wypracował sobie metodę, która się sprawdza to po co ma od tak zmieniać? To widocznie jesteś cieniutki w ustawianiu lamp led jak aż tyle przerobiłeś.To jak ta jest idealna to pokaż te twoje spsy.Po co pytałeś o ustawienie razora przecież z Ciebie taki kozak nie potrafiłeś ha ha to czytaj bo dużo przed Toba albo za cienki jesteś po prostu pasożyt Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beret 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 Byłem widziałem jak świeci kisiel i nawet za darmo bym ich nie chciał jedyny ich plus to wygląd a co do garażowych lamp to mało jeszcze widziałeś a tak chwalisz kisiele bo jesteś przedstawicielem coral haus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 (edytowane) Czytaj może ze zrozumieniem i nie obrażaj mnie bo sobie tego nie życzę. Nie ja pytałem o ustawienie tej czy innej lampy. Wielki "szpec" a tylko posty nabija. Tyle wiesz to zabłyśnij wiedzą wskaż rozwiązanie autorowi tematu a nie tylko bijesz pianę. Byłem widziałem jak świeci kisiel i nawet za darmo bym ich nie chciał jedyny ich plus to wygląd a co do garażowych lamp to mało jeszcze widziałeś a tak chwalisz kisiele bo jesteś przedstawicielem coral haus Jacku, nie tylko te lampy są w ofercie CoralHouse. Razora też chwalę... ale tylko w wersji 8000k. Widać masz jakieś wielkie uprzedzenia do osób czy sklepów skoro gdzie tylko możesz jeździsz po produktach, których nie znasz. Edytowane 18 Luty 2015 przez Prospero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beret 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 Po pierwsze to jak cię obraziłem ? bo jakoś tego nie widzę po drugie właśnie czytaj ze zrozumieniem po trzecie nie trawie naganiaczy firmowych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy2311 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 Ok Panowie . Dyskusja naprawdę ciekawa ale może nie na tym poście .. Ja prosiłem o wyraźną podpowiedz . 1-Jak odróżnić czy jest dużo czy mało oświetlenia ????? 2-Czy moje ustawienia są zbyt małe ?? Jeśli nikt nie jest w stanie mi podpowiedzieć trudno , ale naprawdę nieinteresują mnie dyskusje która lampa jest lepsza kesiil czy razor .Ja mam Razora i na pewno niezmiennie w tej chwili na coś innego i dlatego potrzebowałem pomocy . Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 (edytowane) Jacek, gdzie tam masz napisane, że to Ty mnie obrażasz? Napisałem, że masz jakieś uprzedzenia do mojej osoby czy też sklepu/produktu. Nie jestem naganiaczem. Nigdy nie proponowałem/proponuję niczego co uważam, że nie jest dobre. Zaproponowałem Ci towar, który uważam, że jest dobry i w dobrej cenie. Jeżeli uważasz, że jest zły to powiedz mi o tym a nie wieszasz psy na całej reszcie. Rozumiem, że to ta cała żywica jest taka zła skoro się uparłeś na całe CoralHouse. W takim razie kupuj tam gdzie mówiłeś, że po podmianie żywicy na TDS miałeś raz 0 raz 500 skoro tak Ci źle. Nikt tu nikogo do niczego nie zmusza. Ok Panowie . Dyskusja naprawdę ciekawa ale może nie na tym poście .. Ja prosiłem o wyraźną podpowiedz . 1-Jak odróżnić czy jest dużo czy mało oświetlenia ????? 2-Czy moje ustawienia są zbyt małe ?? Jeśli nikt nie jest w stanie mi podpowiedzieć trudno , ale naprawdę nieinteresują mnie dyskusje która lampa jest lepsza kesiil czy razor .Ja mam Razora i na pewno niezmiennie w tej chwili na coś innego i dlatego potrzebowałem pomocy . Pozdrawiam . Zaczął bym od zmiany soczewek na 120st. aby doświetlić baniak Edytowane 18 Luty 2015 przez Prospero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylwekg 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2015 Czytaj może ze zrozumieniem i nie obrażaj mnie bo sobie tego nie życzę. Nie ja pytałem o ustawienie tej czy innej lampy. Wielki "szpec" a tylko posty nabija. Tyle wiesz to zabłyśnij wiedzą wskaż rozwiązanie autorowi tematu a nie tylko bijesz pianę. Jacku, nie tylko te lampy są w ofercie CoralHouse. Razora też chwalę... ale tylko w wersji 8000k. Widać masz jakieś wielkie uprzedzenia do osób czy sklepów skoro gdzie tylko możesz jeździsz po produktach, których nie znasz. Twoje odpowiedz pewnie byla by taka aby kupil kessila bo inne do bani.Co do obrazania to czego sie spodziewales jak pierwszy wyskoczyles z Twoimi madrosciami,oklaskow?to niestety sie nie doczekasz.Czemu nie kupiles odrazu kessila rok temu tylko zmieniasz co chwile wiec nic dziwnego ze nic sie nie sprawdzi bo co chwile nowe swiatlo.Nie tedy droga w morszczyznie,ciekaw jestem co bedziesz polecal za pol roku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach