Pablus1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 Radiesteta dobrze prawi. U mnie w 670 litrach parka załatwiła trzeciego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dario123 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 a u mnie przeciwnie,po tragicznej śmierci jednego błazna w łapach bokserki, dwa czarne i jeden czerwony mieszkają zgodnie w jednym ukwiale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 a u mnie przeciwnie,po tragicznej śmierci jednego błazna w łapach bokserki, dwa czarne i jeden czerwony mieszkają zgodnie w jednym ukwiale To jesteś chyba wyjątkiem. Słyszałem i czytałem o wielu wypadkach, że błazny zredukowały się do 2 sztuk z większej ich ilości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebol6852 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 Witam wszystkich jestem nowy na forum i chciałem sie dowiedzieć jak mam przygotowac akwarium abym mógł wpuścic błazenki. Akwarium jakie mam to 112L i do tego filtr zewnętrzny. O o co mi chodzi ?? Chciałbym abys cie powiedzieli mi co miałbym kupić abym mógł hodować sobie w tym akwarium błazenki. Zależy mi na nich heh. Z góry mówie ze chce sztuczne roslinki. Chcę aby to było proste akwarium bez żadnych specjałów . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dario123 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 to dla spokojnego sumienia przyjdzie mi jednego dokupić,albo sprzedać bo kolorystycznie do pozostałych nie pasuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebol6852 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 prosze was o pomoc no i tak jak powiedziałem to chcę akwarium proste bez żadnych specjałów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablus1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 Widocznie nie ma reguły. Ja miałem taką samą konfigurację i czerwony został zabity. Może trafiła mi się agresywna samica bo na jej koncie jest też jeden chromisów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 (edytowane) Witam wszystkich jestem nowy na forum i chciałem sie dowiedzieć jak mam przygotowac akwarium abym mógł wpuścic błazenki. Akwarium jakie mam to 112L i do tego filtr zewnętrzny. O o co mi chodzi ?? Chciałbym abys cie powiedzieli mi co miałbym kupić abym mógł hodować sobie w tym akwarium błazenki. Zależy mi na nich heh. Z góry mówie ze chce sztuczne roslinki. Chcę aby to było proste akwarium bez żadnych specjałów . Pozdrawiam Sztuczne roślinki ? Zatem szybko Ci one zwiędną. A konkretnie pokryją się czymś np glonami wapiennymi i będzie je miał śliczne różowe lub białe. Błazny to nie jakaś szczególna superłatwa grupa w akwarium morskim. Musisz założyć normalne akwarium morskie z żywą skałą i posoloną wodą, a czy w nim będziesz trzymał błazny czy chromisy lub cokolwiek innego to nie ma znaczenia. Powinieneś mieć odpowiedniej mocy pompę obiegową i odpowiednie światło. Generalnie jak chcesz tylko 1-2 błazny to akwarium 112l będzie wyglądało jak wymarłe po ekokatastrofie i puste. Chyba, że kupić np 30 litrowe akwarium i tam na okruchu żywej skały urządzisz nanorafkę.Aha a co jak przywleczesz do akwarium jakaś plagę np briopsis ? Wtedy będziesz mieć śliczną zieloną trawkę do tego momentu aż cale akwarium nim ne zajdzie.....albo aż dokupisz mitraxa. Generalnie masz zły tok myślenia. Akwarium morskie to skomplikowany ekosystem i nigdy do końca nie wiesz co w nim masz i co jeszcze wyjdzie ze skały lub z czegokolwiek innego. Edytowane 6 Luty 2015 przez radiesteta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebol6852 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 Ja chce kupić dwa błazenki a pompe obiegową ?? Potrzebna jest ona ?? Ja mam filtr zewnętrzny i cyrkulator do wody i jutro kupie odpieniacz z aquaela to to nie wystarczy ?? właśnie chciałbym abyście mi pomogli w tym aby wszystko było ok. Pomożecie ?? a jeśli chodzi o piasek to może być on na pzykład taki ze sklepu zoologicznego ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 (edytowane) Ja chce kupić dwa błazenki a pompe obiegową ?? Potrzebna jest ona ?? Ja mam filtr zewnętrzny i cyrkulator do wody i jutro kupie odpieniacz z aquaela to to nie wystarczy ?? właśnie chciałbym abyście mi pomogli w tym aby wszystko było ok. Pomożecie ?? Aj miałem na myśli cyrkulacyjną. Po 15 h przed kompem czasem się literki rozmywają. Przy małym obciążeniu systemu nawet odpieniacza mieć nie musisz. Jeśli będziesz miał np 30 kg żywej skały i lał regularnie bakterie i oczywiście robił podmiany, Prawie 1 rok tak prowadziłem swoją 112 a miałem i 2 błazny i chromisy i esceniusa. i 2 inne ryby. A piasek tak ze sklepu zoologicznego ale tzw żywy piasek czyli taki z żyjątkami które też pomagają w utrzymaniu prawidłowych parametrów wody. Edytowane 6 Luty 2015 przez radiesteta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebol6852 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2015 polecił byś mi jakiś piasek ?? Czyli mam kupić ten odpieniacz czy to jest zbędne ?? i o jakie bakterie ci chodzi ?? można je kupić ?? jaka nazwa ich jest ?? i jaka to jest żywa skała ?? czy też mogę ja kupić w jakims sklepie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radiesteta 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2015 (edytowane) http://seaforum.pl/viewtopic.php?f=7&t=168 Czytaj czytaj i jeszcze raz czytaj kolego. Nie masz zielonego pojęcia o podstawach akwarium morskiego. Jak zatem chcesz je założyć ? Zatem wstrzymaj się z zakupami i chęcią założenia. Siądź troszkę do netu do tego forum a może i nawet na inne zerknij i poczytaj. Zapoznaj się z podstawowymi pojęciami w akwarystyce morskiej, ze sprzętem jaki powinieneś skompletować dopiero gdy będziesz miał o tym choćby mgliste a najlepiej trochę bardziej krystaliczne rozeznanie pomyśl nad założeniem. Wtedy Twoje pytania będą zdecydowanie bardziej logiczne i co ważniejsze ....będziesz w stanie zrozumieć odpowiedzi jakich ci udzielamy. Bo teraz Ty o coś pytasz - ja Ci odpowiadam/doradzam, a Ty nie jesteś w stanie zrozumieć odpowiedzi. I nie obrażaj się o to co napisałem. Sam miałem 30 letnie doświadczenie w słodkowodnej akwarystyce a gdy 2 lata temu zakładałem swoje pierwsze słone czułem się jak świeżo wykluty narybek. Tyle tego wszystkiego, że aż przytłacza. Dlatego daj sobie czas. Po przyswojeniu podstaw będzie Ci łatwiej. Błazny nie uciekną ani nie wyginą do tego czasu. Edytowane 7 Luty 2015 przez radiesteta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dario123 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2015 sebol...ja bym zrobił tak trzy kilo soli drogowej do akwa (bogata w sole mineralne) czekasz na odwilż (cierpliwość w morskim to podstawa) zalewasz 10 cioma wiadrami wody z pod rynny (wzbogacona pierwiastkami z powietrza) miąchasz patykiem czekasz 15 minut -cierpliwość jw. wpuszczasz 5/10/15 błaznów -kwestia gustu i masz akwarium jak ta lala jak to mówią powodzenia w realizacji projektu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebol6852 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2015 a ty sobie jaja robisz teraz ?? pytam bo piszesz mi o jakieś wodzie z rynny że 15 błazenków byś wpuścił to troche dziwne mi sie to wydaje. Dario a masz akwarium morskie ?? Ogólnie chciałbym aby ktoś mi pomógł od podstaw a nie mówił mi ze nie mam tego sobie zakładać. Wiesz o co mi chodzi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dario123 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2015 no pewnie że jaja będę miał trochę czasu to ci wszystko dokładnie opisze, narazie poczytaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebol6852 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2015 Dzieki. Bym bardzo prosił bo chciałbym mieć te błazenki heh . Chodzi mi od podstaw co mam zrobic Co kupic, jaki piasek itp. Mam sprzęt do cyrkulacjii wody filtr zewnętrzny i dziś będe mieć odpieniacz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JohnDorian 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2015 (edytowane) Kurde, z różnych powodów nie zaglądałem tu chwilę, a wątek zaczął żyć własnym życiem. Ogromnie wszystkim dziękuje za rady, zarówno te organizacyjne (obsada) jak i techniczne (sprzęt). Przemyślałem sobie sprawę i postanowiłem kupić reefmaxa. Tzn. jeszcze nie kupiłem, bo z używanych z tego co oglądałem to w większości sprzęt tyłka nie urywał, poza tym ludzie nie byli w stanie określić wieku samego zestawu, zużycia materiałów (tak bywa, jak kupuj się sprzęt z 2-3, a nawet 4 ręki) dlatego raczej kupie nowego reefmaxa. Wiem, że w tej cenie (ok. 1400zł) postawiłbym większe szkło, a za mniejsze pieniądze zbiornik 60x40x40 - wiem, bo sam zamierzałem się na kompletowanie wszystkiego po woli, ale zmieniłem zdanie. Reefmax jest bardzo ładny, jest kompletnie wyposażony (dla laika ogromne znaczenie), i prosty w obsłudze. Ze zbiornika wystaje jeden kabel, a nie gąszcz - co akurat jest ważne, bo zbiornik będzie stał w mocno ograniczonym powierzchniowo miejscu i cała ta plątanina przeszkadzałaby. Pewnie po czasie przesiądę się na większe, na razie będę ćwiczył z lps'ami, miękasami i różnymi żyjątkami. No i co jest dla mnie ważne: automatyczna dolewka. Kombinowałem, kombinowałem i nie wykombinowałem na nią miejsca. Rozmawiałem z ludźmi którzy mają lub mieli reefa i każdy jest zgodny, że parowanie w takim baniaku jest mocno ograniczone, więc wahań zasolenia nie powinno być aż tak dużego. Gdyby ktoś miał używanego reefa w naprawdę dobrym stanie, sprawnego, nie starszego niż dwa lata, piszcie A gdyby ktoś miał ciekawszy pomysł od reefa, cóż - też piszcie. Rozważę wszystko Pozdrawiam. Edytowane 10 Luty 2015 przez JohnDorian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Luty 2015 Nie kupuj reefmaxa. Wiem co mówię bo mam i zapewniam Cię że nie wystaje z niego tylko jeden kabel. Jak kupisz to zaraz zaczniesz kombinować bo odpieniacz to jakaś namiastka odpieniacza. Szkoda kasy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach