Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie! Tak poSwiatecznie!

Troche sie zmienilo! Ale nie koniecznie na lepsze. 

ok.Zakupy zrobione.

Siporax jest juz okolo 2 tygodnie w tanku.

Idac dalej to nie wiem czy zrobilem dobrze bo gdy szukalem refractometer za rada kosiarek84 to zamiast isc do konca za jego rada, uwierzylem reklamie red sea i finalnie kupilem wlasnie ich produkt. Teraz na tej skali moje zasolenie jest nie zauwazalne poniewaz jest ponad skale (wedlug nich temeratura wody powinna byc 25, wiec to ze widze kolor niebieski ponad skala jest w moim mniemaniu wina temperatury poniewaz wachala sie w okolicach 30-31)Troche mnie to kosztowalo (a zwlaszcza rybki) ale przemeblowalem pokoj i tank stoi dosc daleko od grzejnika. Spadek temeratury jest od razu zauwazalny.

A tak poza wszystkim baterie czekaja na dolaczenie do akwarium. (kupilem Bio-Spira firmy Instant Ocean)

Woda dzis:

tep   -  27

sol    -  <1,024

NH3  - 0,5

PH    - 8 (dodalem sea buffer, zeby bylo 8,2+) (znowu chemia)

Poziom nh3 od okolo 2 tygodni (a moze dluzej )utrzymuje sie w tym samym zlym polozeniu. (bardzo bym chcial to w jakis naturalny sposob zredukowac, ale rodzi sie pytanie czy jest mozliwosc?) wiem ze jest wiele srodkow chemicznych, ale wolalbym  ich nie uzywac (moim zdaniem jest tak: chemia na jedno pomaga, ale drugie degraduje). Lecz jesli nie ma wyjscia to cos sie doleje do tank-u.

P.s.

Ekipa jest w tej samej obsadzie.

Prosze o rady i komentarze.

Pozdrawiam Swiatecznie i Noworocznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi