Skocz do zawartości
bonsai

akwarium ze sklejki

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry, pozdrawiam forumowiczów. jako zupełny żółtodziub w temacie akwarium morskiego mam pytanie czy akwarium ze sklejki nadaje się na solniczkę oraz czy 3000 l jako pierwsze akwarium to przypadkiem nie porywanie się z motyką na słońce? mam dylemat czy przerabiać na morskie czy pozostawić to na co pierwotnie było przeznaczone czyli tanganike a zacząć od czegoś mniejszego?  a jeśli już przerabiać to w których miejscach wstawić kolumny i ile dwie, trzy a może starczy jedna? jak narazie zamknołem temat ogrzewania, ogrzewanie to "podłogówka" z piecem gazowym. proszę o podpowiedzi, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ,sprzedaj akwarium ,kup 200l -300l z sumpem ,szkoda zachodu z przerabianiem ,oświetlenie na pewno masz pokrywę ,więc też będziesz musiał wymienić ,lub zmienić ,wiec sprzedaj i kup jest tego sporo więc nie będzie problemu z kupnem ,a co do ogrzewania to nie wiem ,czy jednak grzałki nie będziesz potrzebował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając , że temat wydaje mi się nieco przestarzały. Marek75 Widziałeś kiedyś akwarium 3000L z pokrywą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

racja o jedno zero za dużo, to nie basen a takie akwarium  to marzenie ściętej głowy :D . co do ogrzewania nie sądze aby potrzebna była dodatkowa grzałka jedyny problem jaki widzę to w sterowaniu tego systemu a problem tkwi  w bardzo dużej bezwładności cieplnej. po przeliczeniu kosztów przedewszystkim żwiru koralowego, skały plus osprzęt wydaje się że pomysł chybiony. jeżeli już to może kiedyś w nim odtworzę biotop bałtycki. nie potrzeba odpieniacza zasolenie tak małe że i nurzaniec przetrzyma, problem z rybami bo u nas wszystkie gatunki co ciekawsze pod ścisłą ochroną (iglicznia ,wężynka itp.) ale bez problemmowo do zdobycia np. w Holandii. zaczniemy od czegoś mniejszego. długie wieczory zimowe można pomyśleć o nowych wyzwaniach pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbiornik w 'tanganice' ze sklejki, to nic nowego ... ale w morskim 3000 ltr pojemności, to zarówno wyposażenie jak i  utrzymanie tanku 'trochę' będzie kosztować ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie bedzie kosztowało, i dlatego jak wcześniej pisałem zrezygnowałem po prostu nie stać mnie na wyposażenie takiego akwarium. co do solniczek to jestem całkowicie żółtodziobem czego nie mogę powiedzoeć o akwarium słodkowodnym. rozmnażałem z powodzeniem neony czerwone wtedy kiedy części z was nie było na świecie a neon czerwony był rybą tak zwaną rybą problematyczną nawet na "zachodzie " ale to zamierzchłe czasy. jeżeli kolega z postów powyżej nie widział akwarium 3.5m(pomimo iż najdłuższa szyba jaka można dostać to 3,2 m) to może jest bardzo młody a jeśli będzie w okolicach Żywca to zapraszam do siebie. owszem wypaliłem z tym jak filip z konopi post nalży traktować jako głośne myślenie, myślenie na dodatek nie...uczesane.  bo jeśli nawet  ustawić rafę po bokach zbiornika a połowę przeznaczyć na toń wodną to i tak wyjda to krocie. a dalej głośno myśląc sprowadzenie pewnych gatunków ryb występujących w morzu pólnocnym a występujących także w bałtyku nie stanowi problemu. i nie trzeba żadnych dokumentów CITES przy zakupie choćby igliczni. U nas ryba pod ścisłą ochroną a tam dostępna w obrocienie wiem czym jest to spowodowane ale podejrzewam iż bałtyckie iglicznie stanowią odrębną populację. rozmawiałem na ten temat z ludzmi z muzeum morskiego i też nie umieli wytłumaczyć skąd się to bierze. wkleję kilka zdjęć akwariów z biotopem morza pólnocnego jakie oglądałem w tym roku w holandii i jeżeli opierać się na iich przykładzie może uda założyć nienudne akwarium bałtyckie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kolega z postów. .. - hmm jeśli to ja jestem kolegom z postów to zle mnie zrozumiałeś kolego. Po prostu temat akwarium tej wielkości już kiedyś padł i miało być one właśnie ze sklejki. I spokojnie widziałem wieksze zbiorniki. Niewiem tylko czy utrzymanie tak wielkiego zbiornika ( baltyckiego ) jest warte świeczki. A o estuarium nie myślałes?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za linka bardzo pomocny, pierwsi mieszkańcy zbiornika dotarli choć mieszkają w 200 l. w planach koleń i rekin psi ale to już jak skończę akwarium a właściwie maszynerię do jego obsługi

post-4584-0-32703800-1415307550_thumb.jpg

post-4584-0-18086500-1415307587_thumb.jpg

post-4584-0-81956400-1415307635_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi