bonsai 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2014 dzień dobry, pozdrawiam forumowiczów. jako zupełny żółtodziub w temacie akwarium morskiego mam pytanie czy akwarium ze sklejki nadaje się na solniczkę oraz czy 3000 l jako pierwsze akwarium to przypadkiem nie porywanie się z motyką na słońce? mam dylemat czy przerabiać na morskie czy pozostawić to na co pierwotnie było przeznaczone czyli tanganike a zacząć od czegoś mniejszego? a jeśli już przerabiać to w których miejscach wstawić kolumny i ile dwie, trzy a może starczy jedna? jak narazie zamknołem temat ogrzewania, ogrzewanie to "podłogówka" z piecem gazowym. proszę o podpowiedzi, pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2014 Kolego ,sprzedaj akwarium ,kup 200l -300l z sumpem ,szkoda zachodu z przerabianiem ,oświetlenie na pewno masz pokrywę ,więc też będziesz musiał wymienić ,lub zmienić ,wiec sprzedaj i kup jest tego sporo więc nie będzie problemu z kupnem ,a co do ogrzewania to nie wiem ,czy jednak grzałki nie będziesz potrzebował Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2014 Pomijając , że temat wydaje mi się nieco przestarzały. Marek75 Widziałeś kiedyś akwarium 3000L z pokrywą? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2014 Piszesz, że masz 3000 litrów a w stopce 300000 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2014 k_bad. On napisał , że ma 30 000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bonsai 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Październik 2014 racja o jedno zero za dużo, to nie basen a takie akwarium to marzenie ściętej głowy . co do ogrzewania nie sądze aby potrzebna była dodatkowa grzałka jedyny problem jaki widzę to w sterowaniu tego systemu a problem tkwi w bardzo dużej bezwładności cieplnej. po przeliczeniu kosztów przedewszystkim żwiru koralowego, skały plus osprzęt wydaje się że pomysł chybiony. jeżeli już to może kiedyś w nim odtworzę biotop bałtycki. nie potrzeba odpieniacza zasolenie tak małe że i nurzaniec przetrzyma, problem z rybami bo u nas wszystkie gatunki co ciekawsze pod ścisłą ochroną (iglicznia ,wężynka itp.) ale bez problemmowo do zdobycia np. w Holandii. zaczniemy od czegoś mniejszego. długie wieczory zimowe można pomyśleć o nowych wyzwaniach pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2014 Nie wierzę w to co przeczytałem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2014 zbiornik w 'tanganice' ze sklejki, to nic nowego ... ale w morskim 3000 ltr pojemności, to zarówno wyposażenie jak i utrzymanie tanku 'trochę' będzie kosztować ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bonsai 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2014 właśnie bedzie kosztowało, i dlatego jak wcześniej pisałem zrezygnowałem po prostu nie stać mnie na wyposażenie takiego akwarium. co do solniczek to jestem całkowicie żółtodziobem czego nie mogę powiedzoeć o akwarium słodkowodnym. rozmnażałem z powodzeniem neony czerwone wtedy kiedy części z was nie było na świecie a neon czerwony był rybą tak zwaną rybą problematyczną nawet na "zachodzie " ale to zamierzchłe czasy. jeżeli kolega z postów powyżej nie widział akwarium 3.5m(pomimo iż najdłuższa szyba jaka można dostać to 3,2 m) to może jest bardzo młody a jeśli będzie w okolicach Żywca to zapraszam do siebie. owszem wypaliłem z tym jak filip z konopi post nalży traktować jako głośne myślenie, myślenie na dodatek nie...uczesane. bo jeśli nawet ustawić rafę po bokach zbiornika a połowę przeznaczyć na toń wodną to i tak wyjda to krocie. a dalej głośno myśląc sprowadzenie pewnych gatunków ryb występujących w morzu pólnocnym a występujących także w bałtyku nie stanowi problemu. i nie trzeba żadnych dokumentów CITES przy zakupie choćby igliczni. U nas ryba pod ścisłą ochroną a tam dostępna w obrocienie wiem czym jest to spowodowane ale podejrzewam iż bałtyckie iglicznie stanowią odrębną populację. rozmawiałem na ten temat z ludzmi z muzeum morskiego i też nie umieli wytłumaczyć skąd się to bierze. wkleję kilka zdjęć akwariów z biotopem morza pólnocnego jakie oglądałem w tym roku w holandii i jeżeli opierać się na iich przykładzie może uda założyć nienudne akwarium bałtyckie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2014 Jeśli kolega z postów. .. - hmm jeśli to ja jestem kolegom z postów to zle mnie zrozumiałeś kolego. Po prostu temat akwarium tej wielkości już kiedyś padł i miało być one właśnie ze sklejki. I spokojnie widziałem wieksze zbiorniki. Niewiem tylko czy utrzymanie tak wielkiego zbiornika ( baltyckiego ) jest warte świeczki. A o estuarium nie myślałes? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu60 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Październik 2014 Cześć jeśli angielski nie stanowi problemu to tu jest fajny zbiorniczek opisany jak powstawał : http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1990657 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bonsai 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2014 dzięki za linka bardzo pomocny, pierwsi mieszkańcy zbiornika dotarli choć mieszkają w 200 l. w planach koleń i rekin psi ale to już jak skończę akwarium a właściwie maszynerię do jego obsługi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Listopad 2014 Grubo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Listopad 2014 Co to za gatunek płaszczki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach