Skocz do zawartości
MC

Moje akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytam forum już bardzo długo – najwyższy czas zaprezentować swój zbiornik i zacząć się również udzielać.

Akwarystyką zajmuje się od kilkunastu lat, morską od mniej więcej 5. Początki były mocno eksperymentalne – kawałki skał z ukwiałami i krabami z Chorwacji. Typowy zbiornik morski mam od 4lat, choć pierwszy rok to poligon doświadczalny ze skałą i intensywna nauka na czym to polega.

Moja „polityka prowadzenia zbiornika†– z ciągłego braku czasu - sprowadza się do minimalizmu: jak tu się nie narobić, a mieć cieszący oko zbiornik;) Cały zastowany sprzęt to urządzenia low cost + DIY.

Zbiornik: 175litrów ( 86x44x46h ) minus komin. Szkło normalne. Jeden ( niestety ) otwór w dnie; rewizja dorabiana w już działających zbiorniku więc otwór jest w tylnej szybkie; powrót za tylną szybą akwarium.

Sump: 70litrów ( 32x55x40h ), komora z glonami i MineralMud, eliminacja pęcherzyków powietrza, komora pompy obiegowej. Odpieniacz w zbiorniku szczepkowym ( 170litrów ) ustawionym obok.

Szczepkowy: 170litrów + HQI 150W.

Filtracja:

- żywa skała ok. 30kg ( połowa z AM, reszta pokładana później z działających zbiorników )

- odpieniacz DIY napędzny Aquabee2000 z wirnikiem igiełkowym – wzorowany na APF600

- refungium ze spaghetti ( Chaetomorpha )

- brak absorbentów fosforanów itp.

- RO bez DI

Oświetlenie:

- lampa przemysłowa HQI Brilux`a 150W; żarniki: różne ( używałem AM13000K, Pacific Sun ) – świeci : 13:30-23:30

- 24+39W T5 AM aktyniczne – świecą 11:00-23:50

- oświetlenie SUMPa: żarówka energooszczędna 24W,

Cyrkulacja:

- obiegowa: Aquabee 5000 – powrót wody za szafką i tylną szybą

- cyrkulacyjne: .....przypadkowe, a dokładniej to jedna Marea 2400 + 3 pompy noname ( pozostałość po słodkim – miało być tymczasowo i już tak zostało ), w tym jedna za skałą i dwie tuż pod powierzchnią na bocznych szybach. Całkowity przepływ pomp cyrkulacyjnych szacuje na 4-6tyś. litrów/godz. Nie ma sterowników, falowników ani nic w tym stylu – chodzą cały czas ( z wyjątkiem czasu karmienia ).

Inne:

- misker DIY ( dozowanie w godzinach nocnych, po zgaszeniu światła; ilość ustawiona mniej więcej tak by uzupełnić co to odparowało w czasie dnia ),

- reaktor DIY + Lajon112

- dolewka DIY ( ustawiona dodatkowo pod zegar - dolewa osmozę tylko w wypadku gdy rano, po dolaniu całej ustawionej porcji kalkwasser poziom wody jest nadal zbyt niski. Dolewanie jest podzielone na cykle 15minutowe.

- Grzanie/chłodzenie: Grzania brak – na początku była grzałka ale nie pamiętam by się kiedyś włączyła. Jeśli nawet woda w nocy schłodzi się trochę za bardzo to raczej się tym nie przejmuje – na rafie też są chłodne prądy. Chłodzenie: DIY czyli przerobiony sterownik RT2. Niestety lubi się „zawiesić†i po obniżeniu temperatury nie rozłącza stycznika, dlatego dodatkowo podpięty jest pod zegar również ustawiony na cykl 15on/15off.

Suplementacja, sól, pokarmy, testy:

- sól: Preis – jestem z niej bardzo zadowolony.

- Grotech: ABC; jod ( DIY ), KZ Aminokwasy, Cebionmulti ( witaminy ),

- Czasem doraźnie używam preparatów Preis`a do ballinga ( korekcja parametrów )

- Tropical Spirulina, Preis CoralVPower, mrożonki ( wszelakie – krewetki, artemia, mysis, jaja krabów itd. : część jako pokarm dla ryb, część do miksowania dla koralowców ). Ryby są karmiona płatkami codziennie, mrożonkami raz na tydzień; koralowce średnio co 10-14dni.

- Mierze ( od czasu do czasu ): kH (6-8), Ca(420-450), Mg(1340-1440). Testy salifert. Najczęściej mam problem z kH – często jest zbyt niskie i musze korygować.

Pozdrawiam

MC

PS. Jak być może niektórzy kojarzą przez jakiś czas współpracowałem z jednym ze sklepów zajmujących się morszczyzną - temat nieaktualny od kilku miesięcy.

1607_thumb.attach

1608_thumb.attach

1609_thumb.attach

1610_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko o Cebionmulti. Czy to taki preparat dla malych dzieciakow?? I jak sie to dozuje i czy nie ma przeciwskazan w morskim do stosowania??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Tak - to preparat witaminowy dla dzieci:) Dozuje najczęściej 1-2 krople do mrożonek przez zmiksowaniem.

Przeciwwskazań wynikających ze składu raczej nie ma, a witamin nigdy za wiele.

Koralowce reagują raczej dobrze - robiłem kiedyś próbę podająć większą dawkę pojedynczej szczepce montipory; nie było reakcji w postaci chowania polipów.

Pozdr

MC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawie fotki pod koniec tygodnia - najpierw musze zrobić porządek z kabelkami itd wokół zbiornika bo straszą ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi