MC 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 Witam. Czytam forum już bardzo długo – najwyższy czas zaprezentować swój zbiornik i zacząć się również udzielać. Akwarystyką zajmuje się od kilkunastu lat, morską od mniej więcej 5. Początki były mocno eksperymentalne – kawałki skał z ukwiałami i krabami z Chorwacji. Typowy zbiornik morski mam od 4lat, choć pierwszy rok to poligon doświadczalny ze skałą i intensywna nauka na czym to polega. Moja „polityka prowadzenia zbiornika†– z ciągłego braku czasu - sprowadza się do minimalizmu: jak tu się nie narobić, a mieć cieszący oko zbiornik;) Cały zastowany sprzęt to urządzenia low cost + DIY. Zbiornik: 175litrów ( 86x44x46h ) minus komin. Szkło normalne. Jeden ( niestety ) otwór w dnie; rewizja dorabiana w już działających zbiorniku więc otwór jest w tylnej szybkie; powrót za tylną szybą akwarium. Sump: 70litrów ( 32x55x40h ), komora z glonami i MineralMud, eliminacja pęcherzyków powietrza, komora pompy obiegowej. Odpieniacz w zbiorniku szczepkowym ( 170litrów ) ustawionym obok. Szczepkowy: 170litrów + HQI 150W. Filtracja: - żywa skała ok. 30kg ( połowa z AM, reszta pokładana później z działających zbiorników ) - odpieniacz DIY napędzny Aquabee2000 z wirnikiem igiełkowym – wzorowany na APF600 - refungium ze spaghetti ( Chaetomorpha ) - brak absorbentów fosforanów itp. - RO bez DI Oświetlenie: - lampa przemysłowa HQI Brilux`a 150W; żarniki: różne ( używałem AM13000K, Pacific Sun ) – świeci : 13:30-23:30 - 24+39W T5 AM aktyniczne – świecą 11:00-23:50 - oświetlenie SUMPa: żarówka energooszczędna 24W, Cyrkulacja: - obiegowa: Aquabee 5000 – powrót wody za szafką i tylną szybą - cyrkulacyjne: .....przypadkowe, a dokładniej to jedna Marea 2400 + 3 pompy noname ( pozostałość po słodkim – miało być tymczasowo i już tak zostało ), w tym jedna za skałą i dwie tuż pod powierzchnią na bocznych szybach. Całkowity przepływ pomp cyrkulacyjnych szacuje na 4-6tyś. litrów/godz. Nie ma sterowników, falowników ani nic w tym stylu – chodzą cały czas ( z wyjątkiem czasu karmienia ). Inne: - misker DIY ( dozowanie w godzinach nocnych, po zgaszeniu światła; ilość ustawiona mniej więcej tak by uzupełnić co to odparowało w czasie dnia ), - reaktor DIY + Lajon112 - dolewka DIY ( ustawiona dodatkowo pod zegar - dolewa osmozę tylko w wypadku gdy rano, po dolaniu całej ustawionej porcji kalkwasser poziom wody jest nadal zbyt niski. Dolewanie jest podzielone na cykle 15minutowe. - Grzanie/chłodzenie: Grzania brak – na początku była grzałka ale nie pamiętam by się kiedyś włączyła. Jeśli nawet woda w nocy schłodzi się trochę za bardzo to raczej się tym nie przejmuje – na rafie też są chłodne prądy. Chłodzenie: DIY czyli przerobiony sterownik RT2. Niestety lubi się „zawiesić†i po obniżeniu temperatury nie rozłącza stycznika, dlatego dodatkowo podpięty jest pod zegar również ustawiony na cykl 15on/15off. Suplementacja, sól, pokarmy, testy: - sól: Preis – jestem z niej bardzo zadowolony. - Grotech: ABC; jod ( DIY ), KZ Aminokwasy, Cebionmulti ( witaminy ), - Czasem doraźnie używam preparatów Preis`a do ballinga ( korekcja parametrów ) - Tropical Spirulina, Preis CoralVPower, mrożonki ( wszelakie – krewetki, artemia, mysis, jaja krabów itd. : część jako pokarm dla ryb, część do miksowania dla koralowców ). Ryby są karmiona płatkami codziennie, mrożonkami raz na tydzień; koralowce średnio co 10-14dni. - Mierze ( od czasu do czasu ): kH (6-8), Ca(420-450), Mg(1340-1440). Testy salifert. Najczęściej mam problem z kH – często jest zbyt niskie i musze korygować. Pozdrawiam MC PS. Jak być może niektórzy kojarzą przez jakiś czas współpracowałem z jednym ze sklepów zajmujących się morszczyzną - temat nieaktualny od kilku miesięcy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2009 Mam pytanko o Cebionmulti. Czy to taki preparat dla malych dzieciakow?? I jak sie to dozuje i czy nie ma przeciwskazan w morskim do stosowania?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MC 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2009 Witam. Tak - to preparat witaminowy dla dzieci:) Dozuje najczęściej 1-2 krople do mrożonek przez zmiksowaniem. Przeciwwskazań wynikających ze składu raczej nie ma, a witamin nigdy za wiele. Koralowce reagują raczej dobrze - robiłem kiedyś próbę podająć większą dawkę pojedynczej szczepce montipory; nie było reakcji w postaci chowania polipów. Pozdr MC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2009 MC pokaz jeszcze baniak szczepkowy:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MC 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Marzec 2009 Wstawie fotki pod koniec tygodnia - najpierw musze zrobić porządek z kabelkami itd wokół zbiornika bo straszą ; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach