Skocz do zawartości
bsmart

nowe akwarium 144x70x60 w ścianie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem na forum po raz pierwszy i myślę że długo tu zagoszczę bo właśnie zamierzam założyć akwarium morskie o wymiarach 144x70x60 i potrzebuje podpowiedzi jak się do tego zabrać i co zakupić:)

Dodam tylko że obecnie posiadam akwarium w którym hoduję tropheusy no ale z morskim nigdy nie miałem nic do czynienia więc poszukuję podpowiedzi. Jak zakładałem ierwsze akwarium słodkowodne to także było dla mnie wszystko 'czarną magią' ale skoro przetrwałem:) to myślę że małymi krokami wdrożę się także w ten temat.

Z góry dzięki za odpowiedzi i sugestie.

PS

prosze także napisać co mi się w tym litrażu zmieści...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwierząt morskich jest tak wiele , że raczej powiec co Ci się podoba a my powiemy czy zbiornik jest wystarczającej wielkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właśnie myślałem że ktoś podpowie co powinnienem wpuścić do akwarium bo z początku dopóki nie zdobędę doświadczenia to jakieś 'podstawowe' żeby nie wydać za dużo jak mają mi paść zanim załapię wszystko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl jeszcze nad tym czy na pewno chcesz mieć akwarium w ścianie. Obsługa takiego akwarium jest mega upierdliwa. Wiem bo sam mam takie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam daje przyklad   http://aqua-reef.pl/topic/9206-budowa-280-litrów/

jak nie chcesz nic dac od siebie to ciezko o pomoc

wymiar fajny akwa w scianie tez tylko ze fajnie jak ma sie do niego dobre dojscie albo pomieszczenie sumpownie za nim ja o tym juz pomyslalem w czasie projektowania domu

wymiar akwa nic nam nie mowi napisz cos o wybranym sprzecie jaki system filtracji chcesz wybrac i co w nim trzymac

lepiej nie uczyc sie na bledach bo akwa ma byc o zacnych wymiarach

Pozdrawiam i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi