marking 8 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2014 Witam!Postanowiłem zrobić tak jak być w końcu powinno raz i na zawsze.Baniak będzie kostką 180 litrów, do tego sump podzielony na 4 komory.Teraz tak czytałem co i jak robił Aleksander podczas swojej przeprowadzki, czytałem inne tematy, widziałem że zdania są podzielone w kwestiach które mnie nurtują.Zanim go odpalę pewnie jeszcze trochę potrwa, chce wszystko dobrze zaplanować, żeby nie było już wpadek, jak poprzednio.Pierwsze pytania, woda od kogoś z podmiany, czy świeża solanka?Myślałem żeby wziąć wodę 50 litrów od znajomego, wrzucić tam dwie cyrkulacje, za tydzień kolejne 50 litrów, a reszta świeżej, czy tak może być?Drugie pytanie piach żywy, czy zwykły koralowy. Widziałem że niektórzy preferują zwykły, bo życie się w nim pojawi.... I nie wiem co lepsze.Trzecie pytanieJak już by było uzupełnione całe akwa, to jak szybko przełożyć mogę skałę z koralami i jaki czas po przełożeniu skały wrzucić piach?Przy okazji mam nadzieję na stabilizację całkowitą parametrów i koniec walki o ich wyrównanie przez wcześniej popełnione błędy.To chyba tyle z pytań na razie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2014 1. Użyłbym wody z podmianek 2. Żywy czy martwy to zależy ile masz kasy, bo żywy droższy ale też zawsze to szybszy start 3. Ja gdybym się przesiadał to bym wsadził skałę i poczekał, aż dojrzeje i dopiero wkładał życie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach