Skocz do zawartości
marking

Przeprowadzka nareszcie tak jak należy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Postanowiłem zrobić tak jak być w końcu powinno raz i na zawsze.
Baniak będzie kostką 180 litrów, do tego sump podzielony na 4 komory.
Teraz tak czytałem co i jak robił Aleksander podczas swojej przeprowadzki, czytałem inne tematy, widziałem że zdania są podzielone w kwestiach które mnie nurtują.
Zanim go odpalę pewnie jeszcze trochę potrwa, chce wszystko dobrze zaplanować, żeby nie było już wpadek, jak poprzednio.
Pierwsze pytania, woda od kogoś z podmiany, czy świeża solanka?
Myślałem żeby wziąć wodę 50 litrów od znajomego, wrzucić tam dwie cyrkulacje, za tydzień kolejne 50 litrów, a reszta świeżej, czy tak może być?
Drugie pytanie piach żywy, czy zwykły koralowy. Widziałem że niektórzy preferują zwykły, bo życie się w nim pojawi.... I nie wiem co lepsze.
Trzecie pytanie
Jak już by było uzupełnione całe akwa, to jak szybko przełożyć mogę skałę z koralami i jaki czas po przełożeniu skały wrzucić piach?
Przy okazji mam nadzieję na stabilizację całkowitą parametrów i koniec walki o ich wyrównanie przez wcześniej popełnione błędy.
To chyba tyle z pytań na razie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Użyłbym wody z podmianek

2. Żywy czy martwy to zależy ile masz kasy, bo żywy droższy ale też zawsze to szybszy start

3. Ja gdybym się przesiadał to bym wsadził skałę i poczekał, aż dojrzeje i dopiero wkładał życie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi