Skocz do zawartości
radiesteta

Narośl na "stopie" Euphylii

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu obserwuję że na "stopie" Eupylii pojawiła się miękka falująca wraz  z wodą narośl. Wcześniej była tylko na jej części teraz objęła już całą. Czy to jakaś plaga czy koral przygotowuje się do rozmnażania ? Chodzi mi o ot w prostokącie.

post-2988-0-53283300-1410891638_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno nie szykuje się do podziału, wygląda trochę jak jakaś gąbka czy coś podobnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie co to dokładnie jest i czy będzie się trzyma dołu czy zaatakuje tkankę korala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

upewniłeś się :D

hihi no względnie tak. Będę uważnie obserwował rozwój sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wcale nie takie niewinne. Zaczyna na poważnie atakować moją Eufkę. Co to jest dokładnie ? Jak z tym walczyć ?Zrywać to coś ? Tylko czy fragmentacja tej plechy czy jak to nazwać nie spowoduje rozniesienia po całym akwarium ?

post-2988-0-24043100-1413222494_thumb.jpg

post-2988-0-89954000-1413222507_thumb.jpg

post-2988-0-92677100-1413222523_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest gąbka. U mnie tez na "stopie" euphylii rośnie i nic sie nie dzieje. Moim zdaniem ten koral jest tak "twardy", że nie da się jakiejś gąbce. Widzisz jakieś niepokojące objawy tej kooegzystencji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że do koegzystencji trzeba 2 silnych organizmów. Przez taka "koegzystencje straciłem sarco którego załatwiło briareum ale wtedy miałem za mało doświadczenia i myślałem że sarco sobie poradzi. Byłem w błedzie - nie poradził.  Dlatego chce tę istotę obojetnie czy to bombka czy coś innego eksmitować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej byłoby ją zetrzeć ze szkieletu, ale nie wiem czy szkielet to wytrzyma...

Jak mi nikt tu nic sensownego nie poradzi w ciagu kilku dni to tak planuję. Eufkę wyciągnę i albo do słoika dam albo na powietrzu z niej to postaram sie zdjąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojjj to raczej proste to to nie będzie, spróbuj pod wodą przede wszystkim, bo to łatwiej dla korala, ale euphilia mimo twardego szkieletu jest w miarę krucha i łatwo może pęknąć, więc uważaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok już wiem że to odmiana gąbki Aplysilla rosea wiec eksmisja wstrzymana. Ale właśnie chodziło mi o identyfikację  tego stworzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi