Skocz do zawartości
adrian28

odpieniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono!

Panowie mam pytanie dotyczące odpieniacza Red Sea berlin classic a mianowicie chodzi mi o dwie dysze znajdujace sie na wylocie wody z odpieniacz a dokładniej,czy sa to dysze do odpowietrzania wody odpływającej czy moze do ustawiania poziomu wody w odpieniaczu a pytam, bo dzisiaj je rozkręciłem i gwint który jest na dyszach jest skrócony i nie mam pojęcia w jakim celu zostało to zrobione,czy były tylko za długie czy moze znajdowały sie tam jakieś zapadki do ustawiania poziomu wody(dodam ze kiedys go kupiłem i mam zamiar go użyć)

Pozdrawiam Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm nigdy nie widzialem tego odpieniacza na oczy ale jesli piszesz ze sa te dysze na wylocie beda one sluzyc do ustawiania poziomu wody w odpieniaczu czyli cos takiego jak maja niektore modele turboflotorow

Ale zeby byc pewnym jak mozesz cyknij fotke a napewno dojdziemy do czego to sluzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Rafał mam zdjęcia ale nie potrafie wkleic ale dodam ze dzisiaj go odpaliłem w misce na próbe i tak myśle ze raczej to nie będzie do ustawiania poziomu ponieważ gdy go uruchomiłem on cały sie zalewa wodą a dokładniej Wodno-powietrzna mieszanina jest wciągana w górę rurki aż do szerszej, środkowej rurki. Pęcherzyki powietrza są transportowane w doł śrokowej rurki przez siłę bezwładności, aż do zlokalizowanego przy podstawie miejsca ich powrotu, które znacznie zwiększa średnicę komory, eliminując działającą na nie w dół siłę.

Pęcherzyki, wraz z uzbieranymi odpadkami ponownie kierują się w górę zgodnie z prawem przeciwnego przepływu, jednocześnie zbierając więcej odpadków dzięki dodatkowemu czasowi kontaktu i zakłóceniach w przepływie wody tworzących na powierzchni bogatą w niałko pianę. Przez ciągle dostarczane powietrze jest ona przenoszona w górę do zbiornika magazynującego ją. Pozbawiona białka woda opuszcza zbiornik przez zewnętrzną rurkę.bez żadnych pęcherzyków

- Triple Air Pass zwiększa czas kontaktu pęcherzyków powietrza z wodą dzięki opatentowanemu “Air Return Skirtâ€

- Tangenial Water Inlet powoduje zawirowania zwiększające wymieszanie wody i powietrza

- Wymienny zestaw zbiornik-tuby wewnętrzne ułatwia czyszczenie

- Kompaktowa budowa z zachowaniem wydajności (podobnej nawet do innych, dwukrotnie większych skimmerów )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te dwa cycki to odpowietrzniki

Na to maja byc zalozone kawalki rurki 6/4 i podwieszone tak aby byly powyzej poziomu wody w odpieniaczu

Jak nie zalozysz wezykowich woda bedzie sobie wylatywac przez te cycki

Generalnie jest to system odpowietrzania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doklejam sie do tego postu,a mianowicie mam taki sam odpieniacz i nie wiem czemu wylotem leci woda z bablami,rozbieralem go i skladalem i nic sie nie zmienia,nie mam pojecia dalej co z tym zrobic.

Jesli ktos wie co tam jest nie tak to bardzo prosze o rady i z gory dziekuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi