magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Marzec 2009 Witam, chciałem zapytać czy istnieją jakieś sztywne zasady robienia solanki? Chodzi mi konkretnie o czas mieszania wody RO i soli. W większości publikacji spotyka się informacje, że czas ten powinien wynosić 24 godziny, ale dlaczego? W moim 20 litrowym baniaczku miesza pompka o wydajności 3000 l/h i po około 3 godzinach woda jest jednorodna i krystaliczna, czy to nie świadczy o rozpuszczeniu soli? Może znajdzie się na forum spec teoretyk, który rzuci trochę światła na ten temat? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Marzec 2009 Wystarczy trochę pobuszować po FORUM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Marzec 2009 Wystarczy trochę pobuszować po FORUM Czytałem ten temat, jednak mnie interesuje na jakiej podstawie można powiedzieć że woda ma się mieszać 8,10 czy 24 godziny? Czy po osiągnięciu "klarowności" zachodzą jeszcze jakieś procesy chemiczne, które moga niekorzystnie wpłynąć na życie w zbiorniku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Czesc. Specem - teoretykiem nie jestem, nie mniej dorzuce swoja opinie. Sztywnych zasad robienia solanki nie ma. Sa osoby, ktore wlewaja solanke jak tylko sie wyklaruje, sa osoby, ktore daja jej nawet trzy dni na wymieszanie sie. Ktora grupa lepiej na tym wychodzi chyba nikt Ci nie powie. Takich badan sie zwyczajnie nie prowadzi. Z drugiej strony sa akwarysci, w tym ja, ktorzy obserwuja pewien stres u korali, jezeli uzyto zupelnie "swiezej" solanki ( szczegolnie czesto obserwowalem to u swojego Sarcophytona, ktory po takiej podmianie wody produkowal bardzo duzo sluzu). Jezeli chodzi Ci o bardziej teoretyczne podstawy dluzszego mieszania solanki: - kwestia pH. Bardzo wiele soli swiezo po wymieszaniu ma dosc wysokie pH ( bywa, ze nawet wiecej niz 9.0). Wymieszanie wraz z napowietrzaniem pomaga zmniejszych pH. - kwestia potencjalu oksy/redoks. Wraz z rozpuszczeniem soli uwalnia sie energia. Czesc jej zostanie spozytkowana na wytworzenie ciepla ( wloz reke do rozpuszczajacej sie soli np. Preis, bedzie ciepla), czesc zas produkuje swobodne elektrony, ktore latwo wchodza w reakcje z roznymi czasteczkami. Im dluzej bedziesz mieszal solanke, tym mniej takich elektronow bedzie i tym mniej reaktywna bedzie solanka. Co w praktyce oznacza mniejsze podraznienie korali i mniej stresu. To powinno mniej wiecej odpowiedziec na Twoje pytania. Najlepiej, jakbys skonsultowal to z jakims fizykiem ( Qbab, ktorego mozna zlapac na nano-reef.pl), bo nie zajmuje sie tym i pewne aspekty moge zle sobie tlumaczyc. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Fachowo i na temat, dzięki Maćku! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach