Skocz do zawartości
Vermont

Akwarium 180l od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem w 224l z miękkimi pompy JVP - 3000l i 6000l i dawały radę ,ale gdybym miał sps`y to by było za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale te dwie 5000l h to no akwa miękko lpsowo

Edytowane przez Vermont

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o sk 300 - może w 30l da radę , ale na 180l plus sump - musisz mieć porządny sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha ;/ a w czym ten odpienek aquarium systems 400 jest zły? pisze że do 400l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierz we wszystko co jest napisane. Czemu się uparles na ten odpieniek? Z reszta jak chcesz to kup to się przekonasz czy pociągnie akwarium. Nie chcesz przepłacać to posłuchaj co piszą doświadczeni forumowicze. Co do cyrkulacji to nie wiadomo jaki wymiar akwarium planujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przebrnołem przez cały wątek (p.s - Tomek ;) )

więc :

jak chcesz iść na dzień dobry - na tanioche

TO SZKODA TU PISANIA i takie tam

dla czego - zachwile bedziesz chciał coś powymieniać bo - głośno,psuje się,prądożerne itp

mogłem dać pare zł wiecej i był by luzik

a tu - po tem z tego wyjdze że to nasza wina ;)

ale do tematu :

lepiej podaj dokładne wymiary i ile możesz wydać kasy na starcie

lub

zbieraj po woli przez pewień czas osprzęt niech to potrwa pare miechów nawet ,ale za to bedzię GITARA i na spokojnie wszystko kupisz

bez ciśnieni bo już chce mieć - w morskim

Morskie - Cierpliwość :)

Tanio+Pośpiech=Porażka. - potem lament że tyle kasy poszło w kosz :(

sam pierwszy zbiornik składałem pare miechów :)

w jednym kupiłem szkło w miedzy czasie zrobiłem szafkę ,

w drugim miesiącu kupiłem pienidło i zrobiłem sump

potem obieg ,cyrkulacje w miedzy czasie korona + światło i na spokojnie wszystko

jak już miałem cały osprzęt włącznie z osmozą

zaczołem zbierać na sól,skałe i żwirek i tak po prawie ponad 6 miechach odpaliłem akwa na spokojnego

a było to łade pare lat temu

ale nic na siłę i tak cały czas

ale jak sam cały czas chesz tanio to lepiej sie nas nie pytaj tylko

kup co chcesz ,odpal akwa i zobaczysz jak to jest

acha,

odpieniacz- to serce systemu - tu nie oszczędzamy :)

spoko uparłeś sie na jakis model - ale wejdzie do sumpa ?

jaki bedzie sump

ile.bedzie miała wys. szafka ?

ile ma wys. odpieniacz + miejce na sciągniecie kubka - takie małe nic znaczące szczegóły

na które mamy pisać - jak nic nie wiemy :(

pozdrawiam

Edytowane przez AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium ma wymiary dł 100cm szer 40 cm i wys 45 :) szafka jeszcze nie wiem jaka ale na pewna z 60/70 cm wysokości bo chcę w jysku kupić szafke a nie robić czy coś w tym stylu sump miał mieć 50 l ale niewiem jaki wymiar ;) już trochę o akwarystyce morskiej wiem ;) 8mc miełem kostke aqualela nano reef 30 i teraz mnie zlinczujecie mam tam 4 ryby: 2 błazny i piżamka i garbik /tak wiem że za dużo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż - fajnie ,że chcesz większe ,ale bazując na swoich doświadczeniach powinieneś wiedzieć , że za tanio się nie uda, a dwa skoro masz tendencję do przerybiania to porządny odpieniacz będzie podstawą i żadne kompromisy się u Ciebie nie sprawdzą. Na 30l wpuściłeś 4 ryby, to na 180l pewnie wpuścisz min. 24 sztuki :D

Kartka papieru milimetrowego ,ołówek i do roboty - wymiary ,żeby się zgadzały i wtedy sam zobaczysz czy wszystko się zmieści i jak to poukładać. Sump musi być taki ,żeby raz zmieścić wszystko, dwa żeby przyjął wodę w razie awarii ,a trzy ,żeby można było w miarę swobodnie w nim pogmerać - np. wyjąć kubek ,odpieniacz do mycia ,pompę.

Jeszcze kwestia tej szafki - nie znam tego sklepu i pytanie z czego ta szafka jest zrobiona, jak z odprowadzaniem wilgoci z szafki ,czy utrzyma ciężar i nie wypaczy się od wody i kg. - masz takie dane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

\napewno nie będzie 24 ryb do jyska się dopiero się przejde i sie popytam a szafka raczej ze sklejki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomnij o tej szafce.... No chyba że chcesz mieć całą wodę z akwa na podłodze. Taka szafka nie jest przeznaczona żeby można było postawić ciężar blisko 200kg a i od wilgo ci sie pewnie rozklei. Posłuchaj co chłopaki piszą a na pewno będziesz zadowolony i nie przepłacisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam u siebie stelaż drewniany. I nie jest robiony z zapałek :D Są kantówki 5x5cm i cały stelaż okręcony płytą MDF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha a ty masz taki sam litraż jak mój? jakie tam ryby masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no mam :D tu wszystko co mam :D

180L 100x40x45h + sump 54L.  2xJVP 102.  Grzałka 150W.  Obieg 2000l/h Atman. Oświetlenie 4x39W(3xBluePlus, Aquablue Special). Odpieniacz DIY na Aquael 2000l/h mesh,  Sól KENT,  LS 23kg, LR 18Kg

Korale: Pavona, Poccilopora, Capnella, Clavularia, Briareum, Xenia, Seriatopora caliendrum, Caulastrea curvata, Dwie Eyphylie, Sarco, Discosoma, Sinularia, Zoanthusy, Gorgonia, stylophora, seriatopora hystrix,calendarium, ukwiał piaskowy, rhodactis, Acanthastrea hemprichii.

Ryby: 2x Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus. Synchiropus splendidus, Picitichromis paccagnellae.
Krewetka czyszcząca,  turbo, Nassariusy, Tectus fenestratus,  calcinus elegans, Jeżowiec mespilia globulus, calcinus laevimanus, Salarias fasciatus, Acreichthys tomentosus, Valenciennea puellaris.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znacie kogoś kto mógłby zrobić mi odpieniacz za 500zl? (chce tanio to zrobić bo mój portfel gruby nie jest mam 12lat dlatego chcę to tanio załóżyć tak mam 12 lat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na targowisku za 500 na pewno znajdziesz porządny sprzęt. Hmmm na tym forum niestety nie kojarzę kogoś kto robi odpieńki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A koszty utrzymania kto będzie ponosił,bo Ty raczej dochodu nie masz zadnego.

A bez regularnego dofinansowywania ,akwa czeka zagłada.

ps;jestes w wieku mojej córki,jakos cięzko mi sobie wyobrazić moją córke zajmującą się akwarium morskim.(dużo wiedzy do opanowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi