Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2014 Witam wszystkich, jest wielki problem, mianowicie mam nowe akwarium firmy sera, 130 litrów na ledach, zalane było 05.06.2014, czyli ma 2 tygodnie i 3 dni. Żywa skała 17 kg , dodana dzień po zalaniu zbiornika, piasek 10 kg, siporax 2,5 litra. Parametry na dziś: temperatura 25, zasolenie 1,023, No2- 0 , No3- 10 , NH4/NH3- 0 , Po4- 0,2 ( cztery dni temu było 0,25 ) , pH-8,5. Czyli wszystko normalnie, akwarium jest za młode na ryby. Ale 2 dni temu dostałem kraba i 4 krewetki Wundermani, jedna padła, a druga nie ma czterech nóg bo wyrwała jej krewetka czyszcząca, po czym zabiła mi drugą czyszczącą. Byłem w szoku bo ponoć są spokojne i towarzyskie, wcześniej były w podobnym zbiorniku razem i było OK. I wczoraj wieczorem dostałem 2 nemo ok 1,5-2 cm Najpierw ze wszystkich prezentów byłem bardzo zadowolony, puki nie przypomniałem sobie o moich parametrach wody. Boje się, że wszystko padnie, a dziś niedziela więc nic nie kupię by zbijać Po4 lub No3. Ryby i krewetki dostałem, bo znajomej pękło akwarium i wszystko było jakieś 3-4 dni bez filtracji a poziom wody 20 cm, zamiast komuś dać co ma doświadczenie w akwarystyce morskiej, przyniosła mi. Krewetki czują się dobrze chętnie jedzą, nemo jest trochę ospałe, je ale sporo wolniej pływa niż jak je wcześniej widziałem u znajomej. Normalnie najpierw w planach miałem pierwsze kupić kraby i ślimaki tak po 3 tygodniach jak by było wszystko ok, a po miesiącu lub dwóch jakieś korale, a tu BUM prezent świetny, ale nie trafiony w czasie. Więc moje pytanie brzmi co robić, podmiana wody odpada bo solanka była by za świeża i w niedziele się nic nie kupi. Może jutro z rana jeśli, nie padną Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2014 Jeśli nie masz amoniaku i przeprowadziłeś prawidłową aklimatyzację to nic im nie powinno się stać. No3 i Po4 nie są tragiczne. Powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2014 Wielkie dzięki uspokoiłeś mnie, wczoraj jak wpuszczałem nemo to jedna rybka kładła się na boki jak była w worku, aklimatyzacja metodą kropelkową trwała około jednej godziny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2014 Pisząc o prawidłowej aklimatyzacji miałem na myśli czas bliżej nie określony. Wynika to z parametrów wody w zbiorniku z którego były rybki i Twojego. Im dłużej tym lepiej. Bardzo istotne jest zasolenie i Kh. Rybki są na te parametry bardzo wrażliwe. Krewetki też wymagają długiej nawet kilku godzinnej aklimatyzacji. Po zbyt krótkiej nie dożywają nawet kontaktu z dnem akwarium. Teraz browarek w rękę i obserwuj. Żadnych gwałtownych ruchów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2014 Z jednym nemo był ten problem, że po przywiezieniu do mnie leżał na boku i prawie się nie ruszał. Pewnie z tego względu, że kilka dni były w tym pękniętym akwarium. A tam ze względu na niski poziom wody osprzęt akwa był wyłączony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach