nosens 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2014 (edytowane) Witam, Chciałem pokazać Wam moje pierwsze morskie akwarium. Akwarium: 35x45x35 z czego 10 cm to panel filtracyjny (przód boki OW) Oświetlenie: Dennerle 36 W Odpieniacz: Hydor Slim Skim Nano Ogrzewanie: Hydor Jager 100 W Cyrkulacja: Hydor Koralia Nano 900 ( wcześniej była Tunze 6015 ale okazała się za silna ) + obiegówka Hydor Nano Pico 1000 Dolewka: Aquatrend Levelautomatic V2 Media filtracyjne: 2 litry siporax, purigen, phos guard, silikatex, wata perlonowa Chłodzenie: Wentylator BOYU FS 120 sterowany odwróconym RT2 Podłoże: Nature's Ocean Bio-Activ Live Samoa Pink 4,54kg Skała: Żywa skała 4 kg Bakterie: Biodigest i Pure Marine Sól: Kent Marine Akwarium wystartowało 1.04.2014 , zasolenie mierzyłem spławikiem. Pierwsze testy wykonane 23.04.2014 pokazały: KH 14,7 NO3 0,5 NO2 0,01 Mg 1950 Ca 730 PO4 0,88 Hanka Zasolenie 1,032 OMG! Okazało się że mierzyłem zasolenie nie w tych jednostkach co trzeba, i dodatkowo spławik przekłamywał o 2 kreski. Po wykalibrowaniu spławika w okolicznym sklepie zbiłem zasolenie do 1,024 i do tej pory takie zasolenie utrzymuje. Dnia 8.05.2014 kolejne testy: KH 9,9 NO3 0 NO2 0 Mg 1550 Ca 580 PO4 0,03 Hanka Zasolenie 1,024 Do zbiornika trafia pierwsze życie (dzięki Jacula), Capnella i Zoa. Akwarium dalej dojrzewa bez większych niespodzianek. W między czasie do akwarium trafia coraz więcej szczepek miękasów i LPSów. Następny pomiar 16.05.2014 KH 4,5 NO3 1 NO2 0,01 Mg 1410 Ca 560 PO4 0 Hanka Zasolenie 1,024 Zaczynam podawać NaHCO3 w celu podniesienia KH, powoli po 10 ml. Do akwarium trafia pierwsza fauna w postaci ekipy czyszczącej. Ślimaki Tectus, Turbo, Astralium, Nasarius, Strombus a także krewetka czyszcząca oraz kraby Mitrax oraz Clibanariusy. Kolejny pomiar dzień po podmiance (10% co tydzień) 16.05.2014 KH 8 NO3 1 NO2 0,01 Mg 1410 Ca 560 PO4 0 Hanka Zasolenie 1,024 Jutro jadę po rybki, myślałem o dwóch małych błaznach. Szczepki na dzień dzisiejszy zmieniły położenie, pokleilem je miliputem do skały. Niebawem wstawię lepsze fotki. Pozdrawiam Kuba Edytowane 19 Czerwiec 2014 przez nosens Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2014 Powiem Ci ,że całkiem przyjemnie to wygląda - na początku myślałem ,że jest dużo większe Jeśli nie przesadzisz z rybami będzie ok - dwa małe błazny będą dobrze wyglądały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartt85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2014 Jest super, nie mogę się doczekać kiedy u siebie jakieś korale zobaczę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2014 fajnie, tylko poodlamuj podstawki bo psuja widok caloksztaltu bialo.... dosyc )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2014 (edytowane) A dzieki dzieki:) Niestety podstawki juz przyklejone miliputem do skaly, no ale dajmy im czas chyba kiedys zarosna. Pare korali zmienilo swoje polozenie, euphylia poszla na gore i dopiero teraz ladnie puchnie. Lampka dennerele to 50B/50W, faktycznie troche bialo ale z nia nie da sie nic zrobic. W tygodniu przychodzi nowa lampa do wiekszego zbiornika. Skrece ja na min i bedzie swiecic narazie nad tym maluchem. Dzis do akwarium trafily pierwsze rybki, dwa malutkie blazny, od razy zajely rhodactisa. Pozdrawiam Edytowane 20 Czerwiec 2014 przez nosens Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Czerwiec 2014 Napisz proszę jak masz zrobiony panel.Chodzi mi o rozmiar poszczególnych komór i wysokośc szyb w przegrodach. Będę zakładał akwarium podobnych rozmiarów i chciałbym je zaprojektować tak, aby było funkcjionalnie i cicho,zeby woda zbytnio nie hałasowała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nosens 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Czerwiec 2014 (edytowane) Napisz proszę jak masz zrobiony panel.Chodzi mi o rozmiar poszczególnych komór i wysokośc szyb w przegrodach. Będę zakładał akwarium podobnych rozmiarów i chciałbym je zaprojektować tak, aby było funkcjionalnie i cicho,zeby woda zbytnio nie hałasowała. Myślę że rysunki bardziej Ci pomogą. Ostatnią komore zrobiłem tylko większą o 2 cm, kosztem przedostatniej. Łatwiej się grzebie przy obiegówce. 1 komora to siporax i wata perlonowa oraz inne media 2 komora odpieniacz 3 komora grzalka i media 4 komora obiegówka i czujnik od dolewki Tylko pamiętaj pierw kup sprzęt i pod niego rób panel. Edytowane 22 Czerwiec 2014 przez nosens Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach