Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem pokazać Wam moje pierwsze morskie akwarium.

sxy70x.jpg

15ri1cm.jpg

2eqe4ie.jpg

Akwarium: 35x45x35 z czego 10 cm to panel filtracyjny (przód boki OW)

Oświetlenie: Dennerle 36 W

Odpieniacz: Hydor Slim Skim Nano

Ogrzewanie: Hydor Jager 100 W

Cyrkulacja: Hydor Koralia Nano 900 ( wcześniej była Tunze 6015 ale okazała się za silna ) + obiegówka Hydor Nano Pico 1000

Dolewka: Aquatrend Levelautomatic V2

Media filtracyjne: 2 litry siporax, purigen, phos guard, silikatex, wata perlonowa

Chłodzenie: Wentylator BOYU FS 120 sterowany odwróconym RT2

Podłoże: Nature's Ocean Bio-Activ Live Samoa Pink 4,54kg

Skała: Żywa skała 4 kg

Bakterie: Biodigest i Pure Marine

Sól: Kent Marine

Akwarium wystartowało 1.04.2014 , zasolenie mierzyłem spławikiem. Pierwsze testy wykonane 23.04.2014 pokazały:

KH 14,7

NO3 0,5

NO2 0,01

Mg 1950

Ca 730

PO4 0,88 Hanka

Zasolenie 1,032 OMG! Okazało się że mierzyłem zasolenie nie w tych jednostkach co trzeba, i dodatkowo spławik przekłamywał o 2 kreski. Po wykalibrowaniu spławika w okolicznym sklepie zbiłem zasolenie do 1,024 i do tej pory takie zasolenie utrzymuje.

Dnia 8.05.2014 kolejne testy:

KH 9,9

NO3 0

NO2 0

Mg 1550

Ca 580

PO4 0,03 Hanka

Zasolenie 1,024

Do zbiornika trafia pierwsze życie (dzięki Jacula), Capnella i Zoa. Akwarium dalej dojrzewa bez większych niespodzianek. W między czasie do akwarium trafia coraz więcej szczepek miękasów i LPSów.

Następny pomiar 16.05.2014

KH 4,5

NO3 1

NO2 0,01

Mg 1410

Ca 560

PO4 0 Hanka

Zasolenie 1,024

Zaczynam podawać NaHCO3 w celu podniesienia KH, powoli po 10 ml. Do akwarium trafia pierwsza fauna w postaci ekipy czyszczącej. Ślimaki Tectus, Turbo, Astralium, Nasarius, Strombus a także krewetka czyszcząca oraz kraby Mitrax oraz Clibanariusy.

Kolejny pomiar dzień po podmiance (10% co tydzień) 16.05.2014

KH 8

NO3 1

NO2 0,01

Mg 1410

Ca 560

PO4 0 Hanka

Zasolenie 1,024

Jutro jadę po rybki, myślałem o dwóch małych błaznach. Szczepki na dzień dzisiejszy zmieniły położenie, pokleilem je miliputem do skały. Niebawem wstawię lepsze fotki.

Pozdrawiam

Kuba

Edytowane przez nosens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci ,że całkiem przyjemnie to wygląda - na początku myślałem ,że jest dużo większe :)

Jeśli nie przesadzisz z rybami będzie ok - dwa małe błazny będą dobrze wyglądały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest super, nie mogę się doczekać kiedy u siebie jakieś korale zobaczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, tylko poodlamuj podstawki bo psuja widok caloksztaltu :)

bialo.... dosyc :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dzieki dzieki:) Niestety podstawki juz przyklejone miliputem do skaly, no ale dajmy im czas chyba kiedys zarosna. Pare korali zmienilo swoje polozenie, euphylia poszla na gore i dopiero teraz ladnie puchnie. Lampka dennerele to 50B/50W, faktycznie troche bialo ale z nia nie da sie nic zrobic. W tygodniu przychodzi nowa lampa do wiekszego zbiornika. Skrece ja na min i bedzie swiecic narazie nad tym maluchem. Dzis do akwarium trafily pierwsze rybki, dwa malutkie blazny, od razy zajely rhodactisa.

Pozdrawiam

Edytowane przez nosens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz proszę jak masz zrobiony panel.Chodzi mi o rozmiar poszczególnych komór i wysokośc szyb w przegrodach.

Będę zakładał akwarium podobnych rozmiarów i chciałbym je zaprojektować tak, aby było funkcjionalnie i cicho,zeby woda zbytnio nie hałasowała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz proszę jak masz zrobiony panel.Chodzi mi o rozmiar poszczególnych komór i wysokośc szyb w przegrodach.

Będę zakładał akwarium podobnych rozmiarów i chciałbym je zaprojektować tak, aby było funkcjionalnie i cicho,zeby woda zbytnio nie hałasowała.

Myślę że rysunki bardziej Ci pomogą. Ostatnią komore zrobiłem tylko większą o 2 cm, kosztem przedostatniej. Łatwiej się grzebie przy obiegówce.

2wlvg2g.jpg

2mr7jp2.jpg

1 komora to siporax i wata perlonowa oraz inne media

2 komora odpieniacz

3 komora grzalka i media

4 komora obiegówka i czujnik od dolewki

Tylko pamiętaj pierw kup sprzęt i pod niego rób panel.

Edytowane przez nosens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi