smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2009 Od razu zaznaczam że to tylko domowa zabawa która była efektem "potrzeby chwili" czyli... jak będąc na tygodniowym urlopie w domu wykonałem 2 odpieniacze :-) Jak pewnie część wie, planuje odpalić małe non-foto - w związku z tym stwierdziłem iż czas wykonać odpieniacz który da wsparcie w utrzymaniu odpowiedniej jakości wody dla moich korali. Na pierwszy ogień poszedł odpieniacz MCE600 firmy Deltec, na podstawie fotek z netu zrobiłem swoją wierną kopie ale.. zmniejszoną do wymaganych rozmiarów, dodatkowo zrobiłem własną zwężkę do zasysania powietrza oraz wirnik needle wheel dla mojej MJ1000. Po odpaleniu maszyny ku zaskoczeniu okazało się że całkiem zacnie pieni :-) Jednak doszedłem do wniosku że dość duży ten odpieniacz jak na akwarium 25L :-) ( sam odpieniek bierze ponad 5l ) i postanowiłem przerobić jeszcze wysłużonego miniflotora pozbywając się kostki na rzecz pompy. To zmusiło mnie do jego całkowitej przeróbki... O to fotki, może się komuś przyda... a o to cała galeria z budowy odpieniaczy... http://picasaweb.google.pl/smithpl2000/OdpieniaczeDIY?feat=directlink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2009 Kopia (Deltec'a)MCE600 całkiem, całkiem, wrzuć fotki jak pieni. Nie rozumiem tylko co daje Ci przeróbka Miniflotora na pompe... ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Luty 2009 musiałem go mocno skrucić a co za tym idzie na kostce by nie pienił.... na pompie jest brak potrzeby wymiany kostki i... po przeróbce wirnika lepsze bąbelki niż na kostce :-) co do MCE... podeśle fotki, ale w sumie to kopia więc nie powinno się róznić od oryginału. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nikel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 smithpl -Jaką pompkę polecasz do przerobionego miniflotora? MJ 1000 to będzie chyba za dużo? Jak myślisz, czy środkowa rura jest konieczna czy może wywalić ją? Przy kostce jest mniejszy ruch wody oraz jest mniej bąbelków ale bąbelki mają wydłużony kontakt z wodą przez zastosowanie dwóch rur. Jak możesz, daj zdjęcie przerobionego wirnika. Mało kto pisze w morskich działach DIY, większość woli kupić sprawdzony sprzęt, ale niektórzy maja mają mało miejsca w panelach, nieraz mają kupę niepotrzebnego sprzętu na którym można pomajsterkować i przy okazji poprawić parametry wody. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 pogonilem go Maxi-Jet MJ 250 z wlasniej predukcji wirnikiem :-) ale teraz raczej wzialbym 500'ke. Wirnik ponacinalem mu lopatki ktore wygladaja teraz jak grzebyczki, kombinowalem tez z dodaniem mesh'a ale ... nie widzialem zbut duzo zalec. Moim zdaniem glownym problemem jest MEGA DUZA ilosc bardzo drobnej ilosci babelkow w porownaniu do kostki i co za tym idzie duzo babelkowej wody wraza w uklad zbiornika, trzeba pamietac aby na wylocie byla gabka i jakas komora - w sumie do konca nie wpadlem na pomysl jak pozbyc sie tych babelkow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach