Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2009 Dzisiaj otrzymałem telefon od Pani ktora zajmuje sie moim dzieckiem, że wybiło koraki i cały dom jest w wodzie. Pomyślałem, że to niemożliwe bo mam zamontowany zawór zwrotny kulowy! Wiec nic sie nie mogło stać, chyba, że rurka od wody RO wypadła i woda napełnia dom:) Niestety jak sie okazało zawór nie opadł i woda przelała sie z sumpa na podłoge. Na szczeście tylko jeden pokój do remontu Ale woda z akwa ubyła na tyle, że kilka korali było bez wody około 1,5h no i teraz juz widac że kilka padnie Poki co napełniam zbiornik na dolanie wody, zobaczymy co będzie za kilka dni, najgorsze, że wyjezdzam na tydzień... Wniosek z tego taki, że oprócz zaworu trzeba wiercić dziurki Tylko po co wtedy zawór:)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad B 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Luty 2009 Dany zobacz ile syfu sie odkłada w wężach czy rurach , po pewnym czasie pracy systemu , taki zwrotny może najzyczajniej w swiecie się zablokować , a dziurka wywiercona to niemal że pewniak , licho nie śpi niestety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Luty 2009 Cześć To nie był najlepszy pomysł z tym zaworem zwrotnym wystarczy jakiś mały glonik a zawór nie będzie w 100% szczelny i nieszczęście gotowe;. Jest jeszcze jedna wada takiego rozwiązania,spada wydajność pompy obiegowej! Ja bym wywalił ten zawór i zrobił dziurkę (trzeba ja tez czasami przeczyścić) Pozdrawiam i życzę powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2009 Wydajnosc nie spada masz niestety bledne wiadomosci (patrz zastosowanie w akwarystyce) Wydajnosc ulega zmianie dopiero przy bardzo duzych przeplywach mowimy tu o okolo 4000 l/min zmienia sie tez przy duzych temperaturach oraz podnoszeniu cieczy na duze wysokosci W akwarystyce spadek wydajnosci bedzie niezauwazalny my jednak nie operujemy takimi litrazami Spadek wydatku bedzie tez zauwazalny przy malym litrazu i podnoszeniu na duze wysokosci Dla zaworu 20mm roznica miedzy 1m a 10 m to okolo 20% strat Roznica miedzy 1m a 1,5m dla tego zaworu praktycznie w tabeli trudna do okreslenia Inna sprawa wszystko tez bedzie zalezec od budowy takiego zaworu ( kazda firma stosuje swoje rozwiazania ) Zreszta instalacj powinna byc odpowiednio dobrana do wielkosci pompy Wieksze straty uzyskujemy zakladajac zwykle kolanka 90* w ukladzie Zastosowanie kolanek lukowych zwiekszylo by wydajnosc pompy ale o tym oczywiscie nikt nie wspmni :shocked: Samo zaciecie takiego zaworu jest malo prawdopodobne bardziej zawor ten niedomknie sie gdy cos podejdzie pod powierzchnie uszczeniajaca Sa tez zawory zwrotne kulowe ale te niestety kosztuja cos o 150 % drozej Zebyscie nie mysleli ze bronie tych zaworow Sam zawsze ich uzywalem i bede nadal je zakladal Osobiscie nigdy nie przytrafila mi sie przygoda z niedomknieciem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach