Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Kwiecień 2014 (edytowane) czas na kolejną próbę zmierzenia się z akwarystyką morską tym razem ostrożniej i z mniejszym rozmachem zbiornik 80 na 60 na 50 opti oświetlany GHL Mitras LX 6100 odpieniany Deltec MCE 400 na razie stoi tylko szkło, jutro ruszam dalej Edytowane 10 Kwiecień 2014 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2014 czesc znow bedzie ciekawie powodzenia pozdro! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2014 dzień 6 życia nowego baniaka skała i piasek całkowicie sterylna, wyszły tylko dwa małe małże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 według mnie trochę za dużo tego piasku ale może masz to jakoś przemyślane i tak ma byc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 tak ma być, to taki filtr piaskowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 Trochę czytałem o tym filtrze piaskowym inaczej chyba DSB się to nazywa. I z tego co wyczytalem to grubosc warstwy piachu powinna mieć min 7 cm by spelnialo swoje zadanie. A ile Ty masz grubosci? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 ok 10 cm, czasami trochę mniej, z mojego doświadczenia wynika że czym więcej piasku tym stabilniejszy zbiornik zresztą tak to działa w morzu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 No widzisz czyli elegancko:) Czytałem, że na DSB pieknie akwaria sie chowają. Bede śledził wątek - powodzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 problem może wyniknąć jeśli na dojrzałe piaskowe złoże upadnie np cyrkulator na razie zbiornik dojrzewa sobie, mam trochę mętną wodę nie wiadomo dlaczego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 No ponoc trzeba potem uwazac by w piasku nie ingerować. A co do metnosci to wegla uzyj i bedzie po klopocie. No chyba, ze go masz juz to wtedy nie wiem dlaczego ta metnosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 to węgiel właśnie wywołał problem, zaczęło się gdy go dodałem do systemu cała woda wzięta jest z dojrzałego zbiornika na kamieniach i myślę że bakterie potraktowały węgiel jak złoże woda zrobiła się brązowa, dopiero po wyjęciu węgla się poprawia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Maj 2014 Niestety laik ze mnie hehe Myslalem, ze wegiel to lek na cale zlo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kicajec 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2014 a plukales wegiel? nie wiem jak sie to u ciebie sprawdzi te dsb w akwa ? ja jeszcze planuje dokupic cos do kopania a juz mam rozgwiazde 2 babylonie i 3 strombusy bez nich piasek robil mi sie taki bury a mam go maxymalnie usypane do 3 cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Maj 2014 wiesz, zbiornik ma dopiero prawie miesiąc i tak udało mi się nie mieć do tej pory żadnych ryb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2014 mija dokładnie miesiąc od zalania zbiornika zdjęć nie wstawiam bo dysponuje tylko srajfonem a tego aparat strasznie kłuci się z światłem ledowym latają takie pasy i niewiele widać parametry dobra, PO2 i NO3 niewykrywalne, przynajmniej testami saliferta, mam też mają hanke i też zero woda niestety mętna w zbiorniku mieszają 3 kraby, mała armia ślimaków i parę miękasów jeszcze mam trochę zielonych trawek, myślę o pierwszych rybach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2014 Jaki wsypałeś piasek suchy czy żywy ? tak samo skała ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Maj 2014 piasek żywy, skała też ale taka "od pół roku leżymy w sklepie" cała woda z dojrzałego zbiornika na kamieniach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Maj 2014 mając dość brązowej wody zaatakowałem temat chemicleanemten ruch przy wiszącym na krawędzi akwarium odpieniaczu dostarczyło to mi i podłodze za akwarium niezapomnianych przeżyćale gdy bombelkoza minęła woda klarowna, pełen sukcestak wygląda miesiąc i 4 dni po starciekupiłem ukwiała dla błaznów, zupełnie go ignorująpo za tym ukwiał wcale się nie skurczył w transporcie, co więcej chyba nie przykleił się do skały, przy falowaniu widzę jego stopęmam nadzieje że błazny go zauważą, bo jak nie to po co mi onmój srajfon zupełnie nie łapie barw, nie wiem dlaczego, ktoś ma doświadczenie w fotografowaniu zbiorników oświetlanych ledami? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach