Skocz do zawartości
Gekoon

Nowe akwa nie wiele większe od poprzedniego

Rekomendowane odpowiedzi

po około 6/7 miesiącach zabawy z kostką aquaela postanowiłem kupić większe akwa ale nie 100 czy 200 l tylko 54l ponieważ mam bardzo ograniczony budżet (Wiek  :( ) oświetlenie już mam będzie 0.9 w na l powinno wystarczyć dla korali? czy musi być sump? albo panel? czy może być kaskada aquaela fzn3? czy inny?i ile pomp cyrkulacyjnych 1 czy 2 i ile l na h?czy takie akwa może być czy http://www.aquario.pl/akwaria-profilowane/283-akwarium-proste-60x30x30-54l.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostra przesiadka :)

planujesz komin czy pudełko przelewowe

to jest taka wielkość że chyba panel będzie najlepszy i najtańszy i będziesz musiał przepompowywać wodę z sumpa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim litrażu spokojnie wystarczy kaskada i jakiś cyrkulator.

Jeśli nie przeciążysz systemu będzie spokojnie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim litrażu spokojnie wystarczy kaskada i jakiś cyrkulator.

Jeśli nie przeciążysz systemu będzie spokojnie działać.

aha Dzięki a jak mocne pompki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaknajmniejsze by ci miejsca mało zajęły i burzy w akwarium nie zrobiły. Ja bym się zastanowił czy wogóle z cyrkulatora nie zrezygnować przy tym litrażu. Jeśli będzie dobra kaskada to może ona zapewnić wystarczający ruch wody.

Edytowane przez radiesteta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaknajmniejsze by ci miejsca mało zajęły i burzy w akwarium nie zrobiły. Ja bym się zastanowił czy wogóle z cyrkulatora nie zrezygnować.

a do kostki 30 l moze być 2000l h? albo jak zrobić żeby taka pompka słabiej działała? w sensie mniej l na h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl czy nie zrezygnować z cyrkulatora.

ale w 54l czy w 30 l? po mi korale padają więc chyba  potrzebuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dasz duży filtr i odpowiedngo pokierujesz jego odpływ to mogłoby to wystarczyć, ale jeśli masz obawy To kup najmniejszy cyrkulator. Taki < 1000 wystarczy. Tyle że ten sprzęt często nie jest tani sz stosunku do innych.

http://www.aquario.pl/pompy-akwarystyczne/1097-hydor-koralia-1600.html

Możesz też kupić jakąś pompę obiegowa byle małą i ona może robić jako cyrkulator.

Edytowane przez radiesteta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dasz duży filtr i odpowiedngo pokierujesz jego odpływ to mogłoby to wystarczyć, ale jeśli masz obawy To kup najmniejszy cyrkulator. Taki < 1000 wystarczy. Tyle że ten sprzęt często nie jest tani sz stosunku do innych.

no właśnie taki 100 zł kosztuje a taki 2000l na h 50 zł a mam baaaaaardzo budżet ograniczony więc co zrobić żeby ten cyrkulator był troche słabszy????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź JVP 110 taniocha i dobre używam i jestem zadowolony 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

weź JVP 110 taniocha i dobre używam i jestem zadowolony 

wiem wlaśnie ale to chyba 2000 l na h :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze zapytam trochę inaczej czy naprawdę taka przesiadka ma sens dla Ciebie ? Bo może warto trochę poczekać i jak już to się do 100l akwarium przenieść? Jego koszty aż tak dużo większe nie są a już możliwości to owszem tak. I takie akwaria nie zajmują aż tak wiele miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jeszcze zapytam trochę inaczej czy naprawdę taka przesiadka ma sens dla Ciebie ? Bo może warto trochę poczekać i jak już to się do 100l akwarium przenieść? Jego koszty aż tak dużo większe nie są a już możliwości to owszem tak. I takie akwaria nie zajmują aż tak wiele miejsca.

wiem i tak postanowiłem a czy 2000l na h to nie za dużo do 30 l?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mowa o wartościach to często spotka się obj akwarium x 25-30 ale trzeba tez patrzec by nie było burzy w zbiorniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mowa o wartościach to często spotka się obj akwarium x 25-30 ale trzeba tez patrzec by nie było burzy w zbiorniku

bo 2000l na h to najtańszy i naj słabszy cyrkulator więc jak go osłabić???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo 2000l na h to najtańszy i naj słabszy cyrkulator więc jak go osłabić???

Prawdopodobnie wystarczy potencjometr do regulacji napięcia. Jednak jego wartość trzeba odpowiednio dobrac lub zakupić taki układ. Na twoim mojescu poszukałbym czy ktos nie ma jakiejś uzywki sprzedać o odpowiedniej wartości bo osłabiane może niekorzstnie wpływac na jego trwalość. Teoretycznie mozna nawet przytkać wlot do cyrkulatora ale to takze moze powodowac szybsze jego zużycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie wystarczy potencjometr do regulacji napięcia. Jednak jego wartość trzeba odpowiednio dobrac lub zakupić taki układ. Na twoim mojescu poszukałbym czy ktos nie ma jakiejś uzywki sprzedać o odpowiedniej wartości bo osłabiane może niekorzstnie wpływac na jego trwalość. Teoretycznie mozna nawet przytkać wlot do cyrkulatora ale to takze moze powodowac szybsze jego zużycie.

a np. wata? owinonc wata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi