Skocz do zawartości
r_33

30 Litrów - Radom

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przez takie fajne baniaczki akwarystyka morska dostaje małego ale dostaje.... kopa. Niech ludzie wiedzą, że małe też można mieć a jak wiadomo mała infekcja zapewne po czasie skończy się poważną dużą chorobą morską :banana: Wiem po sobie... miało być mało coś koło 45x30x40 a wyszło 60x40x40 ale pewnie kwestia czasu jak zmontuję coś większego :crazy: Lampa już jest... jak braknie to się moduł czy dwa dokupi i będzie jak znalazł  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

To już ponad pół roku działania mojego malutkiego akwarium:)

Jak na razie ogólnie wszystko ok. Korale, krewetka, ryby, krabik, ślimak i reszta żyją i mają się chyba dobrze.

Przez te pierwsze pół roku oczywiście i zanotowałem małe straty. Były to - malutki kawałek jakiegoś korala twardego, xenia, która to po pierwszej podmianie wody po remoncie padła - zniknęła dosłownie w jeden tydzień. Zniknęły również czerwone zoaski ale tutaj to raczej moja wina bo je po prostu zgniotłem, aż wypuściły jakąś ciemną ciecz. To na tyle strat.

Co do korali twardych to póki co żyją i polipują. Montipora odkąd przyniosłem ją od Darka nie zmieniła się jakoś czy na dobre czy na złe. Pavony to na prawdę muszą być wytrzymałymi twardzielami, bo to co przeszły one u mnie i nadal żyją - to musi coś w tym być.

Na koniec pozostawiłem sobie seriatoporę też od Darka - na początku pobytu u mnie w akwarium wydawałoby się, że jakoś bieleje, ale po kilku tygodniach można zaobserwować zatrzymanie tego procesu a wręcz przeciwnie jakby znów ciemniała i posiadała coraz więcej polipów. Darek mi mówił, że ona powinna mieć taki odcień zieleni - a u mnie póki co to raczej taki kolor bliżej błękitnego czy jasnoo-niebieskiego. Tak czy siak według mnie seriatopora chyba rośnie.

Co do pozostałych zdjęć zbiornika umieszczę innym razem. Wszystko żyje a najbardziej jestem podekscytowany tym, że właśnie ta seriatopora chyba rośnie:) Oby tak dalej, bo chciałbym jeszcze jakiegoś twardziela do akwarium przygarnąć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja. Miałem chwilę czasu więc ..:)

Niestety niektóre korale lekko postresowane przez krewetkę. Jak tylko mnie zobaczy, myśli, że czas karmienia i drażni korale łażąc po nich.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie, miejsca brak, trzeba stawiać większe :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No miejsca już powoli brakuje. Niedługo trzeba zrobić przycinkę w szczególności grzybków i capnelli. Niedługo chciałbym dołożyć jakieś mniej wymagające twardziele.

Większego póki co akwarium nie będzie - to mi musi wystarczyć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super wygląda te Twoje akwarium ile masz tam litrów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super wygląda te Twoje akwarium ile masz tam litrów ?

Dzieki.

A co do pojemności to jak w tytule - czyli 30 litrów;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mam tyle samo litrów lecz u Ciebie to wygląda bajecznie  :ru: miałbym kilka pytań może udzielisz mi kilku rad  :crazy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wal śmiało hehe

Tylko co do mojej wiedzy o akwarystyce morskiej można polemizować:) Wszystko jest na czuja - nic nie mierze a jak nie mam wody RO do dolewek to leje taka do zelazek demineralizowana;)

Wiec czy warto naśladować? Wszystko na własną odpowiedzialność.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsze pytanko jak długo świecisz ,i czy coś masz w filtrach ? bo rozumiem odpieniacza nie posiadasz do tak małego akwarium.Ja w swoim mam kaskade za tylnią szybą i mam tylko gąbke i jakieś białe wałki (nie mam pojęcia co to )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świecę 12 godzin aktynika (od 10 - 22) i 8 godzin 10k ( 11-21).

W kaskadzie mam wlozone: phosguard, purigen, węgiel i ceramikę. Odpieniacza nie posiadam.

A te wałki co masz to chyba ceramika.

Pozdrawiam

Male sprostowanie swietlowka 10k swiece 10 godzin (11-21).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zamówie sobie to w polsce do kaskady ,i to masz warstwami w kaskadzie ? 

A powiedz mi czym kleisz korale lub małe szczepki do skał ?

Edytowane przez Walus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceramika na dnie a na niej w woreczkach lezy wegiel, phosguard i purigen.

Korale miekkie mocowalem przy pomocy igieł. Twarde bezposrednio do skaly na tzw wcisk hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a z glonami miałeś problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku oczywiście jak każdy chyba - przeżyłem etap dojrzewania. Po tym czasie nie ma większych problemów. Jedynie co to na szybach i piasku na przodzie pojawia się kilka dni po podmiance wody taki brązowawy nalot.

Edytowane przez r_33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

To już chyba 7 miesiąc z działania zbiornika.

Po ostatnim kryzysie, akwarium wychodzi na prostą - chyba:)

Wszystko powoli wraca do siebie.

Najwolniej do czasów świetności powraca montipora, która przez ok tydzień nie wypuszczała polipów (nawet zarosła glonem) ale po dwóch podmiankach wody zaczęła powoli znów je pokazywać. Oby do przodu nadal.

Seriatopora bez większych zmian - polipuje ale do zielonego nadal jej daleko hehe

Pavony to chyba najwytrwalsze korale u mnie:), bo po tym co u mnie przeszły nadal polipują i rosą to szacun dla nich (łamałem je sam już nie wiem ile razy)..

Pozostałe korale miękkie żyją i też wracają do siebie. A grzybki powoli zaczynają być plagą - wszędzie na skałach da się je zaobsrwować.

Ruróweczka też zyje jak i ryby kreweta i krabik:

A na koniec całość:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna aktualizacja. Nie wiem który to już tdzień ale chyba zbliżam się do 8 miesiąca.

Akwarium ciągle powraca do najlepszego stanu.

Twardziele żyją. Seriatopora nie zauważyłem by zanikała - chyba nawet powoli rośnie:

Montipora też wraca do żywych - znów szkielet korala obrasta polipami:

Pavonki też mają się dobrze:

Miękkasy tez rosną:

Zaginiona ricordea się odnalazła:

Krewetka aktywna i krabik też:

A tutaj jakieś chyba glony wapienne i gąbki:

I na koniec widok na całe akwarium:

A jeszcze kilka słów co do akwarium. Muszę się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami.

Otóż po tym jak jakiś czas temu zapomniałem dolewać wody i zasolenie wzrosło co wiązało się ze złym odbiorem przez korale i nie mając czasu jeździć po wode do sklepu akwarystcznego, zacząłem stosować wode z marketu. Zapewne to za krótki czas by zobaczyć co się będzie działo z akwarium, ale do tej pory idzie tylko do przodu.

Przestał się pojawiać ten paskudny nalot na piachu jak i na szybach (szybę muszę czyścić teraz co tydzień a nie jak wcześniej co 3 dni). Korale też całkiem dobrze póki co reagują na tę wodę. Pozostałe zwierzęta też wyglądają dobrze - więc ta woda marketowa chyba nie taka zła.

Zobaczymy co będzie się dziać za jakiś czas, nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka to konkretnie - ta woda z marketu ? Z ciekawości pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi