Troman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Luty 2009 Witam "Zalecane uzycie w akwarium z duza iloscia zwiazkow organicznych oraz w kawariach gdize ZEOvt uzywany jest poraz pierwszy. (zasiedlonych koralami) uzyj 1 litra ZEOvit na kazde 600litrow netto objetosci z wymiana co 6 - 8 tygodni. sugerowane dozowanie tak jak w przypadku ustabilizowanego zbiornika. Przeplyw przez medium powinien wynosic miedzy 200 a 240 litrow na godzine na litr wkladu przez pierwsze kilka tygodni." no i teraz jaki ma być przepływ jeśli będę stosował 0,2l złoża. A może jakieś propozycje , nie chcę coś na samym początku źle zrobić . Zbiornik 112l brutto balling pozdrawiam Troman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2009 Jak wiele w KZ zawyżone, na początek proponuję max 1L na 800L NETTO z przepływem ~100L i tak zostawić na pierwsze 4 tygodnie. Uwaga - powyższe stwierdzenie wysnuwam na podstawie własnego zbiornika, drugiego podejścia do ZEO i co ważniejsze zdecydowanie mądrzejszych ode mnie użytkowników ZEO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 Witam To i ja się dołączę. Kupiłem Zeofiltr firmy KZ rozmiar S (ten z magnesem) i dołączona jest do niego pompka AquaBee 1000l/h, czy należy przykręcić przepływ, czy też moc pompy jest dobrana do wielkości filtra (straty na przepływie) czy dadzą przepływ 400 l/h? Czy też trzeba regulować? I jak obliczyć to 400 l/h ?? Pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 Witam ... I jak obliczyć to 400 l/h ?? Pozdrawiam Łukasz Jednym ze sposobów może być podstawienie na wylocie pojemnika o znanej objętości i zmierzenie czasu w jakim się zapełni ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach