Skocz do zawartości
Troman

Szybkość przypływu przez złoże

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

"Zalecane uzycie w akwarium z duza iloscia zwiazkow organicznych oraz w kawariach gdize

ZEOvt uzywany jest poraz pierwszy. (zasiedlonych koralami)

uzyj 1 litra ZEOvit na kazde 600litrow netto objetosci z wymiana co 6 - 8 tygodni. sugerowane

dozowanie tak jak w przypadku ustabilizowanego zbiornika. Przeplyw przez medium powinien

wynosic miedzy 200 a 240 litrow na godzine na litr wkladu przez pierwsze kilka tygodni."

no i teraz jaki ma być przepływ jeśli będę stosował 0,2l złoża. A może jakieś propozycje , nie chcę coś na samym początku źle zrobić .

Zbiornik 112l brutto balling

pozdrawiam

Troman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiele w KZ zawyżone, na początek proponuję max 1L na 800L NETTO z przepływem ~100L i tak zostawić na pierwsze 4 tygodnie.

Uwaga - powyższe stwierdzenie wysnuwam na podstawie własnego zbiornika, drugiego podejścia do ZEO i co ważniejsze zdecydowanie mądrzejszych ode mnie użytkowników ZEO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam

To i ja się dołączę.

Kupiłem Zeofiltr firmy KZ rozmiar S (ten z magnesem) i dołączona jest do niego pompka AquaBee 1000l/h, czy należy przykręcić przepływ, czy też moc pompy jest dobrana do wielkości filtra (straty na przepływie) czy dadzą przepływ 400 l/h? Czy też trzeba regulować?

I jak obliczyć to 400 l/h ??

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

...

I jak obliczyć to 400 l/h ??

Pozdrawiam

Łukasz

Jednym ze sposobów może być podstawienie na wylocie pojemnika o znanej objętości i zmierzenie czasu w jakim się zapełni ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi