Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koleżanki i kolegów.

Znalazłem na youtube filmiki pokazujące jak założyć tanio akwarium morskie"

Cz. 1 

Cz. 2 

Cz. 3 

Doświadczenia praktycznego z solniczką jeszcze nie posiadam ale planuję założenie około 400L.

Jak narazie przeczytałem dwie książki i uważam, że te filmiki są jak najbardziej odpowiednie aby zachęcić ludzi do założenia akwarium morskiego.

Pozdrawiam i miłego oglądania.

P.S. ciekaw jestem jakie zdanie ma starszyzna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez doświadczenia w dwa dni napewno nie założysz w ten sposób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tragedia.....

to juz gosposie i sprzedawcy BEZ POJECIA biora sie za filmy instruktazowe odnosnie zakladania morskich akwariow......

powinno to byc prawnie karane

Lem kiedys powiedzial: "Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu."

i to sa swiete slowa......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z @Sushim,wiekszośc co pokazuje net to chłam.Hepatusy w 100l nanorafkach i inne babole są na porzadku dziennym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masakra chyba napiszę do YT o wykasowanie tego bo to tylko robi ludziom sieczkę w głowie !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm chciałbym zauważyć, że to akwarium jest zakładane na wodzie ze zbiornika z życiem i na żywym piasku ze zbiornika więc biologia już jakaś jest.

Do tego co znajduje się w baniaku to nie będę się kłócił ale czyż nie jest tak, że przed zakupem albo czytamy o danym zwierzęciu w internecie albo pytamy sprzedawcy?

Na koniec chciałem podkreślić, że filmy te mają na celu zachęcić ludzi do założenia akwarium morskiego i tylko pokazują jak to można zrobić małym kosztem.

Nie uważam, że są to filmy instruktażowe!!! jedynie poglądowe...

Nie wiem skąd od razu taka krytyka z Waszej strony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteśmy oboje z Bolesławca i powiem ci, że moje akwarium startuje według zasad ogólnie przyjętych i tak jak powinno być, ale popatrz na to z innej strony ktoś poogląda takie głupoty i potem zakłada tak jak ten gościu i nagle ups wszystko zdycha, pojawiają się plagi itp zraża się to akwarystyki a wszystko ląduje na sprzedam, alledrogo, czy tablicy. A chyba nie o to chodzi w naszym hobby. A jako film poglądowy to lepiej niech ktoś poczyta forum, zastanowi się i wtedy zakłada. W filmie pokazali, że to tanie hobby a wcale takie nie jest.

Edytowane przez Thorn76

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uważam, że są to filmy instruktażowe!!! jedynie poglądowe...

Nie wiem skąd od razu taka krytyka z Waszej strony?

Tego nawet nie da się określić jako poglądowe. Ludzie oglądają taki filmik i sobie myślą że tak się da a tu niestety nawet przy przełożeniu całego funkcjonującego na dobrym sprzęcie kilka lat baniaka np do większego potrafi zrobić się ,,ku ku" nie mówię, że zawsze ale się zdarza.

Morskie to zupełnie inna bajka lepiej słuchać rad osób które prowadzą swoje akwarium z dobrym efektem. Morskiego nie da się porównać do słodkiego, to nie np pyszczaki, że raz w miesiącu nakarmisz będziesz świecił byle jaką  żaróweczką a one i tak będą się mnożyły jak króliki.

Edytowane przez k_bad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok może za bardzo się "zachwyciłem" tym materiałem.

Swojego akwa i tak nie będę tak zakładał bo po pierwsze planuje ok 400L, a po drugie wiem, że na początek na sam sprzęt będe musiał wyłożyć jakieś 6k zl.

Chociaż wydaje mi się, że na takim sprzęcie jak na fimiku da się założyć nano rafe i mieć jakieś sukcesy. No chyba, że się mylę to mnie poprawcie.

Wiadoma sprawa, że aby założyć solniczkę trzeba posiadać jakąś wiedzę na start i cały czas czytać i poszerzać tę wiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe akwarium da się założyć na tym sprzęcie ale na pewno nie w ten sposób jak to przedstawiono na filmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe akwarium da się założyć na tym sprzęcie ale na pewno nie w ten sposób jak to przedstawiono na filmie.

Ja nie twierdziłem, że w taki sposób jak na filmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błażej jak Ci powiem jedno gratulacje na 400l i następnej solniczki u nas w mieście. Jest nas coraz więcej i będzie nam dużo łatwiej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Aleks ale to dopiero jakoś w lipcu :) trzeba troche tej kasy uzbierać.

No napewno będzie nam łatwiej i bedzie z kim przy piwku pogadac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Aleks ale to dopiero jakoś w lipcu :) trzeba troche tej kasy uzbierać.

No napewno będzie nam łatwiej i bedzie z kim przy piwku pogadac :)

hehe racja, no i będziesz miał dużo wody na początek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że budowanie akwarium morskiego typu low cost, powinno opierać się  na a możliwie małym litrażu dostosowanym do wydolności finansowej a nie na obniżaniu kosztów jego założenia, kosztem jakości sprzętu jak ma to często miejsce DIY, i chińskie produkty.

Żeby nie być goło słownym:

Każdy doświadczony, „dojrzały” morszczak zgodzi się że akwarium morskie generuje średni miesięczny rachunek o przeliczniku mniej więcej 1zł/1l, a nawet więcej.

Samo skompletowanie sprzętu to tylko kwestia czasu i właśnie wydajności portfela że tak to określę.

Niestety problem leży raczej gdzie indziej.

Według mnie zdecydowana część osób likwiduje akwarium właśnie przez ten fakt miesięcznego pożadnego obciążenia portfela. No bo przecież raczej nie dla tego że się znudziło.

Zdajesz sobie sprawę, żeby mieć takie 400L akwarium to miesięcznie będzie Ci konsekwentnie i bezlitośnie zasysać sporą część twojej wypłaty? Że każde zaniechanie będzie się pogłębiało z tygodnia na tygodnie i w konsekwencji doprowadzi do jeszcze większych wydatków?

Jeżeli jesteś aż tak majętny, że po opłaceniu wszystkich spraw związanych z zwyczajnym życiem (mieszkanie, samochód, szama, imprezy, kredyt, coś na wakacje) nadal zostaje Ci w kieszeni te kilka set złotych na opłatę za akwa plus coś ponad to, tak żeby nie spłukiwać się do samego zera, to jak najbardziej inwestuj w 400 nawet 800L.

Natomiast jeżeli te kilka set złotych miało by powodować, że musisz zrezygnować z wielu spraw to moim zdaniem mija się to z celem, bo przetrzymasz parę góra paręnaście miesięcy a potem doczekamy się kolejnej likwidacji.

Jeśli jednak stać Cię na akwarium w którym na które wydasz równowartość  samochodu to po co szukasz oszczędności?

Dużo lepsze jest zdanie sobie z tego sprawy zanim poniesie się koszta.

Zawsze można zacząć od 100-150L max i oparciu się o mało wymagająca obsadę, ale zadbanie o dobry – chociażby używany sprzęt, niż ładowanie się w litraż.

Ja sam do tego doszedłem i mówię to z autopsji lepiej mieć mniejsze ale cukierkowe niż wielkie i nie atrakcyjne, bo po co komu nie atrakcyjne akwarium za 400-500zł co miesiąc?

Pisze to żeby ostudzić Twój zapał, żebyś się nie przejechał.

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego ja nie zamierzam oszczędzać na sprzęcie do akwa i dlatego kupuje taki sprzęt, który będzie generował jak najmniejsze koszty.

Baniaka nie mam zamiaru oświetlać lampami T5 lub HQI tylko LED a to już duża oszczędność.

Poza tym rzuciłem fajki więc mam extra 500zł co miesiąc, które mogę wydać chociaż by na akwarium :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ledy to kiepski pomysł, btw to nie oświetlenie generuje takie duże koszta...

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi