krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Luty 2014 Witam Po analizie tamatu proszę o opinię co do pierwszego szkicu planowanego baniaka. podstawa 100x60 wysokość lustra wody 60 Akwarium usytuowane narożnie. Otwory 2x 32+25 (szkic komina do poprawki bo otwory są w zbyt małych odstępach) SUMP: przy h25 wody pojemność ok 70l, do tego dolewka na 60l (wyższy zbiornik) tak żeby w razie czego na min. tydzień starczyło sam sump jeszcze nie rozrysowany bo nie mam wybranego odpieniacza i metod filtracyjnych - tutaj będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Wysokość SUMPa ustaliłem troszkę większą pewnie niż wymagana (ok 40cm) bo zakładam że będzie to zabezpieczenie przeciw przelewowe w przypadku jeśli by mi puścił zawór na dolewce w momencie kiedy ta byłaby pełna. Co do oświetlenia myślałęm LED +2x T5 z Aqualed.pl wysokość podstawy myślałem dać na 100cm ale po namyśle zostawiłem 90 - proszę o opinię bo baniak stać będzie w salonie i obserwowany będzie z pozycji zarówno siedzącej jak i stojącej i w zasadzie górna krawędź jest na wysokości wzroku jak się koło niego stoi - czy to nie będzie drażnić w przyszłości? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2014 [...] 1 podstawa 100x60 wysokość lustra wody 60 2 Akwarium usytuowane narożnie. Otwory 2x 32+25 (szkic komina do poprawki bo otwory są w zbyt małych odstępach) [...] Twoje opisy są ciut enigmatyczne 1 - jeśli piszesz o wysokości zbiornika (60), to tank ma pojemność 360 ltr brutto - jeśli piszesz o wysokości słupa wody w tanku (nie lustra wody), to pojemność brutto się zwiększy > lustro wody powinno być ~5 cm niżej od krawędzi szkła ... 2 - 3 x otwór w kominie > ok ale dla jakiej wydajności pompy głównej ? jaka długość krawędzi przelewu dla przyjętej wydajności tłoczenia. na grzebieniu woda się spiętrza. to trzeba wziąć pod uwagę ... [...] 1 SUMP: przy h25 wody pojemność ok 70l, do tego dolewka na 60l (wyższy zbiornik) tak żeby w razie czego na min. tydzień starczyło 2 sam sump jeszcze nie rozrysowany bo nie mam wybranego odpieniacza i metod filtracyjnych - tutaj będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Wysokość SUMPa ustaliłem troszkę większą pewnie niż wymagana (ok 40cm) bo 3 zakładam że będzie to zabezpieczenie przeciw przelewowe w przypadku jeśli by mi puścił zawór na dolewce w momencie kiedy ta byłaby pełna. [...] 1 - wysokość słupa wody w komorze odpieniacza określi Ci pienidło jakie zastosujesz ... 2 - sugeruję wydzielić komorę zrzutu wody. komora odpieniacza, podobnie jak komora pompy obiegowej to oczywistość. 3 - wysokość sumpa determinuje jego pojemność, której część musi przyjąć zrzut wody z akwarium po zaniku zasilania napędu głównego. nic do tego nie ma potencjalna awaria dolewki. [...] 1 Co do oświetlenia myślałęm LED +2x T5 z Aqualed.pl 2 wysokość podstawy myślałem dać na 100cm ale po namyśle zostawiłem 90 - proszę o opinię bo baniak stać będzie w salonie i obserwowany będzie z pozycji zarówno siedzącej jak i stojącej i w zasadzie górna krawędź jest na wysokości wzroku jak się koło niego stoi - czy to nie będzie drażnić w przyszłości? [...] 1 - świecidło najlepiej dobierać sobie do obsady tanku ... 2 - wysokość szafki/stelaża 90 cm przy założeniu 40 cm wysokości sumpa będzie ok > wygoda manipulacji w 'maszynowni' wskazana jest przecież kolega wymaga wizjonerskiej opinii > czy to aby nie przesada ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Luty 2014 Dzięki za opinię. Wszystko co konstruktywne jest cenne dla uzupełnienia: Wysokość szkła 65, wysokość i wymiar komina (oraz długość grzebienia) do korekty bo jak wspomniałem nie mam jeszcze ustalonej pompy obiegowej Sump oczywiście będzie podzielony na komory ale to zrobię po wyborze pienidła. Co do obsady to głównie miękkie + kilka twardych ale bez przesady. kilka mniejszych ryb no i jakieś mięczaki. Poważnie zastanawiam się nad drapieżną obsadą ale obawiam się problemów z utrzymaniem takich gatunków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach