krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2014 Witam Jestem dość świeży w temacie i ze względów głównie lokalowych miałem sporą przerwę w przygodzie z wodą z życiem za szkłem ... jeśli chodzi o słoną wodę to jestem obecnie teoretykiem Częściowo z konieczności poprawy mikroklimatu w mieszkaniu (stabilizacja wilgotności itp) stanęło na połączeniu przyjemnego z pożytecznym i jednocześnie spełnienie marzenia o posiadaniu własnej solniczki. Przewertowałem to forum (i nie tylko to) i szczerze mówiąc mam więcej pytań niż odpowiedzi, a ponieważ założenie akwarium planuję jako projekt długofalowy i dla mnie dość kosztowny to nie bardzo mogę sobie pozwolić na katastrofę i wywalenie czegoś ani na zamówienie gotowca na super komponentach w którymś ze sklepów. W związku z powyższym proszę Was o pomoc. To zaczynamy: Układ i lokalizacja. Ze względu na aranżację przestrzeni w grę wchodzą dwa warianty: klasyczny (K) i pionowy (P). W układzie K zbiornik mieściłby się w salonie przy ścianie narożnej i wymiar maksymalny to 1000x600x600 (wysokość w zasadzie dowolna bo w tym miejscu mam sporą przestrzeń do góry). Pokój jest jasny ale nie byłoby w tym miejscu bezpośredniego światła słonecznego (jedynie odbite od ścian). Bardziej preferowanym przeze mnie i moją lepszą połowę układem ze względów estetycznych byłoby umieszczenie zbiornika w ciągu komunikacyjnym jednak w tym miejscu możliwe jest osiągnięcie planowanego efektu w niestandardowym bo pionowym układzie zbiornika. w układzie P zbiornik główny miałby wymiary podstawy 700x500 (max) i wysokość 900. Niższy raczej w grę nie wchodzi bo w tym miejscu byłoby to dość nieestetyczne ze względu na sąsiadującą stała zabudowę. Zbiornik byłby umieszczony na wysokości ok 1m od podłogi. Przy tym układzie (P) mam możliwość doprowadzenia swobodnie niezależnego obwodu elektrycznego a może i nawet RO wprost z instalacji wodociągowej, niestety jednak byłbym ograniczony od góry do ok 50cm przestrzeni obsługowej nad zbiornikiem. W układzie P mogę dodatkowo wygospodarować przestrzeń "suchą" na elektrykę/elektronikę poza obudową ramy. Ten układ daje też umiejscowienie w najciemniejszym punkcie mieszkania. W obu przypadkach planowałem zbiornik z wewnętrznym kominem o pełnej wysokości umiejscowionym w narożniku zbiornika. W obu przypadkach zależy mi na odparowaniu wody wiec szczyt zbiornika ograniczony by był korona ale przykryty co najwyżej siatka zabezpieczającą. Co do parowania w układzie P to prawie metrowy spływ + może włożenie do komina profilu radiacyjnego alu dla zwiększenia powierzchni wystarczyłoby jako kompensatę mniejszej powierzchni lustra wody. Proszę o pomoc w określeniu ewentualnych problemów z układem Pionowym (pomijając kwestie dostępu do dna i kosztu szkła). Proszę też o pomoc w określeniu konieczności zaplanowania dodatkowego chłodzenia w obu układach. Czy sama wentylacja na poziomie SUMPa i lustra wody wystarczy (z wymuszeniem wentylatorami) przy założeniu że w okresie letnim pomieszczenie może się czasem nagrzać do 28-29stC Obsada - raczej mieszana - korale miękkie + kilka twardych z kilkoma bardziej ruchliwymi mieszańcami. Co do aranżacji myślałem ją oprzeć głównie na obudowaniu komina i krótszego boku obok niego + trochę przestrzeni i zakamarków centralnie na dnie. Akwarium byłoby obserwowane z 2,5 strony. W jednym z akwariów widziałem ścianę wyłożoną jednolitymi płytami chyba suchej skały - gdzie coś takiego można dostać? Przygotowanie SUMPa. (niezależne od układu) W całej dyskusji na tym (i innych) forum znalazłem masę opisów poszczególnych komponentów filtaracyjnych itp. Jednego czego mi brakuje (wszędzie) to prostego schematu blokowego pokazującego poszczególne etapy w cyklu obiegowym wody, oraz w jaki sposób rozplanować przestrzeń techniczną. jedyne czego się doszukałem to że należy dobierać zbiornik techniczny pod komponenty takie jak pompa czy odpieniacz a nie na odwrót jednak nigdzie nie znalazłem schematu hydrauliki i rozpisania poszczególnych etapów filtracji... Rozumiem że są różne metody i podejścia jednak nie znalazłem miejsca gdzie jest to zebrane w całość a nie tylko dyskusja o małych fragmentach wyrwanych z kontekstu. W związku z czym proszę o opis (lub wskazanie gdzie coś takiego jest) dotyczący zaplanowania SUMPa, Automatyki, poszczególnych stopni filtracji, dozowania pożywek i innych mikroelementów z ogólną charakterystyką poszczególnych metod tak żeby od czegoś można było zacząć. Gdzie w SUMPie zaplanować dolewkę i dlaczego, czego unikać przy planowaniu SUMPa i dlaczego. Jak wspomniałem nie planuję uruchamiać baniak na hura z super wielkimi okazami włożonymi po 2 tygodniach i całą ławicą pięknych okazów ryb tylko planuję spokojne wyhodowanie ładnego ekosystemu okazjonalnie uzupełnianego ciekawymi okazami. Zależy mi też na rozsądnej autonomii zbiornika tj. z możliwością pozostawienia go samego sobie na tydzień-dwa raz-dwa razy w roku. w związku z czym proszę o rady dotyczące wyboru komponentów i ewentualnej automatyki wraz ze wskazaniem ścieżki rozwoju bez konieczności uśmiercania życia i startowania od nowa przy rozbudowie... Z góry dzięki za wszelką pomoc w temacie PS. gdzie warto zamówić szkło w Krakowie tak żeby było solidnie wykonane i żeby nie płacić za piękne logo i wielki samochód właściciela zakładu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2014 (edytowane) Cześć mi się układ pionowy podoba ale 90 to wysoko i mocne oświetlenie jest raz drogie w utrzymaniu a dwa bardzo się nagrzewa woda. Tymbardziej przy koronie. A 50cm szerokości to moim zdaniem o 15 zamało. Edytowane 4 Luty 2014 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT 79 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2014 bardziej mi się podoba plan "K " pozdrawiam Daniel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2014 100x60x70wys i juz bedzie prawie 400L+sump ze 160 i juz troche wody bedzie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2014 Mi się podobają wysokie akwaria. Co myślicie, żeby może jakieś ledy wstawić, żeby się woda nie grzała? Może ta głębokość na 50 cm przydała by się tak 15 -20 więcej, bo ciężko będzie skałę ułożyć sensownie przy tej wysokości. Chyba, że ma być wolna przestrzeń? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Luty 2014 Właśnie problem z tym że w miejscu gdzie miałoby stanąć wysokie nie wejdzie więcej niż te 70x50... co do ledów to może jest jakaś myśl ale czy dadzą radę przy tej głębokości? ze względu na przestrzeń HQI raczej odpada bo się akwarium <albo lampa> usmaży. jeśli chodzi o aranżację skał to myślałem o obudowaniu komina do samej góry może z jakąż półką i rzuceniu czegoś losowo na dno ...nie planuję w czasie działania jakiś rewolucji w układzie więc z dostępem do dna nie powinno być problemu większego... właśnie dzisiaj oglądałem ciekawy okaz murenki i zastanawiam się czy nie zaszaleć z drapieżnym baniakiem - macie jakieś doświadczenia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2014 wstępna wycena szkła na h 90 u "profesjonalistów od zakładania akwariów" mnie powaliła ... macie może namiary na szklarzy klejących baniaki w Krakowie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach